Niveau 3

DIERVERZORGING

Iets voor jou?

Je begint de dag met het openen van de dierenspeciaalzaak. Je doet de lichten aan en controleert de dieren, is alles in orde?; Zijn de verblijven schoon?; Hebben ze voldoende eten en te drinken? Samen met je collega loop je door de winkel en zet alles klaar voordat klanten komen. Je voert de dieren die niet genoeg voer meer hebben en je maakt de verblijven schoon. De winkel ziet er goed uit en de eerste klanten komen binnen. Je verwelkomt ze, geeft ze informatie, verkoopt de dieren en benodigdheden en beantwoordt hun vragen.

Tussendoor vul je de voorraden aan, doe je de voorraadinkoop en maak je de winkel schoon. Je neemt zelf verantwoordelijkheid voor je werkzaamheden. Zodra er geen klanten in de winkel in de winkel zijn, zie je werkzaamheden liggen en voer je ze uit. Voor je het weet is de dag voorbij. Je controleert de dieren en sluit je de winkel af.

De opleiding

Wat leer ik?

Als vakbekwaam medewerker dierverzorging ben je alert op diergezondheid, dierenwelzijn en de veiligheid van mens en dier. Je werkt met gezelschaps- of recreatiedieren. Je bent sociaal, je kent je publiek, je werkt samen met collega’s en weet van aanpakken. Je bent flexibel en niet vies van schoonmaakwerk.

Je kerntaken zijn: zorg dragen voor dieren, begeleiden voortplanting van dieren en inspelen op de wens van klant en/of publiek, deze vaardigheden leer je tijdens de opleiding. Dit gebeurt tijdens de cursussen (theorie), trainingen (praktijk) en tijdens de stage.

Je loopt gedurende de drie schooljaren stage en je volgt lessen op school. Tijdens de opleiding volg je cursussen (theorie), trainingen (praktijk) en loop je stage. Je krijgt vakken als:

 • Voeren & verzorgen
 • Huisvesting & hygiëne
 • Gezondheid & gedrag
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Burgerschap
 • Trainen
 • Voortplanting
 • Verkopen & adviseren

De driejarige opleiding op niveau 3, wordt afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid (PvB). De PvB wordt in de echte praktijksituatie afgenomen, bijvoorbeeld op het BPV-bedrijf waar je stage hebt gelopen.

Stage

Tijdens de opleiding Dierverzorging loop je regelmatig stage (beroepspraktijkvorming ofwel BPV). Tijdens deze stage maak je kennis met je toekomstige beroep en werk je aan wisselende werkzaamheden. Natuurlijk kijk je tijdens de stage of de theorie met de praktijk klopt. Werken met collega’s, leidinggevenden en leveranciers staat centraal. Je kunt ervaring opdoen bij de verschillende bedrijven. Het kan zijn dat je een aantal weken aaneen stage loopt of dat je elke week een paar dagen stage loopt.

In een BOL-opleiding heb je minimaal 30% van de tijd BPV. Wij maken uitsluitend gebruik van BPV-bedrijven erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Dat motiveert!
We werken ook nauw samen met bedrijven die dicht bij de opleidingslocaties liggen. Bijvoorbeeld dierenasiels, kinder- of wijkboerderijen. Zo ervaar jij heel gericht en in de praktijk hoe projecten en opdrachten werken voor jou. Je ontwikkelt je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent jouw eigen talenten eerder en beter, en je komt erachter hoe een beroep werkt en hoe jij zelf werkt. Zo word je waardevol voor een werkgever en ben jij die mbo’er met de juiste bagage in zijn rugzak.

Leren op een echt bedrijf
Bij de opleidingen Dierverzorging hebben we een aantal praktijklocaties waar we met de studenten heen gaan voor praktijklessen. Voorbeelden hiervan zijn: kinderboerderijen, veehouderijbedrijven en asiels. Wat je leert op school breng je direct in de praktijk.

Mogelijke stagebedrijven

 • Kinderboerderij
 • Asiel
 • Pension
 • Hondenuitlaatservice
 • Melkveebedrijf
 • Geitenboerderij
 • Dierenwinkel
 • Manege/ spring(dressuur)stal
 • Zorgboerderij
 • Dierentuin

Alle goedgekeurde stageadressen staan op de website www.stagemarkt.nl.

Verder studeren

Als je verder wilt studeren kan je een mbo-opleiding Dierverzorging niveau 4 volgen. Je bent ook toelaatbaar tot andere niveau 4 opleidingen.

Studiegidsen, opleidingsplan en examenplan

We hebben de belangrijkste documenten verzameld op de onderstaande pagina’s:

Over de grenzen

Bedrijven en instellingen in de groene sector zijn steeds meer internationaal georiënteerd. Ze doen zaken in het buitenland en overal in de wereld, zeker in Europa, werken Nederlanders. Bedrijven groeien door internationaal zaken te doen en werknemers moeten dus steeds meer (internationale) kennis en ervaring hebben.

Zone.college bereidt je voor op deze internationale arbeidsmarkt. In alle opleidingen en specialisaties staan internationale activiteiten op het programma. Zo zijn er meerdaagse excursies en kun je stage lopen bij buitenlandse bedrijven, instellingen en organisaties. Soms is het mogelijk om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen.

Een periode in het buitenland biedt je heel wat: kennismaking met nieuwe mensen en andere gewoontes, ontwikkeling van een vreemde taal en persoonlijke groei. Maar het is vooral nuttig voor je studieresultaten en je professionele toekomst.

Begeleiding

Binnen Zone.college is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. We besteden aandacht aan kennis en vaardigheden, maar hebben ook oog voor de sociaalemotionele ontwikkeling van studenten. Ons doel: het bieden van een passende onderwijsplek aan iedereen, zodat studenten succesvol de gekozen opleiding af kunnen ronden en een passende plek op de arbeidsmarkt vinden of een passende vervolgopleiding kunnen kiezen.

Kosten

Voor je opleiding betaal je:

 • Lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL)
 • Kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
 • Kosten voor extra activiteiten en materiaal

Les- of cursusgeld
Les- of cursusgeld betaal je alleen als je op 1 augustus van het studiejaar 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per schooljaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

Boeken en (digitaal) lesmateriaal
De opleiding kent ook kosten voor boeken en (digitaal) lesmateriaal. Op de website van Studers vind je jouw boekenlijst, waarop je kunt zien welke boeken en licenties je in een studiejaar nodig hebt. Soms heb je aanvullend lesmateriaal nodig. De opleiding bestelt dit lesmateriaal. De betaling loopt dan via Zone.college.

Extra activiteiten en materiaal
Houd naast de kosten voor boeken rekening met mogelijke kosten voor extra activiteiten, bijvoorbeeld een excursie, schoolkamp of festiviteit. Deze activiteiten vallen niet onder het verplichte schoolprogramma en je kiest zelf of je eraan deel wilt nemen.

Soms heb je ook kosten voor (werk)kleding en/of andere materialen. De opleiding informeert je over deze aanvullende kosten.

Meer vragen?
Heb je nog vragen over de schoolkosten? Lees dan hier de schoolkostenbrief van 2020-2021. Natuurlijk kun je ook het schoolkostenbeleid van Zone.college doorlezen.

Start, inschrijving en toelating

Na een vakopleiding kun je zelfstandig praktische werkzaamheden uitvoeren. Tevens zorg je voor de werkverdeling, de werkvoorbereiding en het werkbeheer. De opleiding op dit niveau kun je het beste succesvol afronden met het vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg op zak.

Wettelijke toelating:

 • Diploma voor  mbo niveau 2 of vmbo KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo

Start en inschrijving
Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Aanmelden
Wanneer Zone.college jouw aanmelding heeft ontvangen, sturen wij je een ontvangstbevestiging. Zo weet jij dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen. Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure.

Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met het Studentenservicepunt via (088) 26 20 900 of mail

mboadministratie@zone.college (Almelo, Deventer en Doetinchem),
admhardenberg@zone.college (Hardenberg) of
admzwolle@zone.college (Zwolle).

Beroepen

Met de opleiding dierverzorging niveau 3 kun je aan de slag als:

 • Medewerker zorgboerderij
 • Medewerker dierenasiel / dierenpension
 • Medewerker dierentuin
 • Medewerker kinderboederij
 • Medewerker dierenspeciaalzaak
 • Medewerker geitenboerderij
 • Medewerker hondenuitlaatservice
 • Medewerker paardenbedrijf