Zone.college gastlocatie van zeer geslaagde hippische vakwedstrijd

Van woensdag 30 maart tot en met vrijdag 1 april vond de nationale Hippische vakwedstrijd plaats op ’t Twentsche Veld in Enschede, de praktijklocatie van Zone.college. Tijdens de vakwedstrijd streden 11 duo’s om de winst.  De vakwedstrijd werd georganiseerd door Aeres MBO, Landstede, AOC Terra en Zone.college. 

Tijdens de wedstrijd werden de praktische en zachte vaardigheden van de studenten op de proef gesteld. Ze moesten rijden, een paard verkopen, maar ook de paarden verzorgen en daarbij goed samenwerken en overleggen. De vakwedstrijd nam drie hele dagen in beslag. Gedurende deze dagen werden de studentenduo’s geobserveerd en beoordeeld door ervaren juryleden uit het werkveld. Op vrijdagmiddag werd bekend gemaakt welk duo en welke school, zich winnaar van deze editie mag noemen.

De wedstrijd
Jos Brinkman, docent van Zone.college legt uit wat er precies van de teams werd verwacht: “We hadden de afgelopen dagen 33 paarden ter beschikking.” Woensdagmiddag was de aftrap van de meerdaagse wedstrijd waarin studenten zowel bij het rijden als in de verzorging al hun kwaliteiten ten toon konden spreiden. “Na een inleiding werd er geloot en elk team kreeg drie paarden toegewezen. Ze kregen daarbij een filmpje te zien van elk paard in stap en draf en met alle gegevens zoals naam, leeftijd, staat van africhting, karaktereigenschappen en dergelijke. Vanaf donderdagochtend waren de drie paarden eigendom van het team. Ze moesten de paarden verzorgen en rijden. Op donderdag kregen ze een beschrijving van een koper. Met die beschrijving en een beetje uitleg moesten ze een keus maken uit hun drie paarden en één paard eruit laten. Maakten ze de goed keuze, dan konden ze het paard de volgende ochtend voorrijden en door de potentiële koper laten rijden. Dat werd afgerond met een verkoopgesprek. Het paard moest rond de 10.000 euro opbrengen en ze waren verplicht het paard te verkopen. Dat was een hele onderhandeling en is vrij goed gelukt. Eén team zat mis, al verkocht het wel een paard, maar dat was eigenlijk het verkeerde paard.”

Delen van ervaringen
Vooral het delen van ervaringen werd door de deelnemers en de docenten als groot voordeel gezien. De persoonlijke contacten met andere studenten en collega’s werden als zeer waardevol ervaren. De vakwedstrijd was een groot succes en als het aan alle docenten en studenten ligt komt er volgend jaar zeker een vervolg.

Uitslag
1 Lentiz (127 punten)
2 Scala (126)
3 Aeres Bareveld (118,5)
4 Zone.college (118)
5 Zone.college (114)