Veelgestelde vragen over de studentenbijdrage

Een mbo-opleiding bij het Zone.college kent naast het wettelijke lesgeld ook een studentenbijdrage. De studentenbijdrage bestaat uit een verplicht deel voor onder meer boeken en licenties en een vrijwillig deel voor bijvoorbeeld excursies en kleding. We hebben de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!

Ik heb de factuur studentenbijdrage ontvangen en wil in termijnen betalen. Wat moet ik nu doen?

In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om in termijnen te betalen. Je vraagt termijnbetaling aan door binnen 30 dagen na de factuurdatum een voorstel te mailen naar debiteuren@zone.college. De afdeling Financiën & Control zal je voorstel in behandeling nemen. Je krijgt geen nieuwe factuur.

Wanneer moet ik wettelijk lesgeld betalen?

Wanneer je op 1 augustus voor aanvang van het schooljaar 18 jaar of ouder bent, wordt er wettelijk lesgeld (BOL) of wettelijk cursusgeld (BBL) bij je in rekening gebracht.

De hoogte van het wettelijk lesgeld/cursusgeld is voor een BBL-opleiding afhankelijk van het niveau van de opleiding. Er is een
onderscheid tussen niveau 1/2 en 3/4. De wettelijke kosten voor een BBL-opleiding betaal je aan Zone.college. Hiervoor ontvang je in oktober een (digitale) factuur.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld voor alle niveaus hetzelfde. De wettelijke kosten voor een BOL-opleiding betaal je rechtstreeks aan DUO.

Wanneer vindt er een restitutie plaats van de studentenbijdrage?

Wanneer je vroegtijdig met je opleiding stopt, kan in sommige gevallen over het vrijwillige deel van de studentenbijdrage een teruggave/verrekening plaatsvinden.

Heb je al betaald voor activiteiten waar je niet meer aan meedoet of voor artikelen die je niet meer gaat gebruiken? Dan kan teruggave alleen als Zone.college de activiteit/het artikel nog kan annuleren bij de leverancier. Het onderwijsteam bepaalt het bedrag.

Ben je een BBL-student en besluit je te stoppen met je opleiding? Dan bestaan er onder bepaalde voorwaarden mogelijkheden om een gedeelte van het betaalde cursusgeld terug te krijgen. De afdeling Financiën & Control bepaalt of je hiervoor in aanmerking komt.

Ben je een BOL-student en besluit je om met je opleiding te stoppen? Dan bestaan er onder bepaalde voorwaarden mogelijkheden om een gedeelte van het betaalde lesgeld terug te krijgen. Kijk voor meer
informatie op www.duo.nl.

Ik heb een factuur van DUO ontvangen. Maar ik betaal toch aan de Zone.college?

Wanneer je een BOL-opleiding volgt, betaal je het wettelijk lesgeld aan DUO. Van hen ontvang je dan ook een rekening. Aan Zone.college betaal je de studentenbijdrage. Volg je een BBL-opleiding, dan ontvang je van Zone.college een factuur van het wettelijk cursusgeld en de studentenbijdrage. Je hebt dan dus geen financiële verplichtingen bij DUO.

Mijn werkgever betaalt mijn opleiding. Wat moet ik doen?

Neem in dit geval contact op met het Studentenservicepunt (SSP) op jouw locatie. Er moet eerst een formulier “Machtiging Derden” worden ingevuld door jou en je werkgever. Daarna zal er een factuur naar je werkgever worden gestuurd. Het formulier moet voor 20 september van het schooljaar bij de mbo administratie in het SSP ondertekend retour zijn (elk schooljaar opnieuw).

Voor mijn opleiding heb ik specifieke spullen nodig. Waar kan ik die aanschaffen?

Een aantal specifieke spullen, bijvoorbeeld een trimjas of bodywarmer, kun je via school kopen (de docent informeert je daarover). Voor het betalen van deze spullen ontvang je meestal een factuur via je e-mail in WIS Collect.

Afhankelijk van welke keuzedelen je kiest binnen je opleiding, kunnen we ook hiervoor kosten bij je in rekening brengen. Deze kosten zijn zichtbaar als je het keuzedeel kiest. Denk hierbij bijvoorbeeld aan
kosten voor het aanschaffen van een licentie.