Zone.college bouwt bijenhotels

Vandaag is het Nationale Zaaidag, een dag die in het teken staat van de bij. Met verschillende acties wordt er aandacht gevraagd voor het in stand houden van bijenpopulaties en andere insectensoorten. De bestuivers kunnen onze hulp namelijk goed gebruiken. Meer dan 70%  van ons voedsel heeft bestuiving door insecten nodig. We kunnen helpen door te zaaien van meer inheemse bloemen, maar ook door het bouwen van bijenhotels. En dat laatste hebben onze leerlingen en studenten de afgelopen periode gedaan. Op verschillende locaties bieden we de nuttige dieren een goede plek voor het leggen van eitjes. Want ook de plekken voor het leggen van eitjes zijn schaars. Een paar mooie voorbeelden op een rij.

  • Insectenhotel XXL en bijenverblijf van studenten Tuin & landschap

Samen met hovenier Krinkels uit Hengelo en de UT Twente hebben studenten Tuin & landschap uit Almelo en Enschede gewerkt aan een supergroot bijenhotel. Studenten verzorgden het ontwerp en de productie, Krinkels leverde de werkmaterialen en de UT Twente verzorgde het informatiebord.

Belangrijkste tip bij het maken van een insecten- of bijenhotel? Geert de Haan, van hoveniersbedrijf Krinkels: ‘Eigenlijk is dat heel makkelijk. Zorg voor heel veel gaatjes in diverse formaten. Houd ook rekening met de stand van de zon. En als je toch werkt aan biodiversiteit in je de tuin, kijk dan ook eens of er meer groen in de tuin kan. Dus tegels eruit en groen erin!’

  • Bijenhotel voor het MST in Enschede

Studenten Dierverzorging uit Enschede werken aan een hotel dat meer de hoogte in gaat. Uiteindelijk worden er 3 exemplaren overhandigd aan het MST (Medisch Spectrum Twente) in Enschede. De bijenhotels krijgen een plaatsje in de binnentuin waar een paviljoen voor terminale patiënten wordt gebouwd.

  • Insectenhotels bij Zone.college Enschede

Komend schooljaar gaan vmbo-leerlingen werken aan insectenhotels op school. Een van de inspiratieplaatjes is het hotel dat docent René Kempers heeft gemaakt. Dit ‘5-sterren hotel’ heeft inmiddels al een vaste gast: de metselbij heeft er al een mooi plekje gevonden.