Tuin & landschap

Groen is hot! Kijk maar om je heen: groene bedrijfstuinen op daken, parken waar mensen sporten en relaxen, natuurgebieden waar toeristen fietsen en wandelen. Het belang van een gezonde, groene omgeving in de stad en daarbuiten krijgt steeds meer aandacht. Daarnaast spelen de gevolgen van de klimaatverandering een steeds grotere rol. Al die ontwikkelingen zorgen ervoor dat er op de arbeidsmarkt veel vraag is naar medewerkers voor het groen. Word jij ook een echte groenprofessional?

Opleidingen

Opleiding in beeld

Maak kennis

met onze opleiding

 • Mooie vakwedstrijden

  Elk jaar doen studenten Tuin & landschap mee aan (landelijke) vakwedstrijden. Aan de hand van een concrete opdracht gaan ze de strijd aan. Dit jaar was de eer aan Teun, Jesse, Gijs en Mike

  Lees meer...
 • Geveltuintjes in Deventer

  In Deventer werkten studenten mee bij de aanleg van geveltuintjes in de Roggestraat. Het staat niet alleen vrolijk, maar zorgt ook voor een betere waterafvoer in de bodem. 'Daarnaast helpen we tientallen insecten terug het straatbeeld in.' Een waardevolle praktijkopdracht.

  Lees meer...
 • Bedrijfsleven actief betrokken bij opleiding

  Eén van de manieren om studenten kennis te laten maken met de praktijk is door een bedrijf een deel van de opleiding te laten verzorgen. Steven Sanders, vestigingsleider bij de Koninklijke Ginkel Groep Oost-Nederland, verzorgde afgelopen schooljaar het nieuwe keuzedeel ‘Dak- en Gevelgroen’ in Almelo. Hij was enthousiast!

  Lees meer...
 • Meer variatie

  Studenten van de mbo-opleiding Tuin & landschap in Doetinchem adviseerden de gemeente Doesburg over de herinrichting van een groenstrook op het Van Tuyllplein. De rode draad in alle adviezen: meer variatie in de beplanting.

  Lees meer...
 • Mooie opdrachten in de praktijk

  In de opleiding werken studenten regelmatig aan opdrachten in de praktijk. Voor bedrijven en maatschappelijke organisaties wordt dan gewerkt aan het ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen en gebieden. Een mooi voorbeeld is de aanleg van een speciaal Zintuigenpad bij woon-werkgemeenschap Overkempe in Olst.

  Lees meer...
 • Inspiratietuin Groene Sectorvakbeurs

  Studenten Tuin & landschap werken regelmatig mee aan projecten en evenementen. Een paar jaar geleden waren ze actief op een vakbeurs in Hardenberg en werkten ze aan de aanleg van een inspiratietuin.

 • Green Projects

  Green Projects is het studentenbedrijf van Zone.college Zwolle waar particulieren, organisaties en instellingen terecht kunnen voor diverse werkzaamheden in de groene ruimte. Het bedrijf wordt gerund door studenten van de mbo-opleidingen Tuin & Landschap en Bos- en natuurbeheer.

  Lees meer
 • “Doe het gewoon!"

  Jordy van ’t Zand (20) werkte als logistiek medewerker bij een magazijn, maar stapte over naar het hoveniersvak. Daarvan heeft hij nog geen seconde spijt gehad. Hij volgt nu de BBL-opleiding in Hardenberg met veel plezier!

  Jordy vertelt
 • Klimaattuin? Wat is dat?

  Studente Esther Krikken legt in deze video uit wat een klimaattuin is en hoe haar ontwerp tot stand is gekomen. Een mooi inkijkje van een prima opdracht! Een opdracht die ook aansluit bij een belangrijk thema in de opleiding: duurzaamheid en werken aan een groene wereld.

 • Het groene bushokje komt eraan!

  ‘Eind van het schooljaar moet er in Zwolle een groen bushokje staan omgeven door klimaat adaptieve beplanting!’ Wesley Brouwer en Annet Vlaswinkel vertellen enthousiast over hun project, waarmee ze zijn genomineerd voor de Groene Impactprijs 2021.

  Lees meer...
 • Supersnelle tuinaanleg

  Van een lege hal naar een Inspiratietuin met aandacht voor trends binnen de thema's 'Groene Schoolpleinen', 'Klimaat' en 'CO2'. In 44 seconden het werk van ruim 6 dagen samengevoegd. Kijk je mee naar het werk uitgevoerd door studenten Tuin & landschap?

 • 2.960 m2 bosplantsoen en meer

  Een hovenier werkt niet alleen aan de aanleg van tuinen of stadsparken. Ook het onderhoud en de aanleg van begraafplaatsen kan deel uitmaken van de werkzaamheden. Studenten Tuin & landschap hebben hier onlangs ervaring mee opgedaan. Op de begraafplaats in Zwolle hielpen zij bij de aanleg van het nieuwe Chinese deel van begraafplaats Kranenburg.

  Lees meer...
 • Tegels eruit, groen erin

  De provincie Overijssel is de vele tegels in de tuinen zat. Inwoners van Overijssel konden zich daarom vorig jaar inschrijven om kans te maken op een gratis tuin make-over. Uiteindelijk zijn er 10 winnaars uit de bus gekomen. Studenten Tuin & landschap hadden er een mooie klus aan en kwamen er mee op RTV OOst.

 • “Ik heb het hier donders naar mijn zin”

  Van sportleraar naar hovenier? Na een paar keer meelopen bij een hoveniersbedrijf maakte Kjeld (22) de overstap. Hij volgt nu de BBL-opleiding en combineert werken met naar school gaan. En met succes!

  Lees meer...
6 december

Beroepen Doedagen Hardenberg

Op woensdag 6 en donderdag 7 december staan de BeroepenDoedagen in Hardenberg op het programma. Tijdens dit evenement maken zo’n 2500 tweedejaars vmbo-leerlingen kennis met diverse beroepen aan de h…

7 december

Beroepen Doedagen Hardenberg

Op woensdag 6 en donderdag 7 december staan de BeroepenDoedagen in Hardenberg op het programma. Tijdens dit evenement maken zo’n 2500 tweedejaars vmbo-leerlingen kennis met diverse beroepen aan de h…

11 januari

Groene Sector Vakbeurs 9-11 januari 2024

De 24ste editie van De Groene Sector Vakbeurs is op dinsdag 9, woensdag 10 en donderdag 11 januari 2024 in Evenementenhal Hardenberg. Bezoek aan de beurs is gratis, wanneer je je vooraf online regist…

19 januari

Open dag vmbo Groen & Het Groene Lyceum Borculo

Kennis maken met het vmbo Groen of Het Groene Lyceum in Borculo? Dit kan tijdens de open dag op 19 januari 2024. Aanmelden voor de open dag kan via onze opendag pagina. Tijdens de open dag kun je k…

24 januari

Open dag vmbo Groen & Het Groene Lyceum Doetinchem

Kennis maken met het vmbo Groen of Het Groene Lyceum in Doetinchem? Dit kan tijdens de open dag op 24 januari 2024. Aanmelden voor de open dag kan via onze opendag pagina. Tijdens de open dag kun j…