Minilessen Zwolle

Actief kennismaken met het groene voortgezet onderwijs; dat is de doelstelling van de minilessen van de Zone.college Zwolle. Van 17 tot en met 22 januari 2022 kunnen leerlingen uit groep 8 en eindgroepen (met de hele klas of individueel) een dagdeel meedraaien in het groene voorgezet onderwijs. Aan de hand van theorie- en praktijkopdrachten maken de leerlingen kennis met een aantal vakken en proeven ze alvast een beetje de sfeer van het veelzijdige vmbo Groen en Het Groene Lyceum.

Tijdens de minilessen werken leerlingen in kleine groepjes aan diverse opdrachten. Deze variëren van het stekken van planten en het beoordelen van dierverblijven tot het doen van natuurkundige proefjes. De opdrachten passen inhoudelijk bij alle niveaus, van vmbo tot en met havo. De leerlingen maken niet alleen kennis met de vakken, maar krijgen ook informatie over het vo in Zwolle: het vmbo Groen en Het Groene Lyceum. Deze laatste onderwijsvorm wisselt theorie en praktijk met elkaar af en zorgt voor een praktische route naar het hbo.

Succesvolle manier van kennismaken
De minilessen zijn al jaren een succes; jaarlijks doen er maar liefst meer dan 1000 leerlingen mee. In blokjes van 15 minuten krijgen de basisschoolleerlingen een goed beeld wat het groene vo inhoudt. Naast de praktijklessen Bloem & creatie, Plantenteelt en Recreatie & leefomgeving, maken de leerlingen ook kennis met de vakken als wiskunde, natuur- en scheikunde, drama en voeding. Eén van de hoogtepunten is altijd de praktijkles Dier & verzorging, waarbij de leerlingen onder meer kennismaken met de reptielen en gezelschapsdieren.

De minilessen worden begeleid door huidige eerstejaars leerlingen. Zij kunnen ook goed vragen beantwoorden over hoe het op Zone.college reilt en zeilt. Maar natuurlijk zijn er ook docenten die vragen kunnen beantwoorden.

Aanmelden basisscholen
De minilessen kent een programma voor groepen/klassen van basisscholen. Scholen ontvangen hierover een speciale mailing. Aanmelden kan tot 25 november 2021. Gebruik hiervoor dit formulier.

Individuele aanmelding
Op donderdag 20 en vrijdag 21 januari is er ook de mogelijkheid om individueel mee te doen aan de minilessen. Meld je dan aan via het digitale aanmeldingsformulier individuele leerlingen. Aanmelden voor het individuele programma kan tot 10 januari 2022.

Open dag groene vo
Ook tijdens de open dag op 27 januari 2022 kunnen kinderen kennismaken met het groene vo-onderwijs. In een sfeervol ingerichte school staan docenten en huidige leerlingen bezoekers graag te woord. Ook zijn er leuke demonstraties en workshops die een goed beeld geven van de mogelijkheden van het vmbo Groen en Het Groene Lyceum. Bekijk de speciale pagina over open dagen Zwolle met aanvullende informatie over het (online) programma. Aanmelden voor de open dag is verplicht.

Let op: ontwikkelingen corona
Op dit moment zien we nog geen reden om de minilessen niet te organiseren. We weten natuurlijk niet hoe de ontwikkelingen met corona zullen zijn de komende periode. We zullen ons houden aan de richtlijnen van de RIVM, wat eventueel kan betekenen dat de minilessen op het laatste moment toch niet door kunnen gaan. We houden je daar natuurlijk van op de hoogte