Een PRO-diploma met een erkend branchediploma voor een baan in de groene sector

Praktijkonderwijs (afgekort PRO) is een opleiding binnen het voortgezet onderwijs waar je individueel en vooral praktisch les krijgt. In het laatste jaar van Praktijkonderwijs kunnen leerlingen al starten met de VHG-opleiding Assistent Hovenier, een branche-opleiding waar je alle basisvaardigheden leert voor het assisteren bij tuinaanleg en tuinonderhoud. Je krijgt dan één dag 1 de week les bij Zone.college en als je het examen met succes afrondt, ontvang je een erkend branchediploma.

Veel praktijkles
Jeffrey (18 jaar) zit in het laatste jaar van het Praktijkonderwijs bij Bonhoeffer College in Enschede en volgt de branche-opleiding Assistent Hovenier. Hij vertelt over zijn ervaring. “Iedere vrijdag rijd ik met de auto naar Zone.college Almelo. Daar krijg ik les van 9 uur tot en met ongeveer half 4. Elke week is anders. We krijgen elke week een beetje theorie- en veel praktijkles. Het is een praktische opleiding. Je leert vooral door te doen. De meeste lessen vinden op of rondom de school plaats. Zone.college Almelo heeft een kas met wit zand. Dat is een prima plek om tuinaanleg te oefenen. In onze klas zitten zes mensen en we krijgen altijd les van dezelfde docent. Hij legt alles goed uit en neemt voor iedereen de tijd. Dat is fijn. Soms krijg je een leuke huiswerkopdracht. We kregen laatst een lijstje van 5 plantennamen, deze moesten we de volgende les meenemen. Op deze manier leer je de planten goed kennen. Ik werk op dit moment bij hoveniersbedrijf Hartman in Haaksbergen en ik volg dan nog deze opleiding. Dat is goed te combineren.”

Genoeg werk
“Ik wist jaren geleden al dat ik iets in de groene sector wilde gaan doen; lekker buiten, veel vrijheid en verschillend werk. Als ik mag kiezen tussen onderhoud en aanleg, dan kies ik voor onderhoud omdat je bij onderhoudsopdrachten meer met machines werkt. Hartman was mijn stagebedrijf en ik heb daar nu een vast contract. Op zaterdag werk ik nog als heftruckmedewerker op het distributiecentrum van Plus Supermarkten. Ik ga stoppen met deze zaterdagbaan en dat weet mijn omgeving ook…ik krijg nu al veel vragen voor assistentie bij tuinaanleg en tuinonderhoud. Over werk hoef ik mij zeker geen zorgen te maken, er is genoeg.”

Nog een branche-opleiding
Samen met nog een paar mensen ga ik volgend jaar starten met de branche-opleiding Aankomend Hovenier van VHG. Deze ga ik ook bij Zone.college volgen. De opleiding Assistent Hovenier is bijna afgerond. Op 16 juni hoor ik of ik twee diploma’s mag ophalen, mijn diploma van VHG én het PRO-diploma.”

De opleiding Aankomend Hovenier VHG is een avondopleiding en dus goed te combineren met een baan. Meer info? Geïnteresseerden voor de VHG-opleidingen kunnen contact opnemen met de afdeling Groei.zone via contact@zone.college of 088-2620703.