Hovenier VHG

Heb jij het getuigschrift ‘Aankomend Hovenier VHG’ behaald (of beschik je aantoonbaar over gelijkwaardige kennis) en ben je klaar voor een volgende stap? Dan moet je bij Zone.college zijn. Tijdens dit tweede jaar van deze hoveniersopleiding leer je de basisvaardigheden van het tuinontwerpen en de tuintechniek. Op het lesrooster staan ook vakken als landmeten, waterpassen, begroten en werkplanningen maken. Het jaar wordt afgesloten met een examen. Als je hiervoor slaagt, ontvang je een certificaat.

 

Informatie

Voor wie

Deze opleiding is bedoeld voor werkenden in de groensector of mensen die in de toekomst in de sector willen gaan werken.

Programma

In deze opleiding leer je de basisvaardigheden van het tuinontwerpen en van de tuintechniek. Vaktechniek staat centraal. Dus geen algemene vakken zoals Nederlands en rekenen, maar wel plantenkennis en vooral veel praktische instructie.

Om te kunnen starten met de opleiding Hovenier moet je in het bezit zijn van het certificaat Aankomend Hovenier of een vergelijkbare opleiding.

Programma
In dit jaar vindt er een verdieping plaats op de onderwerpen die behandeld zijn in het voorgaande jaar (de opleiding Aankomend Hovenier):

  • Plantenkennis;
  • Bodemkunde;
  • Bemestingsleer;
  • Techniek van de aanleg.

Daarnaast wordt er een begin gemaakt met de onderwerpen:

  • Tuintekenen;
  • Landmeten en waterpassen;
  • Begroten en werkplanningen maken;
  • Gewasbescherming.

Ook de praktijkinstructies voor de techniek van de aanleg komen aan de orde.

Het jaar wordt afgesloten met een examen. Bij voldoende resultaat ontvang je een erkend VHG branche certificaat.

Uitvoering

Studieduur: 30 bijeenkomsten (totaal 180 uur).

Eén middag/avond van 16.00 – 22.00 uur per week. Er zal ook een aantal zaterdagen worden gepland.

Zelfstudie: afhankelijk van vooropleiding, max. 20 uur per week.

 

Investering

De opleiding kost € 2.600 excl. 21% btw incl. lunch, boekengeld, materialen en examenkosten. Voor deze opleiding zijn er financiële tegemoetkomingen, waaronder het STAP-budget en de collandsubsidie. We informeren je graag over de actuele subsidies en regelingen.

STAP-budget

Ontvang tot € 1000,- scholingstegoed met het STAP-budget

Op het aanmeldformulier kun je aangeven dat je wilt deelnemen via het STAP-budget. Je ontvangt vervolgens van ons een pdf, die je nodig hebt voor de subsidieaanvraag.

Je kunt als werkende of werkzoekende 1 keer per jaar het STAP-budget aanvragen via Stapuwv.nl.

STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) is een regeling van de Nederlandse overheid.

Lees meer over het STAP-budget

 

Na de opleiding

Na deze opleiding kan de deelnemer doorstromen naar de opleiding Vakbekwaam Hovenier.

De VHG branche-opleiding Vakbekaam Hovenier kent in totaal drie trajecten: aankomend hovenier, hovenier en vakbewaam hovenier. Elk traject duurt een jaar.

Maatwerk en op locatie

De meeste cursussen en opleidingen van Zone.college zijn op maat te maken en kunnen op de door jou gekozen locatie plaatsvinden. We bieden maatwerktrajecten voor groepen en individuen. Zoek je een opleiding die goed aansluit bij jouw specifieke wensen? Onze accountmanagers kunnen in co-creatie met jou een passend programma ontwikkelen.  Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden voor  incompany opleidingen te bespreken.