Praktische route naar een mbo-diploma niveau 2

Volg je een basisberoepsgerichte leerweg (BB) bij Zone.college of bij een andere school? Of ben jij een praktisch ingestelde kaderberoepsgerichte (KB) leerling? Dan kun je vanaf de derde klas kiezen voor de Vakmanschapsroute bij Zone.college.

De Vakmanschapsroute is een praktische en actieve manier om binnen drie tot vier jaar een mbo-diploma niveau 2 te halen. Daarmee kun je meteen aan het werk. Maar je kunt er ook voor kiezen om verder te leren. Binnen en buiten de groene sector. Bijzonder aan de Vakmanschapsroute is ook dat hiermee de stap van vmbo naar mbo veel minder groot is.

Heb je al een BB-diploma en wil je een praktische mbo-opleiding op niveau 2 volgen? Dan kun je meteen aan het mbo-deel van de Vakmanschapsroute beginnen.

Toon video

Vakmanschapsroute

Voor wie is de Vakmanschapsroute bedoeld?

Als je de basisberoepsgerichte- of kaderberoepsgerichte leerweg volgt kun je vanaf de derde klas kiezen voor de Vakmanschapsroute. Wij bieden de Vakmanschapsroute aan in meerdere vakrichtingen. Weet je al zeker dat je verder wilt in de groene sector en ben je echt enthousiast over je vakrichting, dan is de Vakmanschapsroute een mooie opleiding voor jou. Je wordt opgeleid tot vakvrouw/vakman in de groene sector!

Heb je al een BB-diploma? Dan hoef je het vmbo-gedeelte van de Vakmanschapsroute niet te doen. Je volgt alleen de vakken en stages die bij het mbo-gedeelte horen. Ook leg je de Proeve van Bekwaamheid (een praktijkexamen) af. Je laat dan in de praktijk zien wat je in de Vakmanschapsroute allemaal hebt geleerd. Heb je alles goed afgerond, dan heb je jouw mbo-diploma niveau 2 in handen.

Waarom de Vakmanschapsroute?

• Keuze uit verschillende vakrichtingen
• Individuele begeleiding
• Vmbo en mbo in dezelfde vertrouwde omgeving
• Veel praktijk op school en bij bedrijven
• Praktische route richting mbo-diploma niveau 2 en werk of  vervolgonderwijs
• Vmbo-programma op maat
• Je wordt een prima vakman/-vrouw in de door jou gekozen richting

Vakrichtingen

Je volgt één opleiding die bestaat uit vmbo- en mbo-programma onderdelen. Hierbij maak je een keuze uit één van de niveau 2 opleidingen die je in Doetinchem kunt volgen:

  • Medewerker agrarisch loonwerk, bekijk de video.
  • Medewerker hovenier, bekijk de video.
  • Medewerker veehouderij, bekijk de video.
  • Medewerker dierverzorging, bekijk de video.

 

Onderwijsprogramma

De Vakmanschapsroute bereidt je al vanaf leerjaar drie voor op je mbo-diploma niveau 2. In de eerste periode van de Vakmanschapsroute volg je vmbovakken, daarna ga je verder met de mbo-opleiding.

Het accent ligt op ‘doen’ en er is veel ruimte voor kennismaken met de praktijk. Die praktijkervaring doe je voor een belangrijk deel op tijdens stages bij bedrijven. Je loopt een of twee dagen per week stage. Daarnaast zijn er weekstages.

Tijdens de loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) helpen we je bij
vragen zoals ‘waar ben je goed in?’, ‘wat vind je leuk?’, ‘waar wil je straks werken?’ We zorgen er zo voor dat je een goed beeld krijgt van jouw mogelijkheden en het werkveld.

Vmbo- programma op maat
Als je start in de Vakmanschapsroute krijg je een vmbo-programma op maat aangeboden. Dit programma is individueel en kan hierdoor voor iedereen anders zijn. Het is ook mogelijk om examenonderdelen af te ronden. Denk bijvoorbeeld aan ckv (culturele kunstzinnige vorming), gym en maatschappijleer. Maar ook vakken als Nederlands en
Engels kun je met een examen afronden. Daarnaast neemt in het  onderwijsprogramma rekenen een belangrijke plaats in.

Uitdagend mbo-deel
In het mbo-gedeelte zitten verplichte examenonderdelen. Dit zijn Burgerschap, Nederlands en rekenen. Ook leg je een Proeve van
Bekwaamheid af (het praktijkexamen). Je laat dan in de praktijk zien wat je in de Vakmanschapsroute allemaal hebt geleerd.

Mbo-diploma niveau 2

In de Vakmanschapsroute wordt het vmbo en het mbo programma in een doorlopende lijn aangeboden. Deze route duurt in principe 4 jaar, maar kan ook versneld in 3 jaar worden afgerond. Wij zorgen voor een goede aansluiting tussen het vmbo en mbo.

Na de Vakmanschapsroute heb je een mbo-diploma niveau 2. Daarmee heb je een startkwalificatie, dat betekent dat je er direct mee aan het werk kunt. Je kunt ook kiezen voor verder leren op een hoger mbo-niveau.

“Bij Het Groene Lyceum haal je je kennis niet alleen uit boeken”

Waarom zou je voor Het Groene Lyceum (HGL) kiezen? En wat kan je met een HGL-diploma? Oud-leerling Marith, student aan de hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij, heeft geen spijt van haar keuze voor HG…

Lees het verhaal van Marith