Niveau 2

GROEN, GROND EN INFRA (LOONWERK)

Als medewerker agrarisch loonwerk werk je met grote machines en werk je veel buiten. Elk seizoen is anders. In het voorjaar zit je op de trekker en maai, schud en hark je het gras. Of bescherm je het gewas van de boer tegen onkruid. In het najaar worden de gewassen geoogst, dat kunnen bieten, mais of aardappelen zijn. In de winter ben je meer in de werkplaats aan het werk met kleine reparaties en onderhoudswerkzaamheden aan de machines. Spreekt je dit aan? Dan is dit jouw opleiding!

Deze opleiding kun je in Doetinchem volgen binnen de Vakmanschapsroute. In dit praktische traject met veel praktijk volg je dan alleen het mbo-gedeelte. Meer weten over de Vakmanschapsroute of je aanmelden hiervoor? Kijk dan hier.

Voor wie?

Steek je graag je handen uit de mouwen, ben je geïnteresseerd in grote machines en vind je het fijn om buiten te werken? Dan is de BBL-opleiding Groen, grond & infra niveau 2 iets voor jou!

Zaaien en oogsten van gewassen. Zorgen voor het onderhoud van bermen, waterkanten en sportvelden. Grond verplaatsen voor de aanleg van een weg. In een loonbedrijf gebeurt het allemaal. Geen werkdag is hetzelfde. Met een opleiding in Groen, grond & infra heb je veel kans op een afwisselende baan. Je werkt bijna altijd buiten, als loonwerker voor bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw of voor agrarische bedrijven.

Behalve kennis van (de bediening van) machines zijn duurzaam bodemgebruik, kringloopdenken en goede communicatie met je klant belangrijk in je vak. In je opleiding besteden we veel aandacht aan deze ontwikkelingen en wat die betekenen voor jouw werk. Kortom: we leiden je op tot ‘loonwerker van de toekomst’.

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding leer je op school en in de praktijk de dagelijkse werkzaamheden waarmee je in een loonbedrijf te maken krijgt. In de opleiding wordt aandacht besteed aan onderwerpen als machinevaardigheden, machineonderhoud, bodemkunde, bemesting en grondbewerking. Je werkt met grote machines en werkt veel buiten. Tijdens de opleiding volg je cursussen (theorie) en werk je bij een teeltbedrijf. Je krijgt vakken als:

 • Zorg dragen voor product en oogst.
 • Verzorgen gewas.
 • Onderhouden gebouwen en terreinen.
 • Plantenfysiologie.
 • Informeren en instrueren.
 • Techniek.
 • Nederlands.
 • Burgerschap.
 • Rekenen.
 • Coaching.
Wanneer kan ik me aanmelden en wanneer start de opleiding?

Meld je voor 1 april aan via www.mbozone.nl. De opleiding start in augustus/september.

Wanneer we jouw aanmelding  ontvangen, krijg je hiervan een bevestiging. Zo weet je dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen. Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure.

Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met het Studentenservicepunt via (088) 26 20 900 of mail

mboadministratie@zone.college (Almelo, Deventer en Doetinchem),
admhardenberg@zone.college (Hardenberg) of
admzwolle@zone.college (Zwolle).

Wat zijn de kosten?

Voor je opleiding betaal je:

 • Lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL)
 • Kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
 • Kosten voor extra activiteiten en materiaal

Les- of cursusgeld
Les- of cursusgeld betaal je alleen als je op 1 augustus van het studiejaar 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per schooljaar en wordt vastgesteld door de overheid.

De hoogte van het wettelijk lesgeld is voor een BBL-opleiding afhankelijk van het niveau van je opleiding. Er is een onderscheid tussen niveau 1/2 en 3/4. Voor meer informatie over het wettelijk les- en cursusgeld zie de website van DUO.

Voor een BBL-opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan wel in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Kijk hier voor meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Boeken en (digitaal) lesmateriaal
De opleiding kent ook kosten voor boeken en (digitaal) lesmateriaal. Op de website van Studers vind je jouw boekenlijst, waarop je kunt zien welke boeken en licenties je in een studiejaar nodig hebt. Soms heb je aanvullend lesmateriaal nodig. De opleiding bestelt dit lesmateriaal. De betaling loopt dan via Zone.college.

Extra activiteiten en materiaal
Houd naast de kosten voor boeken rekening met mogelijke kosten voor extra activiteiten, bijvoorbeeld een excursie. Deze activiteiten vallen niet onder het verplichte schoolprogramma en je kiest zelf of je eraan deel wilt nemen.

Soms heb je ook kosten voor (werk)kleding en/of andere materialen. De opleiding informeert je over deze aanvullende kosten.

Meer vragen?
Heb je nog vragen over de schoolkosten? Lees dan hier de schoolkostenbrief van 2020-2021. Natuurlijk kun je ook het schoolkostenbeleid van Zone.college doorlezen. We hebben ook een overzicht gemaakt met antwoorden op de meest gestelde vragen.

Werken

In de BBL-opleiding ga je een of twee dagen per week naar school. De praktijkervaring doe je op tijdens je werk, hiervoor heb je voor minimaal 24 uur per week een baan bij een bedrijf dat wordt erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Na de opleiding

Je vooruitzichten op een baan zijn na het afronden van deze opleiding zijn uitstekend. Na deze opleiding kun je bijvoorbeeld gaan werken als zelfstandig loonwerker of medewerker weg en waterbouw. Ook kun je aan de slag bij Rijkswaterstaat, een waterschap of gemeente. Maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren op niveau 4 of je verder ontwikkelen met één van onze cursussen.

Wat leer ik?

Tijdens de tweejarige opleiding leer je op school en in de praktijk de dagelijkse werkzaamheden waarmee je te maken krijgt. In de opleiding wordt er veel aandacht besteed aan onderwerpen, zoals gewasbescherming, bodemkunde, bemesting en grondbewerking. Dit gebeurt tijdens de cursussen (theorie), trainingen (praktijk) en tijdens de stage. Ook staan er uren op het rooster voor Coaching. In deze uren wordt jouw voortgang in de opleiding besproken. Je persoonlijke coach begeleidt je tijdens de opleiding.

Tijdens de opleiding volg je cursussen (theorie), trainingen (praktijk) en loop je stage. Je krijgt vakken als:

 • Basis landbouwtechniek
 • Teeltkennis grasland en voedergewassen
 • Omgaan met machines
 • Bodem en bemesting
 • Veiligheid
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Burgerschap
 • Coaching
Stage

Tijdens de opleiding loop je regelmatig stage (beroepspraktijkvorming ofwel BPV). Tijdens deze stage maak je kennis met je toekomstige beroep en werk je aan wisselende werkzaamheden. Natuurlijk kijk je tijdens de stage of de theorie met de praktijk klopt. Werken met collega’s, leidinggevenden en leveranciers staat centraal. Je kunt ervaring opdoen bij de verschillende bedrijven. Het kan zijn dat je een aantal weken aaneen stage loopt of dat je elke week een paar dagen stage loopt.

In een BOL-opleiding loop je minimaal 30% van de tijd stage. In een BBL-opleiding spreken we niet van stage; tijdens deze opleiding doe je de praktijkervaring namelijk op tijdens je werk. Wij adviseren een baan voor minimaal 21 uur per week in de sector van je opleiding. Wij maken uitsluitend gebruik van BPV-bedrijven erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Dat motiveert!
We werken ook nauw samen met bedrijven die dicht bij de opleidingslocaties liggen. Bijvoorbeeld loonwerkbedrijven en toeleveranciers. Zo ervaar jij heel gericht en in de praktijk hoe projecten en opdrachten werken voor jou. Je ontwikkelt je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent jouw eigen talenten eerder en beter, en je komt erachter hoe een beroep werkt en hoe jij zelf werkt. Zo word je waardevol voor een werkgever en ben jij die mbo’er met de juiste bagage in zijn rugzak.

Verder studeren

Na de opleiding Medewerker agrarisch loonwerk kun je verder naar de opleiding Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk niveau 3. Je bent tot alle niveau 3 opleidingen toelaatbaar.

Studiegidsen, opleidingsplan en examenplan

We hebben de belangrijkste documenten verzameld op de onderstaande pagina’s:

Over de grenzen

Bedrijven en instellingen in de groene sector zijn steeds meer internationaal georiënteerd. Ze doen zaken in het buitenland en overal in de wereld, zeker in Europa, werken Nederlanders. Bedrijven groeien door internationaal zaken te doen en werknemers moeten dus steeds meer (internationale) kennis en ervaring hebben.

Zone.college bereidt je voor op deze internationale arbeidsmarkt. In alle opleidingen en specialisaties staan internationale activiteiten op het programma. Zo zijn er meerdaagse excursies en kun je stage lopen bij buitenlandse bedrijven, instellingen en organisaties. Soms is het mogelijk om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen.

Een periode in het buitenland biedt je heel wat: kennismaking met nieuwe mensen en andere gewoontes, ontwikkeling van een vreemde taal en persoonlijke groei. Maar het is vooral nuttig voor je studieresultaten en je professionele toekomst.

Begeleiding

Binnen Zone.college is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. We besteden aandacht aan kennis en vaardigheden, maar hebben ook oog voor de sociaalemotionele ontwikkeling van studenten. Ons doel: het bieden van een passende onderwijsplek aan iedereen, zodat studenten succesvol de gekozen opleiding af kunnen ronden en een passende plek op de arbeidsmarkt vinden of een passende vervolgopleiding kunnen kiezen.

Start, inschrijving en toelating

Je voert meestal onder leiding praktische werkzaamheden uit. De opleiding op dit niveau kun je het beste succesvol afronden met het vmbo-diploma van de basisberoepsgerichte leerweg op zak.

Wettelijke toelating:

 • Diploma voor Entree/niveau 1 of vmbo BBL, KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo

Start en inschrijving
Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Aanmelden
Wanneer Zone.college jouw aanmelding heeft ontvangen, sturen wij je een ontvangstbevestiging. Zo weet jij dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen. Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure.

Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met het Studentenservicepunt via (088) 26 20 900 of mail

mboadministratie@zone.college (Almelo, Deventer en Doetinchem),
admhardenberg@zone.college (Hardenberg) of
admzwolle@zone.college (Zwolle).

Kosten

Voor je opleiding betaal je:

 • Lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL)
 • Kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
 • Kosten voor extra activiteiten en materiaal

Les- of cursusgeld
Les- of cursusgeld betaal je alleen als je op 1 augustus van het studiejaar 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per schooljaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

Boeken en (digitaal) lesmateriaal
De opleiding kent ook kosten voor boeken en (digitaal) lesmateriaal. Op de website van Studers vind je jouw boekenlijst, waarop je kunt zien welke boeken en licenties je in een studiejaar nodig hebt. Soms heb je aanvullend lesmateriaal nodig. De opleiding bestelt dit lesmateriaal. De betaling loopt dan via Zone.college.

Extra activiteiten en materiaal
Houd naast de kosten voor boeken rekening met mogelijke kosten voor extra activiteiten, bijvoorbeeld een excursie, schoolkamp of festiviteit. Deze activiteiten vallen niet onder het verplichte schoolprogramma en je kiest zelf of je eraan deel wilt nemen.

Soms heb je ook kosten voor (werk)kleding en/of andere materialen. De opleiding informeert je over deze aanvullende kosten.

Meer vragen?
Heb je nog vragen over de schoolkosten? Lees dan hier de schoolkostenbrief van 2020-2021. Natuurlijk kun je ook het schoolkostenbeleid van Zone.college doorlezen.

Beroepen

Met de opleiding groen, grond en infra (loonwerk) niveau 2 kun je aan de slag als:

 • Loonwerker
 • Medewerker weg en waterbouw
 • Grondverzetmedewerker