Niveau 4

DIERENARTSASSISTENT PARAVETERINAIR

In een dierenartsenpraktijk krijg je allerlei soorten patiënten binnen: een pup die voor zijn eerste inentingen komt, een cavia met kale plekken op de rug of een kat met diarree. Omdat je met levende dieren werkt en te maken kunt krijgen met spoedgevallen kunnen de werktijden dagelijks wisselen. Als dierenartsassistent paraveterinair ben je de rechterhand van de dierenarts en voor de klanten het eerste aanspreekpunt binnen de praktijk. Je bent breed opgeleid zodat je de eigenaren en hun dieren kan helpen.

* Let op: de opleiding Dierenartsassistent paraveterinair kent een numerus fixus. Kijk bij Start, inschrijving en toelating voor meer informatie. De opleiding Dierenartsassistent paraveterinair in Almelo, Deventer en Zwolle heeft voor komend schooljaar (start augustus 2024) het maximumaantal nieuwe studenten bereikt. Je kunt je nog wel aanmelden voor deze locatie, je wordt dan op de wachtlijst geplaatst. Wanneer studenten die zich hebben aangemeld toch een andere keuze maken of in een hoger leerjaar instromen komen er plekken vrij.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je in te schrijven voor onze opleiding Dierenartsassistent paraveterinair in Doetinchem of Hardenberg.

De opleiding

Wat leer ik tijdens deze BOL-opleiding?

Als dierenartsassistent paraveterinair word je breed opgeleid. Je krijgt kennis over anatomie, fysiologie en ziekteleer aangereikt en leert hoe je deze kennis kunt toepassen in de praktijk. Je bent in staat dieren te behandelen en cliënten op een correcte manier te informeren. Tijdens de opleiding hebben we veel oog voor het ontwikkelen van empathisch vermogen, zodat je op een passende wijze met verschillende cliënten kunt communiceren. En om ervoor te zorgen dat je de apotheek goed kunt laten draaien, besteden we uitgebreid aandacht aan het beheren van diergeneesmiddelen.

Tijdens de opleiding volg je cursussen (theorie) en trainingen (praktijk) en loop je stage. Daarnaast heb je een persoonlijke coach die jou tijdens de opleiding begeleidt.

Je krijgt les in vakken als:

 • Apotheekbeheer
 • Instrumentenleer
 • Anatomie, Fysiologie en Pathologie
 • Communicatie
 • Ziekteleer
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Burgerschap
De stage is belangrijk

Tijdens de opleiding loop je regelmatig stage (dat noemen we ook wel beroepspraktijkvorming, afgekort BPV). Tijdens deze stage maak je kennis met je toekomstige beroep en houd je je bezig met wisselende werkzaamheden. Natuurlijk kijk je tijdens de stage of de theorie klopt met de praktijk. Werken met collega’s, leidinggevenden en leveranciers staat centraal. Je kunt ervaring opdoen bij verschillende bedrijven. Het kan zijn dat je een aantal weken achter elkaar stage loopt of elke week een paar dagen.

In een BOL-opleiding besteed je minimaal 30 procent van je tijd aan BPV. Wij werken alleen met BPV-bedrijven die erkend zijn door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Dat motiveert!
Wij werken ook nauw samen met bedrijven die dicht bij de opleidingslocaties gevestigd zijn. Zo ervaar jij heel gericht en in de praktijk hoe projecten en opdrachten voor jou werken. Je ontwikkelt je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent je eigen talenten eerder en beter, en je komt erachter hoe een beroep werkt en hoe jij zelf werkt. Zo word je waardevol voor een werkgever en ben jij die mbo’er met de juiste bagage in zijn of haar rugzak.

Direct aan het werk of verder studeren?

Na je opleiding kun je natuurlijk direct aan het werk gaan. Maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Je kunt je verder ontwikkelen met een van onze cursussen of speciale keuzedelen volgen die zijn gericht op doorstroom naar het hbo. Na je opleiding op niveau 4 kun je ook kiezen voor een Associate degree. Dat is een 2-jarige studie in het hoger beroepsonderwijs met een wettelijk erkend diploma. Associate degrees sluiten goed aan op de arbeidsmarkt. Na het afronden van zo’n studie kun je gaan werken of doorstuderen voor het bijbehorende hbo-bachelorsdiploma. Veel mogelijkheden om door te leren dus!

Internationale mogelijkheden

Bedrijven en instellingen in de groene sector doen steeds meer zaken in het buitenland. Zodoende werken overal in de wereld Nederlanders, zeker in Europa. Al die internationale activiteiten zorgen er ook voor dat bedrijven groeien. Met als gevolg dat medewerkers steeds meer (internationale) kennis en ervaring moeten hebben.

Zone.college bereidt je voor op deze internationale arbeidsmarkt. In al onze opleidingen en specialisaties staan internationale activiteiten op het programma. Zo zijn er meerdaagse excursies en kun je stage lopen bij buitenlandse bedrijven, instellingen en organisaties. Soms is het mogelijk om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen.

Een periode in het buitenland kan heel leerzaam zijn. Je maakt kennis met nieuwe mensen en andere gewoontes en leert een vreemde taal. Het is ook goed voor je persoonlijke groei. Maar het is vooral nuttig voor je studieresultaten en je professionele toekomst.

De afgelopen jaren hebben studenten onder meer stage gelopen bij:

 • Asociación CYD Santa Maria in Spanje
 • Melkveehouderij Van harten in Zweden
 • Marineland op Mallorca (Spanje)
 • Animal Welfare Association Monemvasia in Griekenland
 • Arago Serveis Veterinaris sl in Spanje
 • Kontiovaaran Husky oy in Finland
 • SCEA De La Besse (Fam. Ordelman) in Frankrijk
 • Morlunda Lantbruk in Zweden
Begeleiding

Bij Zone.college vinden we de persoonlijke ontwikkeling van onze studenten belangrijk. Naast aandacht voor je kennis en vaardigheden hebben we oog voor je sociaal-emotionele ontwikkeling. Ons doel is iedereen een passende onderwijsplek te bieden, zodat ook jij jouw opleiding met succes kunt afronden. Vervolgens kun je een passende plek op de arbeidsmarkt vinden of kiezen voor een vervolgopleiding die bij jou past.

Heb jij extra ondersteuning nodig? Neem dan contact op met een van onze trajectbegeleiders. Je kunt hen bereiken via het Studentenservicepunt (SSP) via (088) 26 20 900 of mail naar  ondersteuningenzorgvragen@zone.college.

Start, inschrijving en toelating

Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ bovenaan deze pagina.

Wettelijke toelatingseisen:

 • Vmbo KL, GL of TL, of
 • Mavo, of
 • Overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo, of
 • Mbo niveau 2/3.

Maximaal 30 opleidingsplaatsen (numerus fixus)
Voor het schooljaar 2024-2025 is het aantal opleidingsplaatsen voor Dierenartsassistent paraveterinair beperkt. Deze numerus fixus heeft te maken met het aantal beschikbare stageplaatsen. In 2024-2025 is er plek voor 30 nieuwe eerstejaarsstudenten per locatie en geldt daarna ook voor alle verdere leerjaren.

Je kunt je vanaf 1 oktober 2023 aanmelden. Wij nemen de aanmeldingen in behandeling in volgorde van binnenkomst. De volgorde van plaatsing binnen de opleiding wordt bepaald aan de hand van de aanmelddatum. Om je zo goed mogelijk te begeleiden tijdens jouw opleiding vragen wij jou om deel te nemen aan een aantal activiteiten. Namelijk deelname aan de afname van de AMN Talentscan, het invullen van het Digitale doorstroomdossier (DDD) /Paspoort voor Succes (PvS) en het voeren van een studie-adviesgesprek. Wil je meer informatie over de AMN Talentscan, het digitaal doorstroomdossier of het Paspoort voor Succes kijk dan hier.

Daarnaast adviseren wij jou om mee te lopen met de opleiding en een open dag of informatieavond te bezoeken.

Aanmelden
Zodra wij jouw aanmelding binnen hebben, sturen we je een ontvangstbevestiging. Zo weet je dat we je aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Is het maximaal aantal opleidingsplaatsen (vanwege numerus fixus) al bereikt op het moment dat wij jouw aanmelding in behandeling nemen? Dan krijg je bericht dat je op de wachtlijst staat. In dat geval is het verstandig om je voor de zekerheid ook voor een andere opleiding aan te melden.

Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met het Studentenservicepunt via (088) 26 20 900 of stuur een e-mail naar:

mboadministratie@zone.college (Almelo, Deventer en Doetinchem)
admhardenberg@zone.college (Hardenberg)
admzwolle@zone.college (Zwolle)

Hoe zit het met de kosten?

De kosten van je BOL-opleiding bestaan uit:

 • Lesgeld
 • Kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
 • Laptop en evt. werkkleding en -schoenen
 • Optionele kosten en meerkosten voor keuzedelen

Lesgeld
Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld aan de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) van het ministerie van OC&W. Voor het studiejaar 2023-2024 is het lesgeld € 1.357,-. Het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld. Meer informatie over studiefinanciering en lesgeld vind je op de website van DUO.

Kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
Op onze praktische informatiepagina lees je alles over het bestellen van leermiddelen en kun je zien welke boeken en licenties je in een studiejaar nodig hebt. Voor het bestellen van deze middelen werkt Zone.college samen met MBOwebshop.nl. Daar staan ook de kosten vermeld. Soms heb je aanvullend lesmateriaal nodig. In zo’n geval bestelt de opleiding dit lesmateriaal. De betaling loopt dan via Zone.college. Wil je meer weten over het bestellen van lesmateriaal? Kijk dan hier.

Laptop en evt. werkkleding en -schoenen
Onderdeel van de onderwijsbenodigdheden waar je zelf voor moet zorgen, is de persoonlijke uitrusting zoals een laptop, werkkleding en schoenen. Op de pagina Laptops reiken we je opties aan voor de aanschaf van je laptop.

Optionele kosten en meerkosten voor keuzedelen
Houd naast de kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal rekening met optionele kosten, zoals (buitenlandse) excursies of bijvoorbeeld certificaten die niet verplicht zijn voor het behalen van je diploma. Tijdens de opleiding word je geïnformeerd over de eventuele meerkosten van keuzedelen.

Kostenindicatie
De hoogte van de kosten is afhankelijk van je opleiding. We hebben een kostenindicatie gemaakt gebaseerd op de kosten van vorig jaar.

Verplichte kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal: € 875,-
Optionele kosten: van € 250,- tot € 925,-

Tegemoetkoming van schoolkosten
Het is mogelijk om een vergoeding te krijgen voor het verplichte lesmateriaal. We adviseren je contact met debiteurenadministratie op te nemen, debiteuren@zone.college / 088-2620700, dan kijken we samen of je in aanmerking kunt komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten. Zie onderstaande contactgegevens.

Meer vragen?
Heb je nog vragen over de schoolkosten? Bekijk onze veelgestelde vragen pagina waar we een overzicht gemaakt hebben met antwoorden op de meest gestelde vragen. Je kunt er de schoolkostenbrief lezen en het schoolkostenbeleid raadplegen. Of neem contact op met de debiteurenadministratie via debiteuren@zone.college / 088-2620700.

Studiegidsen, opleidingsplan en examenplan

We hebben de belangrijkste documenten verzameld op de volgende webpagina’s:

Studie in cijfers

Ben jij benieuwd wat je kansen op werk zijn, hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding, welk percentage studenten slaagt binnen de gestelde studieduur en wat het gemiddelde startsalaris is? Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven SBB zette het voor je op een rij, in opdracht van het ministerie van OCW en met medewerking van JOB, LAKS, FNV Jong, CNV Jongeren, onderwijs en bedrijfsleven. De onderstaande studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt voor dat jaar. Interessante cijfers, die wij graag met je delen!

Beroepen

Met de opleiding dierenartsassistent paraveterinair niveau 4 kun je aan de slag als:

 • Gezelschapsdierenkliniek
 • Gemengde praktijk
 • Landbouwhuisdieren kliniek
 • Paardenkliniek
 • Tweedelijns kliniek
 • Sales medewerker
 • Nutritional advisor
 • Vertegenwoordiger van bijv. diervoeders
 • Medewerker diergeneeskundig laboratorium