Een combinatie van werk en doen wat je leuk vindt

Frank Warrink (41) werkt momenteel als docent wiskunde op een middelbare school. Daarnaast volgt hij de VHG-branche opleiding Hovenier van Zone.college in Almelo. “Een aantal jaar geleden ontstond het idee om naast mijn werk als docent iets anders te doen. Ik vind het onderwijs namelijk erg leuk maar was op zoek naar iets meer afwisseling. Toen ben ik het een en ander gaan ontdekken en kwam ik erachter dat het ‘tuinleven’ mij wel trok.”

“Ik heb online gekeken naar verschillende hoveniersopleidingen. Vaak waren die vrijblijvend en online, wat niet zo bij mij past. De opleiding van Zone.college is daarentegen een volwaardige, fysieke opleiding en dat sprak en spreekt mij nu nog steeds aan.”

Een interessant pakket van theorie en praktijk

De VHG-branche opleiding Hovenier is een opleiding waarin theorie en praktijk samenkomen. “We leren alles over planten, de aanleg en het onderhoud van tuinen, tuinontwerp, bestraten en planten poten. Ook leren we het snoeien van laan- en fruitbomen. Eigenlijk alles wat een hovenier doet dus.” En op de vraag waar Frank het meest enthousiast over is, antwoordt hij: “Eigenlijk is het hele pakket interessant.”

Werken in de rust van de natuur

“Wat mij aanspreekt in het beroep hovenier ten opzichte van mijn werk als docent wiskunde is het werken in de buitenlucht en de rust van de natuur. Op een middelbare school is het natuurlijk altijd druk, dus dan is de rust van de natuur een fijne afwisseling” vertelt Frank. “Ook zie je als hovenier vrij snel het resultaat van je werk en dat vind ik ontzettend mooi.”

Frank is van plan om hierna ook de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier te volgen. En daarna? “Ik probeer niet te ver vooruit te kijken, voorlopig bevalt het onderwijs me nog. Ik zie mezelf niet zo snel bij een hoveniersbedrijf in dienst gaan, maar eerder een eigen bedrijfje beginnen voor het ontwerpen en aanleggen van tuinen.”

Ben je benieuwd of de opleiding ook iets voor jou is?

Lees meer over de opleiding Aankomend Hovenier VHG