Praktische route naar een mbo-diploma niveau 2

Volg je een basisberoepsgerichte leerweg (BB) bij Zone.college of bij een andere school? Dan kun je na de tweede klas kiezen voor de Vakmanschapsroute bij Zone.college.

De Vakmanschapsroute is een praktische en actieve manier om binnen drie tot vier jaar een mbo-diploma niveau 2 te halen. Daarmee kun je meteen aan het werk. Maar je kunt er ook voor kiezen om verder te leren. Binnen en buiten de groene sector. Bijzonder aan de Vakmanschapsroute is ook dat hiermee de stap van vmbo naar mbo veel minder groot is. En je leert en werkt veel in de praktijk bij bedrijven!

Vakmanschapsroute

Voor wie is de Vakmanschapsroute bedoeld?

Als je de basisberoepsgerichte leerweg volgt kun je na de tweede klas kiezen voor de Vakmanschapsroute. Wij bieden de Vakmanschapsroute aan in meerdere vakrichtingen.

Weet jij al dat je graag aan het werk wilt in de groene sector en leer je het liefst in de praktijk bij bedrijven zelf? Dan is de Vakmanschapsroute een mooie opleiding voor jou. Je wordt opgeleid tot vakvrouw/vakman in de groene sector!

Waarom de Vakmanschapsroute?

• Praktische route richting mbo-diploma niveau 2 en werk of  vervolgonderwijs
• Keuze uit verschillende vakrichtingen
• Individuele begeleiding
• Het hele traject in dezelfde vertrouwde omgeving
• Veel praktijk op school en bij bedrijven
• Programma op maat
• Je wordt opgeleid tot een prima vakman/-vrouw in de door jou gekozen richting

Vakrichtingen

Je volgt één leerroute die je voorbereid op een mbo-diploma niveau 2. Hierbij kies je voor één van de vakrichtingen die je in Twello kunt volgen:

  • Tuin & landschap | Medewerker hovenier
  • Veehouderij | Medewerker veehouderij
  • Dierverzorging | Medewerker dierverzorging
Onderwijsprogramma

De Vakmanschapsroute bereidt je al na je tweede leerjaar voor op je mbo-diploma niveau 2. Het accent ligt op ‘doen’ en er is veel ruimte voor kennismaken met de praktijk. Die praktijkervaring doe je voor een belangrijk deel op tijdens stages bij bedrijven. Je loopt een of twee dagen per week stage. Daarnaast zijn er weekstages.

Tijdens de loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) helpen we je bij vragen zoals ‘waar ben je goed in?’, ‘wat vind je leuk?’, ‘waar wil je straks werken?’ We zorgen er zo voor dat je een goed beeld krijgt van jouw mogelijkheden en het werkveld.

Programma op maat
Als je start in de Vakmanschapsroute krijg je een programma op maat aangeboden. Dit programma is individueel en kan hierdoor voor iedereen anders zijn.

Het is ook mogelijk om examenonderdelen af te ronden. Denk bijvoorbeeld aan ckv (culturele kunstzinnige vorming), gym en maatschappijleer. Maar ook vakken als Nederlands en Engels kun je met een examen afronden. Daarnaast neemt in het  onderwijsprogramma rekenen een belangrijke plaats in.

Er zijn ook verplichte examenonderdelen. Dit zijn Burgerschap, Nederlands en rekenen. Ook leg je een Proeve van Bekwaamheid af (het praktijkexamen). Je laat dan in de praktijk zien wat je allemaal hebt geleerd.

Mbo-diploma niveau 2

In de Vakmanschapsroute wordt het vmbo- en het mbo-programma in één doorlopende lijn aangeboden. De route duurt in principe vier jaar, maar kan ook versneld in drie jaar worden afgerond. Wij zorgen voor een goede aansluiting tussen het vmbo en mbo.

Na de Vakmanschapsroute heb je een mbo-diploma niveau 2. Daarmee heb je een startkwalificatie, dat betekent dat je er direct mee aan het werk kunt. Je kunt ook kiezen voor verder leren op een hoger mbo-niveau.

“Het Groene Lyceum was voor mij een goede voorbereiding”

Schoolkeuze: Koen over zijn ervaring op Het Groene Lyceum “Ik ben vorig jaar bij Het Groene Lyceum in Doetinchem geslaagd en ik zit nu in het tweede leerjaar van de opleiding ‘Docent en kennism…

Lees het verhaal van Koen