"De opleiding Assistent Hovenier VHG is de moeite waard om te proberen"

Guido werkt met veel plezier bij Axent Groen. Daar werkt hij als onderhoudsmedewerker. In september 2022 startte hij met de opleiding Assistent Hovenier VHG bij Zone.college Almelo. Deze opleiding is goed te combineren met een baan.  Guido vertelt enthousiast over zijn werk en de opleiding die hij heeft gevolgd.

“Rijden met een grote bus en werken met mooie machines, dat vind ik gewoon gaaf. Je kunt als hovenier in de buitenlucht werken en het werk dat ik doe is ook dankbaar werk. Je zorgt ervoor dat de tuinen er weer mooi bij liggen. En als je dan lekker aan het werk bent geweest en blije klanten ziet, dan ben ik ook blij. Ik kom als onderhoudsmedewerker vaak bij dezelfde klanten. We hebben meer bedrijven als klant, dan particulieren.”

Een mooie plek
De collega’s van Guido stimuleerden hem om de branche-opleiding Assistent Hovenier van de VHG te volgen. Guido: “Ik raad het nu iedereen aan die belangstelling heeft voor een baan in het groen en op zoek is naar een opleiding waar je goed de basisvaardigheden leert. Je kunt deze opleiding altijd proberen. Proberen is echt de moeite waard. Want lukt het toch niet, dan krijg je een bewijs van deelname met daarop het programma wat je hebt gevolgd. Ik heb zelf de middelbare school niet afgemaakt. De opleiding duurt 1 jaar. Als ik mijn diploma heb behaald, dan krijgt dit een mooie plek thuis.”

Enthousiaste docent
“Afgelopen jaar had ik elke vrijdag les van Jan te Raa. Hij legt alles fijn uit, hij is begripvol en vertelt enthousiast over het vak. Ik wil volgend jaar wel weer les van deze enthousiaste docent. In de eerste lessen nam hij ons mee de wijk in en liet hij alle planten en bomen zien die in de omgeving stonden. Plantenkennis is een onderdeel van de opleiding. Ik kreeg van Jan een pdf met alle planten en bomen, waarvan je de Nederlandse naam moet kennen. Door regelmatig de pdf te bekijken weet je op een gegeven moment de namen wel. Ik had een 10 voor dit onderdeel. Het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen: tuinaanleg en tuinonderhoud. Onze docent verwacht, naast het goed uitvoeren van de werkzaamheden, bijvoorbeeld ook dat we na het horen van de opdracht gelijk de juiste materialen pakken.”

Certificaten voor het bedienen van machines
Guido heeft belangstelling voor de opleiding Aankomend Hovenier VHG. Dit is de vervolgopleiding en hij wil graag nog wat certificaten behalen voor het bedienen van machines. Guido: “Ik heb al de certificaten VCA, Wet Natuurbescherming Niveau 1 en Werken met de bosmaaier. De certificaten Werken met de motorische heggenschaar en kettingzaag zijn mooie aanvullingen. Ik krijg er steeds meer plezier in om verder te leren. Axent Groen biedt mij werk dat bij mij en mijn thuissituatie past en ze bieden mij de ruimte om mij verder te ontwikkelen. En bij Zone.college kun je uit heel veel cursussen en opleidingen kiezen.”