Zone.college werkt mee aan Achterhoekse Smaakboeken ‘Alles van de Grond’ en ‘Alles van het Dier’

Twee gloednieuwe boeken over eco-gastronomie in de Achterhoek en Liemers zijn nu te koop. Kennis over smaak, duurzaamheid en regionale voedselculturen worden daarin op een toegankelijke en aantrekkelijke manier gepresenteerd. De beide Smaakboeken zijn het resultaat van het project Smaakacademie Achterhoek.

Vorige week tijdens de boekpresentatie mocht Eimert Fikse één van de eerste exemplaren ontvangen. Twee boeken waaraan studenten en docenten hebben meegewerkt. In de Achterhoek en Liemerszijn er bevlogen vakmensen hebben en dat zie je terug in de boeken. Studenten en docenten van Graafschap College en Zone.college hebben daaraan ook een bijdrage geleverd. Zij leggen de basis voor een nieuwe voedselcultuur en een smakelijke, toekomstbestendige en aantrekkelijke regio, in verbinding met grond, landschap en de mensen.

Kartrekker van het project Smaakacademie Achterhoek en bijbehorende Smaakboeken is foodspecialist Maurits Steverink van kenniscentrum Nelles. In samenwerking met culinair journalist Michiel Bussink en grafisch vormgever Maurits Gemmink maakte hij een bundeling van kennis en kunde over het streekeigen voedsel van de Achterhoek en Liemers. Niet alleen hedendaagse kennis, ook de historische en traditionele kennis is meegenomen. De beide boeken geven een overzicht van de achtergronden van ons voedsel en hoe het is verbonden met cultuur, natuur, de mensen, vruchtbare grond en de toekomst. En geven concreet invulling aan het nieuwe vakgebied van de eco-gastronomie. Die uit gaat van een landbouw en voedselvoorziening zonder verspilling, waarbij rekening wordt gehouden met klimaat, natuurlijke omstandigheden, dierenwelzijn en gewerkt wordt volgens de principes van een circulaire economie. De eco-gastronomie biedt eindeloze mogelijkheden voor elke eigentijdse chef-kok, horecaondernemer, bakker, groenteboer, boer, thuiskok en gastronoom. Duurzaamheid, streekproducten, tradities en ambacht krijgen daarmee een concrete en hedendaagse, smakelijke invulling. Historische beschrijvingen, bedrijfsreportages van vakmensen, in woord en beeld, maken de twee Smaakboeken compleet.

We kijken terug op een prettige en succesvolle samenwerking, hartelijk dank voor het meedenken en de samenwerking in het vervolgproject Smaakacademie Achterhoek mbo – hbo.

Kijk voor de verkooppunten op www.nelles.nl.