Zone.college Borculo behaalt op Paarse Vrijdag level 1 van de GSA Onderwijsstandaard

Op vrijdag 10 december is bij onze school in Borculo de regenboogvlag gehesen om te vieren dat level 1 van de GSA Onderwijsstandaard is behaald. Met deze Gender and Sexuality Alliance ondersteunt de school lhbti-leerlingen. Hiervoor is een apart hoofdstuk over seksualiteit en diversiteit opgenomen in het schoolplan, waar leerlingen uit het GSA-team zelf aan hebben meegeschreven.

 

“De oprichting van een GSA-team is echt vanuit de leerlingen zelf gekomen” zegt Daniël ter Haar, docent en GSA-begeleider. “Tijdens een biologieles over seksualiteit spraken we over de GSA. Daarna ging het snel.” Dat leerlingen uit zichzelf aanmeldden voor het GSA-team geeft volgens de docent wel aan hoeveel waarde de leerlingen hechten aan de sociale acceptatie van iedereen op school.

Het GSA-team van Zone.college Borculo is in april van dit jaar opgericht en bestaat uit 17 leerlingen. Zij maken zich hard voor een inclusievere school waar iedereen zichzelf mag zijn. De leerlingen denken mee over het anti-pestbeleid van de school, houden presentaties in de klassen, gaan in gesprek met docenten en leerlingen en spreken ook buiten de school met verschillende instanties. Ter Haar licht toe: “In de biologieles is het hoofdstuk voortplanting vervangen door het onderwerp liefde. Voortplanting komt nog wel aan bod, maar is slechts een onderdeel geworden. Het gaat nu veel meer over wie je bent en wie je wilt zijn”.

De hele week stond in het teken van diversiteit. Bij de kunstvakken werkten de leerlingen met de kleuren van de regenboogvlag en leerden ze waar die kleuren voor staan. Tijdens de les Nederlands werd gelezen en voorgelezen uit boeken die binnen het thema seksualiteit passen. En tijdens de geschiedenisles kwam het verschil in rechten van homoseksuelen in verschillende landen aan bod.

Ook met instanties buiten de school gaat het GSA-team in gesprek en staan ze voor de erkenning van diversiteit in de samenleving. Zo stelden ze aan Cito Nederland, bekend van de citotoetsen, de vraag waarom zij op toetsen moeten invullen of ze man of vrouw zijn.

De organisatie was blij met de vraag die aan hen nog niet eerder werd gesteld en liet weten dat zij deze serieus nemen door de mogelijkheden te onderzoeken om dit te veranderen.

Ook na 10 december blijft de regenboogvlag bij Zone.college Borculo in top. Daarmee willen we laten zien dat je iedere dag van het jaar jezelf moet kunnen zijn.