Communicatie en gespreksvoering met anderstaligen

Interculturele communicatie

Werk jij met mensen die een andere taal spreken dan het Nederlands? Dan is communicatie essentieel, en dat vraagt om specifieke communicatieve vaardigheden. In deze 1-daagse training van Zone.college maak je kennis met communicatietheorie en word je getraind in vaardigheden op het gebied van interculturele communicatie en gespreksvoering.

Informatie

Voor wie

Voor iedereen die met personen werkt met verschillende culturele achtergronden. In het werken met anderstaligen, is communicatie, gesprekvoering en begrip voor elkaar essentieel.

Programma

Inleiding
Nu steeds meer gekozen wordt voor een individuele benadering van anderstaligen, worden communicatieve vaardigheden ook steeds belangrijker. Om je werkzaamheden professioneel uit te kunnen oefenen, is het een voorwaarde dat je in staat bent om inhoud te geven aan interculturele communicatie in woord en daad. In de training maak je kennis met een communicatietheorie, maar word je vooral praktisch getraind in vaardigheden op het gebied van interculturele communicatie en gespreksvoering.

In de training staan, naast de aangereikte theorie, de volgende uitgangspunten centraal:

  • Respect voor de ander.
  • Voorkomen van gezichtsverlies.
  • Zorgen dat je jezelf blijft en tegelijkertijd afstemt op de ander.

Werkvormen
Theorie wordt steeds afgewisseld met oefeningen, hierbij wordt eventueel gebruik gemaakt van een co-trainer / trainingsacteur. Om de toepasbaarheid van het geleerde in uw dagelijkse praktijk te vergroten, wordt gebruik gemaakt van casuïstiek uit de werkpraktijk van de deelnemers.

Programma
Kennismaking: hierbij wordt aandacht besteed aan een ieders motivatie om met anderstaligen te (gaan) werken; is er een verbinding tussen de motivatie voor het werk en het thema van de training?

Toelichting op de doelstellingen en de inhoud van het programma. Hierna onderzoekt een ieder zijn / haar persoonlijke leerdoelen.

Doel van deze cursus is deelnemers inzicht te geven de achtergronden van communicatie tussen mensen met verschillende culturen om zo op respectvolle wijze met een ieder effectief te kunnen communiceren en medewerkers met verschillende achtergronden te kunnen begeleiden, motiveren en stimuleren.

Thema’s:

  • Cultuur en interculturele communicatie.
  • Verschillende normen, waarden, omgangsvormen en behoeften.
  • Herkennen van verschillen aan de hand van model interculturele communicatie.
  • Aannames en vooroordelen.
  • Voorkomen van miscommunicatie.
  • Do’s en dont’s.
Data en Locaties

Deze training kan worden verzorgd op diverse (bedrijfs)locaties.

Investering

€  225,- excl. 21% btw.

Na de opleiding

Maatwerk en op locatie

De meeste cursussen en opleidingen van Zone.college zijn op maat te maken en kunnen op de door jou gekozen locatie plaatsvinden. We bieden maatwerktrajecten voor groepen en individuen. Zoek je een opleiding die goed aansluit bij jouw specifieke wensen? Onze accountmanagers kunnen in co-creatie met jou een passend programma ontwikkelen.  Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden voor  incompany opleidingen te bespreken.