Veelgestelde vragen

Vragen over het kiezen van een mbo-opleiding op een rij

Heb je een vraag over studeren bij Zone.college? We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet, van oriëntatie tot en met de 1e schooldag.  Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een mailtje naar mbo@zone.college.

Oriëntatie

Hoe kies ik de opleiding die bij mij past?

Op onze site staat bij iedere opleiding omschreven wat je kunt verwachten tijdens de opleiding en wat je daarna kunt gaan doen. Bekijk hier al onze opleidingen. In november en januari zijn de open dagen. Klik hier voor data en meer informatie over hoe je je kunt aanmelden voor de open dagen.

Wanneer zijn de open dagen/informatiebijeenkomsten?

Klik hier voor data en meer informatie over hoe je je kunt aanmelden voor de open dagen.

Kan ik ook meelopen bij Zone.college?

In verband met het Coronavirus zijn alle fysieke meeloopdagen mbo in ieder geval tot het einde van 2020 afgelast. We vinden het jammer, maar zetten de gezondheid en veiligheid van onze leerlingen, studenten, medewerkers en bezoekers voorop. Hopelijk kunnen we in 2021 je wel weer op onze locaties laten kennismaken met onze opleidingen.

Aanmelden

Hoe kan ik me aanmelden?

Heb je een opleiding gekozen en wil je je aanmelden? Dat kan via onze website. Klik hier om je aan te melden.

Vanaf wanneer kan ik me aanmelden voor een mbo-opleiding?

Het aanmelden voor een mbo-opleiding kan vanaf 1 oktober. Je start dan in augustus/september van het nieuwe schooljaar.

Kan ik me bij meerdere opleidingen aanmelden?

Je kunt je bij Zone.college voor meerdere opleidingen aanmelden. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze nemen wij contact met je op welke opleiding jouw voorkeur heeft. Deze aanmelding nemen we in eerste instantie in behandeling. Ook kun je voor het maken van een keuze onze (online) open dagen of voorlichtingsbijeenkomsten bijwonen.

Ik stroom door vanaf het vmbo, moet ik me aanmelden?

Als je intern doorstroomt, van vmbo naar mbo, dan moet je je aanmelden. Je kunt je hier aanmelden voor een mbo-opleiding.

Starten alle opleidingen gegarandeerd?

Bij onvoldoende aanmeldingen houdt Zone.college zich het recht voor om een opleiding op een locatie niet te starten. In dat geval word je naar een andere locatie of opleiding doorverwezen.

Voor welke datum moet ik mij aanmelden?

Om je toelatingsrecht voor een opleiding te behouden moet je je officieel aanmelden voor 1 april. Dit wil zeggen dat je dan toegelaten wordt tot die opleiding waar je je voor hebt aangemeld mits je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen en hebt deelgenomen aan de evt. verplichte intakeactiviteiten.

Is mijn aanmelding gelukt?

Als wij jouw aanmelding hebben ontvangen, sturen we een automatische bevestiging per email. Vanaf 22 november 2021 ontvang je binnen tien werkdagen van ons bericht of je bent toegelaten voor de opleiding en sturen we een onderwijsovereenkomst. Wij verzoeken je deze ondertekend aan ons retour te sturen. Pas als wij de overeenkomst ondertekend retour hebben ontvangen, is je inschrijving definitief.

Heb ik een DigiD nodig voor het aanmelden?

Voor het aanmelden voor een opleiding heb je een DigiD nodig.
Als je deze niet hebt kun je deze aanvragen via www.digid.nl.

Kan ik halverwege het jaar starten met de opleiding?

Wij bieden opleidingen aan die in februari starten. Ook met cursussen kun je meestal halverwege het schooljaar starten. Voor meer informatie kun je terecht bij de mbo administratie via mboadministratie@zone.college.

Ik wil graag de BBL doen, maar heb nog geen baan. Wat nu?

Een baan is een voorwaarde voor het starten met een BBL-opleiding. Als je geen baan hebt kun je contact opnemen met iemand van het onderwijsteam. Die kan je adviseren over een BBL-opleiding of een start in een BOL-opleiding en later een overstap te maken naar een BBL-opleiding.

Op welke wijze word ik op de hoogte gehouden over mijn aanmelding?

Informatie over de toelating of eventuele afwijzing voor de opleiding waar je je voor hebt aangemeld ontvang je per post. Alle overige informatie zoals de uitnodiging voor bijvoorbeeld de afname van de AMN Talentscan of  het invullen van het digitale doorstroomdossier ontvang je per e-mail.

Ik wil graag me graag inschrijven voor een niveau hoger. Kan dat?

Voldoe je aan de wettelijke toelatingseisen, dan kun je je inschrijven voor een niveau hoger. De wettelijke toelatingseisen staan bij iedere opleiding vermeld.

Toelating

Hoe werkt dit?

Als je je hebt aangemeld voor een opleiding, beoordelen wij of je op basis van de wettelijke toelatingseisen toegelaten bent. Voordat je met je opleiding start, moet je in het bezit zijn van het vereiste vo-diploma, mbo-diploma óf een overgangsbewijs van klas 3 naar 4 op de havo of het vwo.

Kan ik van het mbo naar het hbo?

Haal je je mbo-diploma op niveau 4? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Neem alvast contact op met de hbo-studie van je keuze. En bekijk welke toelatingseisen die opleiding heeft.

Wat is een numerus fixus?

Numerus fixus betekent dat er een beperkt aantal opleidingsplaatsen zijn voor een opleiding. De numerus fixus opleidingen binnen Zone.college zijn Wildlife en Dierenartsassistent paraveterinair. Toelating is op volgorde van inschrijving.

Voor Wildlife zijn er 50 opleidingsplaatsen beschikbaar. De opleiding wordt aangeboden op de locatie Zwolle. Voor deze opleiding gelden een aantal verplichte intakeactiviteiten:

  • Bij geen tot weinig ervaring in de dierverzorging een voorstage van 80 uur bij een professioneel bedrijf met dierverzorging
  • Meelopen met de opleiding (wenselijk)
  • Bezoeken open dag of informatieavonden (wenselijk)

De opleiding Dierenartsassistent paraveterinair wordt op de locaties Almelo, Deventer, Doetinchem, Hardenberg en Zwolle aangeboden. Voor deze opleiding geldt dat er per locatie 30 opleidingsplaatsen beschikbaar zijn.
Een leerling kan zich zowel voor Wildlife als voor paraveterinair voor een locatie aanmelden.

Heb ik een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig?

Wil je ergens werken of stagelopen? Dan heb je soms een Verklaring Omtrent Gedrag nodig. In deze verklaring staat dat er geen bezwaar is dat jij je taak bij een bepaald bedrijf gaat uitvoeren. Bij jouw opleiding zie je of een VOG nodig hebt.

Lees hier hoe je een VOG aanvraagt. In sommige gevallen regelt het stagebedrijf de VOG.

Hoe vraag ik een studieadvies aan?

Als je bent toegelaten, kunnen wij je vragen om een AMN Talentscan te maken. De uitkomsten van een AMN Talentscan mag je binnen vijf werkdagen verwachten. We sturen je het advies op basis van de scan via een e-mail.

 

Inschrijving

Hoe weet ik dat ik ben ingeschreven?

Zo snel mogelijk na je aanmelding, ontvang je van ons bericht of je wel of niet bent toegelaten op basis van de wettelijke toelatingseisen. Voldoe je aan deze eisen? Dan sturen we je een onderwijsovereenkomst toe. We vragen je om deze te ondertekenen en te retourneren. Pas als wij de overeenkomst ondertekend retour hebben ontvangen, is je inschrijving definitief.

Is de datum van inschrijving gelijk aan de start van het nieuwe schooljaar?

Op de onderwijsovereenkomst staat een begindatum van 1 augustus. Deze datum is het administratieve begin van het schooljaar en is niet gelijk aan de datum van de eerste schooldag.

Is de locatie van de overeenkomst hetzelfde als de locatie van mijn opleiding?

Op de onderwijsovereenkomst staat de locatie Lochem vermeld, omdat Lochem de statutaire vestigingsplaats is. Deze locatie zegt dus niets over de locatie van je opleiding.

Na inschrijving

Krijg ik een studieadviesgesprek?

Nadat jij de onderwijsovereenkomst ondertekend retour gestuurd hebt, nemen de docenten van je opleiding contact met je op over de vervolgactiviteiten. Dit kan een studieadviesgesprek zijn, een kennismakingsbijeenkomst, invullen van een digitaal doorstroomdossier of Paspoort voor Succes of een AMN talentscan. Elke opleiding heeft zijn eigen vervolgactiviteiten.

Hoe vraag ik vrijstelling voor een of meerder vakken aan?

Als je toegelaten wordt ontvang je een formulier. Op dit formulier kun je aangeven voor welke vak(ken) je vrijstelling wilt.

Dit verzoek wordt door de examencommissie beoordeeld. Als jouw verzoek goedgekeurd wordt krijg je vrijstelling voor het vak.

Wanneer nemen docenten contact met mij op?

Zodra jij de onderwijsovereenkomst ingevuld en ondertekend retour hebt gestuurd, neemt het onderwijsteam van je opleiding zo spoedig mogelijk contact met je op over de vervolgactiviteiten. Als er geen vervolgactiviteiten gepland zijn, dan kan het even duren voordat je wat hoort. Je krijgt in ieder geval voor de zomervakantie bericht over de nieuwe opleiding.

 

 

Start opleiding

Wanneer ontvang ik informatie over de start van mijn opleiding?

Voor de zomervakantie ontvang je per post informatie over de start van je opleiding.

Hoe weet ik welke boeken ik moet bestellen?

Voor de zomervakantie ontvang je van ons een brief met daarin alle informatie over het bestellen van je boeken.

Moet ik een laptop aanschaffen voor school?

Tijdens je opleiding maak je gebruik van een laptop. De kosten voor de aanschaf van de laptop zijn voor eigen rekening, omdat het een leermiddel is. Leer hier meer over de aanschaf van een laptop.

Heb ik een introductie?

Je wordt uitgenodigd om kennis te komen maken, vlak voor of na de zomervakantie. Hier ontvang je tijdig bericht over.

In welke klas kom ik?

Hier informeren wij je over per post. Deze ontvang je voor de zomervakantie.

Heeft de school stageadressen of mag ik zelf kiezen?

Je mag zelf een stageadres kiezen. De school helpt en adviseert je hierbij. Je wordt hierover tijdig geïnformeerd.