Zone.college Almelo weer ‘gewoon een gezonde school’

Op woensdag 9 november heeft Zone.college Almelo de ambitieverklaring ondertekend van het Voedingscentrum om te blijven werken aan een gezonde schoolkantine. Samen met wethouder Eugené van Mierlo (wethouder van onderwijs en kartrekker van het programma sociaal en vitaliteit bij de gemeente Almelo), Katelyn Sadée (adviseur van het Voedingscentrum), leerlingen van Vmbo Groen en Het Groene Lyceum, André Hoeben (directeur Zone.college) en Dennis Timmer (coördinator Gezonde School) hun handtekening gezet. ‘We vinden het de normaalste zaak van de wereld dat we een gezonde schoolkantine hebben. Dus ook het komende schooljaar doen we graag mee met deze beweging’, vertelt Dennis Timmer.

In de ambitieverklaring staan de uitgangspunten ‘Richtlijn Eetomgeving voor Scholen’ van het Voedingscentrum centraal. Timmer: ‘Dat betekent onder meer dat wij het drinken van water stimuleren en op verschillende plekken in de school watertappunten hebben geplaatst. Leerlingen kunnen in de kantine kosteloos groente en fruit krijgen en diverse gezonde broodjes kopen. De gezondere producten zetten we ‘in the spotlights’. Daarnaast besteden we in de lessen aandacht aan gezond eten en zetten we ons in voor verspillingsvrij onderwijs.’

De norm
Leerlingen van Zone.college denken actief mee en bedenken ook gezonde initiatieven. Timmer: ‘Onze leerlingen vinden het steeds belangrijker om in de schoolkantine een gezonde en duurzame keuze te kunnen maken. Een gezonde kantine is dus eigenlijk al ‘de norm’, de normaalste zaak van de wereld. Dat was voor het Voedingscentrum ook de aanleiding om de naam van de campagne aan te passen van ‘de gezonde kantine’ naar ‘de gewone kantine’.

Zone.college Almelo doet al voor het 12e jaar mee aan het initiatief van het Voedingscentrum. Het sluit namelijk goed aan bij het thema ‘Duurzaamheid’, dat bij Zone.college een belangrijke rol speelt. Naast acties rondom een gezonde kantine wordt er ook gewerkt aan acties en initiatieven op de onderwerpen Water, Energie, Afval, Gezondheid en Veiligheid. Leerlingen werken mee aan de concrete invulling van (verbeter)acties. Denk aan waterbesparende kranen en gescheiden afvalinzameling.