De praktische route naar een mbo-diploma

Praktische route naar een mbo-diploma niveau 2

Volg jij een beroepsgerichte leerweg bij Zone.college of bij een andere school? Dan kun je na de tweede klas kiezen voor de Vakmanschapsroute bij Zone.college.

De Vakmanschapsroute is een praktische en actieve manier om binnen drie tot vier jaar een mbo-diploma niveau 2 te halen. Daarmee kun je meteen aan het werk. Maar je kunt er ook voor kiezen om verder te leren. Binnen en buiten de groene sector. Bijzonder aan de Vakmanschapsroute is ook dat de stap van vmbo naar mbo veel minder groot is. En je leert en werkt veel in de praktijk bij bedrijven!

Toon video

Vakmanschapsroute in het kort

Voor wie is de Vakmanschapsroute bedoeld?

Weet jij al dat je graag aan het werk wilt in de groene sector en leer je het liefst in de praktijk bij bedrijven zelf? Dan is de Vakmanschapsroute een mooie leerroute voor jou.

Je wordt opgeleid tot vakvrouw/vakman in de groene sector! Dus volg jij een beroepsgerichte leerweg? Dan kun je na de tweede klas kiezen voor de Vakmanschapsroute. Je kunt kiezen uit meerdere vakrichtingen.

 

Waarom de Vakmanschapsroute?
  • Keuze uit zes verschillende vakrichtingen.
  • Je leert het vak in de praktijk: zoveel mogelijk bij bedrijven en soms op school.
  • Les in een vertrouwde omgeving en van een vast onderwijsteam.
  • Individuele begeleiding.
  • In vier jaar een mbo-diploma niveau 2, of versneld als je dit aankunt.
  • Met je diploma ben je klaar om als vakman/-vrouw aan de slag te gaan. Ook kun je ervoor kiezen om verder te leren.
Vakrichtingen

Je volgt één leerroute die je voorbereid op een mbo-diploma niveau 2. Hierbij kun je kiezen voor één van de volgende vakrichtingen:

  • Groen & cultuurtechniek | Medewerker groen en cultuurtechniek
  • Tuin & landschap | Medewerker hovenier
  • Veehouderij | Medewerker veehouderij
  • Dierverzorging | Medewerker dierverzorging
  • Green design | Medewerker Bloem, groen & styling
  • Voeding & technologie | Medewerker Voeding & technologie
Leren in de praktijk (Meester-Gezel)

In de Vakmanschapsroute leer je door (mee)kijken, oefenen, meelopen en vooral zelf doen. Daarom volg je het beroepsgerichte deel van de opleiding en de praktische keuzevakken altijd op een bedrijf (de ‘meesterleerplek’).

Door in een bedrijf mee te draaien, kun je wat je hebt geleerd direct in de praktijk toepassen. De praktijkopleider van het bedrijf (‘de Meester’) begeleidt jou (‘de Gezel’) bij je werkzaamheden en bij het aanleren van (beroeps)vaardigheden.

Ontdek wat jij wil en kan

Je kiest voor de Vakmanschapsroute als je graag in de groene sector wilt werken. We kijken waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Wil je straks aan het werk bij een klein of juist bij een groot bedrijf? Onder meer tijdens de lessen Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB), die je meteen vanaf het begin volgt, helpen we je bij dit soort vragen. Zo krijg je een goed beeld van jouw mogelijkheden en het werkveld.

Je eigen programma
De Vakmanschapsroute bereidt je voor op een mbo-diploma niveau 2. Daarbij kies je je eigen vakrichting en volg je je eigen programma. Heb je extra begeleiding nodig? Dan kijken we samen hoe we jou het beste kunnen ondersteunen.

Tijdens je opleiding volg je verschillende vakken, waaronder het vak Vitaliteit. Je leert hoe je fit blijft en lekker in je vel zit door onder andere gezond bewegen, ontspanning en gezonde voeding.

Voor het vak Burgerschap leg je een dossier aan en voor de verplichte vakken, Nederlands en rekenen doe je aan het eind van de Vakmanschapsroute examen. Ook leg je een Proeve van Bekwaamheid af. In dit praktische examen laat je zien wat je in de Vakmanschapsroute allemaal hebt geleerd.

Persoonlijk en vertrouwd
Tijdens de hele leerroute krijg je persoonlijke begeleiding van een coach. Die begeleidt en ondersteunt jou, zodat je goed wordt voorbereid op de Proeve van Bekwaamheid. De meeste lessen volg je op dezelfde locatie als het vmbo, en je krijgt les van een vast docententeam. Dat maakt de overstap van vmbo naar mbo een stuk minder groot.

Mbo-diploma niveau 2

In de Vakmanschapsroute wordt het vmbo- en het mbo-programma in één doorlopende leerroute aangeboden. Die leerroute duurt in principe vier jaar, maar kan ook versneld in drie jaar worden afgerond. Wij zorgen voor een goede aansluiting tussen het vmbo en mbo.

Na de Vakmanschapsroute heb je een mbo-diploma niveau 2. Daarmee heb je een startkwalificatie, dat betekent dat je er direct mee aan het werk kunt. Je kunt ook kiezen voor verder leren op een hoger mbo-niveau.

““Vraag jezelf bij de schoolkeuze af: wat voor kind heb ik?””

Schoolkeuze: ouders over de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Julian en zijn jongere zus Amelie gaan beiden naar Het Groene Lyceum. Hun moeder Vanessa Schroer vertelt hoe d…

Lees het verhaal van Vanessa (ouder van..)
7 oktober

Voorlichtingsavonden vmbo Groen & Het Groene Lyceum 7 en 8 oktober in Twello

Kennis maken met het Vmbo Groen of Het Groene Lyceum in Twello? Dit kan tijdens de voorlichtingsavonden op maandag 7 en dinsdag 8 oktober. Tijdens deze avonden kunt u de sfeer proeven, meer te weten k…

7 februari

Open dag Vmbo Groen & Het Groene Lyceum Twello

Kennis maken met het Vmbo Groen of Het Groene Lyceum in Twello? Dit kan tijdens de open dagen op 7 en 8 februari 2025. Het thema van de open dag is ‘Op Expeditie’. Met een speciale plattegrond kun…

Projecten