Medewerker hovenier

Je staat ’s ochtends vroeg op en vertrekt naar het hoveniersbedrijf, daar drink je een kop koffie met je collega’s. Vandaag ga je aan het werk in de tuin van familie Klaassens. Ze hebben een grote tuin en jij en je collega’s onderhouden die tuin. Je begint met het snoeien van de heg, verwijdert het onkruid tussen de planten en maait het gras. De uren vliegen voorbij en voor je het weet is het tijd om in te pakken en met de bus en aanhanger naar het bedrijf te rijden. De werkdag zit er weer op. En morgen? Dan wacht er een uitdagende aanlegklus voor jullie.

Deze opleiding kun je in Doetinchem, Enschede en Twello volgen binnen de Vakmanschapsroute. In dit praktische traject met veel praktijk volg je dan alleen het mbo-gedeelte. Meer weten over de Vakmanschapsroute of je aanmelden hiervoor? Kijk dan op de speciale pagina van Doetinchem, Enschede of Twello.

Voor wie?

Steek je graag je handen uit de mouwen? Werk je graag in de praktijk en ben je 16 jaar of ouder. Dan is de BBL-opleiding iets voor jou.

De BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg) is een combinatie van leren en werken. Naast je baan volg je één of twee dagen in de week lessen op school. Om een BBL-opleiding te doen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Door die erkenning weet je zeker dat je het vak daar goed in praktijk kunt leren.

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding leer je het groen aanleggen en onderhouden. Ook besteden we veel aandacht aan belangrijke onderwerpen, zoals veiligheid, flora- en faunakennis en fysiek verantwoord werken.

De theorie hiervan leer je tijdens de lesdagen op school, door het volgen van lessen en maken van opdrachten. Het werken in de praktijk leer je bij een bedrijf of organisatie die werkzaamheden in het groen uitvoert.

Je krijgt vakken als:

 • Flora- en faunakennis
 • Aanleg en onderhoud van beplantingen, gras, bouwkundige voorzieningen en verhardingen.
 • Veiligheid
 • Onderhoud van machines
 • Bedienen van machines
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Burgerschap
 • Coaching
Begeleiding

Binnen Zone.college is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. We besteden aandacht aan kennis en vaardigheden, maar hebben ook oog voor de sociaalemotionele ontwikkeling van studenten. Ons doel: het bieden van een passende onderwijsplek aan iedereen, zodat studenten succesvol de gekozen opleiding af kunnen ronden en een passende plek op de arbeidsmarkt vinden.

Wanneer kan ik me aanmelden en wanneer start de opleiding?

Meld je voor 1 april aan via www.mbozone.nl. De opleiding start (bij voldoende aanmeldingen) in augustus/september.

Wanneer we jouw aanmelding  ontvangen, krijg je hiervan een bevestiging. Zo weet je dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure.

Als de opleiding op een bepaalde locatie niet door kan gaan, dan laten we je dat op tijd weten. We kijken dan ook of er een andere locatie is waar je de opleiding wel kunt starten.

Heb je in de tussentijd nog vragen? We staan je graag te woord. Bel dan met:

Almelo mboadministratie@zone.college 088-2620700
Deventer mboadministratie@zone.college 088-2620700
Doetinchem mboadministratie@zone.college 088-2620700
Enschede mboadministratie@zone.college 088-2620700
Hardenberg admhardenberg@zone.college 038-4671149
Twello mboadministratie@zone.college 088-2620700
Zwolle admzwolle@zone.college 038-4671120
Wat zijn de toelatingseisen?

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding zijn:

 • Je bent in het bezit van een diploma voor Entree/niveau 1, vmbo BBL, KL, GL of TL, mavo of je hebt een overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo.

Daarnaast adviseren we je een voorstage bij een hovenier of groenbedrijf te volgen.

Wat zijn de kosten?

Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het wettelijk lesgeld is voor een BBL-opleiding afhankelijk van het niveau van je opleiding. Er is een onderscheid tussen niveau 1/2 en 3/4. Het wettelijk lesgeld voor een BBL-opleiding (deeltijd mbo) wordt ook wel cursusgeld genoemd. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Kijk hier voor meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Werken

In de BBL-opleiding ga je een of twee dagen per week naar school. De praktijkervaring doe je op tijdens je werk, hiervoor heb je voor minimaal 24 uur per week een baan bij een bedrijf dat wordt erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Tip: kijk op www.stagemarkt.nl of het bedrijf ook inderdaad erkend is.

Na de opleiding

Je vooruitzichten op een baan na het afronden van deze opleiding zijn goed. Een groene omgeving krijgt steeds meer aandacht. Bijvoorbeeld bij het herstel van patiënten in ziekenhuizen of het verhogen van de waarde van een huis bij verkoop. Dit zorgt ervoor dat de arbeidsmarkt vraagt om hoveniers. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als medewerker bij een hoveniersbedrijf of bij de gemeentelijke groenvoorziening.

Na je diploma kun je direct aan de slag. Maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Je kunt doorstromen naar de opleiding Vakbekwaam hovenier op niveau 3 of je verder ontwikkelen met één van onze cursussen.

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding Medewerker hovenier leer je het groen aanleggen en onderhouden. In de opleiding wordt er ook veel aandacht besteed aan belangrijke onderwerpen, zoals veiligheid, flora- en faunakennis en fysiek verantwoord werken. Dit gebeurt tijdens de cursussen (theorie), trainingen (praktijk) en tijdens de stage. Tijdens de opleiding volg je cursussen (theorie) en trainingen (praktijk) en doe je ervaring op in de praktijk. Dat kan op stage of als je een BBL-opleiding volgt op je werk. Je krijgt vakken als:

 • Flora- en fauakennis
 • Aanleg en onderhoud van beplantingen, gras, bouwkundige voorzieningen, verhardingen
 • Veiligheid
 • Onderhoud van machines
 • Bedienen van machines
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Burgerschap
 • Coaching
Stage

Tijdens de opleiding Tuin & Landschap loop je regelmatig stage (beroepspraktijkvorming ofwel BPV). Tijdens deze stage maak je kennis met je toekomstige beroep en werk je aan wisselende werkzaamheden. Natuurlijk kijk je tijdens de stage of de theorie met de praktijk klopt. Werken met collega’s, leidinggevenden en leveranciers staat centraal. Je kunt ervaring opdoen bij de verschillende bedrijven. Het kan zijn dat je een aantal weken aaneen stage loopt of dat je elke week een paar dagen stage loopt.

In een BOL-opleiding heb je minimaal 30% van de tijd BPV. In een BBL-opleiding spreken we niet van stage; de praktijkervaring doe je namelijk op tijdens je werk. Wij adviseren een baan voor minimaal 24 uur per week in de sector van je opleiding. Wij maken uitsluitend gebruik van BPV-bedrijven erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Dat motiveert!
We werken ook nauw samen met bedrijven die dicht bij de opleidingslocaties liggen. Bijvoorbeeld hoveniersbedrijven en groenvoorzieningsbedrijven. Zo ervaar jij heel gericht en in de praktijk hoe projecten en opdrachten werken voor jou. Je ontwikkelt je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent jouw eigen talenten eerder en beter, en je komt erachter hoe een beroep werkt en hoe jij zelf werkt. Zo word je waardevol voor een werkgever en ben jij die mbo’er met de juiste bagage in zijn rugzak.

Zo hebben studenten werkzaamheden uitgevoerd bij waterspeel- en informatieplaats de Buldersleiding in Nieuwleusen en werd in Hardenberg gewerkt bij onder andere de gemeente Hardenberg en Staatsbosbeheer. Een belangrijke studie- en leerplek is landhoeve Zwieseborg. Studenten uit Hardenberg onderhouden hier het campingterrein, de tuin en het park. Alle werkzaamheden komen daarbij aan bod.

Wat kan ik worden?

Het belang van een groene omgeving krijgt steeds meer aandacht. Bijvoorbeeld bij het herstel van mensen in ziekenhuizen. Of een hogere waarde van een huis bij verkoop. Dit zorgt ervoor dat er op de arbeidsmarkt vraag is naar medewerkers voor het groen.

Met dit diploma op zak kun je als medewerker hovenier aan de slag bij bijvoorbeeld een hoveniersbedrijf, of bij een gemeente. Je gaat dan het groen aanleggen en onderhouden. Je werkt veelal in teamverband en voert je werkzaamheden uit na instructie en volgt deze op. Je bent in je werk verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werkzaamheden en zorgt voor de veiligheid op de werkplek.

Verder studeren

Na de opleiding medewerker hovenier kun je aan de slag bij een hoveniersbedrijf of gemeente.

Je kunt er ook voor kiezen om na je opleiding verder te studeren. Na je opleiding op niveau 2 kun je doorstromen naar de opleiding Tuin & landschap op niveau 3, Vakbekwaam hovenier. Daarnaast ben je tot alle opleidingen op niveau 3 toelaatbaar.

Studiegidsen, opleidingsplan en examenplan

We hebben de belangrijkste documenten verzameld op de onderstaande pagina’s:

Over de grenzen

Bedrijven en instellingen in de groene sector zijn steeds meer internationaal georiënteerd. Ze doen zaken in het buitenland en overal in de wereld, zeker in Europa, werken Nederlanders. Bedrijven groeien door internationaal zaken te doen en werknemers moeten dus steeds meer (internationale) kennis en ervaring hebben.

Zone.college bereidt je voor op deze internationale arbeidsmarkt. In alle opleidingen en specialisaties staan internationale activiteiten op het programma. Zo zijn er meerdaagse excursies en kun je stage lopen bij buitenlandse bedrijven, instellingen en organisaties. Soms is het mogelijk om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen.

Een periode in het buitenland biedt je heel wat: kennismaking met nieuwe mensen en andere gewoontes, ontwikkeling van een vreemde taal en persoonlijke groei. Maar het is vooral nuttig voor je studieresultaten en je professionele toekomst.

Begeleiding

Binnen Zone.college is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. We besteden aandacht aan kennis en vaardigheden, maar hebben ook oog voor de sociaalemotionele ontwikkeling van studenten. Ons doel: het bieden van een passende onderwijsplek aan iedereen, zodat studenten succesvol de gekozen opleiding af kunnen ronden en een passende plek op de arbeidsmarkt vinden of een passende vervolgopleiding kunnen kiezen.

Kosten en toelating

Je voert meestal onder leiding praktische werkzaamheden uit. De opleiding op dit niveau kun je het beste succesvol afronden met het vmbo-diploma van de basisberoepsgerichte leerweg op zak.

Wettelijke toelating:

 • Diploma voor Entree/niveau 1 of vmbo BBL, KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo

Naast de wettelijke toelating adviseren we je een voorstage bij een hovenier of groenbedrijf te volgen.

Start en inschrijving
Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Kosten
Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het lesgeld wordt vastgesteld door het ministerie. Een opleiding kent ook een studentenbijdrage. Deze betaal je aan Zone.college. De studentenbijdrage bestaat uit een verplicht deel voor onder meer boeken en licenties en een vrijwillig deel voor bijvoorbeeld excursies en kleding. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Aanmelden
Wanneer Zone.college jouw aanmelding heeft ontvangen, sturen wij je een ontvangstbevestiging. Zo weet jij dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure. Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met

Almelo mboadministratie@zone.college 088-2620700
Deventer mboadministratie@zone.college 088-2620700
Doetinchem mboadministratie@zone.college 088-2620700
Enschede mboadministratie@zone.college 088-2620700
Hardenberg admhardenberg@zone.college 038-4671149
Twello mboadministratie@zone.college 088-2620700
Zwolle admzwolle@zone.college 038-4671120

Beroepen

Met de opleiding medewerker hovenier kun je aan de slag als:

 • Medewerker Hovenier

Maatwerk en op locatie

De meeste cursussen en opleidingen van Zone.college zijn op maat te maken en kunnen op de door jou gekozen locatie plaatsvinden. We bieden maatwerktrajecten voor groepen en individuen. Zoek je een opleiding die goed aansluit bij jouw specifieke wensen? Onze accountmanagers kunnen in co-creatie met jou een passend programma ontwikkelen.  Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden voor  incompany opleidingen te bespreken.