Van twijfelen naar kiezen voor het groen

Annemieke (43) kwam in april 2023 in een re-integratietraject terecht bij een klein hoveniersbedrijf. “Daarnaast was het voor mij ook een kans om te kijken of het hoveniersvak iets voor mij zou kunnen zijn” vertelt Annemieke. “Ik twijfelde namelijk tussen het groen en de zorg.” Maar de keuze viel voor het groen. “Ik had het naar mijn zin en ik kon daar blijven.” En dus werkt ze er sinds oktober 2023 als hovenier.

Hoe die keuze tot stand is gekomen? “In het plaatselijke krantje zag ik een advertentie over een informatie avond over de opleiding Aankomend Hovenier VHG. Daar ben ik naartoe gegaan en ik kwam enthousiast thuis. Ik ben ook naar informatie avonden over omscholing in de zorg geweest, maar daar was ik duidelijk minder enthousiast over.” Dat viel haar kinderen ook op. “De bevestiging van mijn kinderen trok mij uiteindelijk over de streep om door te gaan als hovenier.”

Meerdere ballen in de lucht houden
“Ik wilde graag meer weten over het hoveniersvak, ook met het idee dat ik mijn werk dan beter kan doen. Dus wilde ik heel graag de opleiding doen. Ik wist alleen niet goed hoe ik dat kon combineren met thuis en twee dagen in de week werken. Ik ben alleenstaande moeder van twee kinderen. In het begin moest ik dus echt kijken hoe ik alle ballen in de lucht kon houden. Maar gelukkig steunen mijn kinderen mij hierin. We doen het echt samen.”

Herkenning dankzij opleiding
“Ik heb het erg naar mijn zin op de opleiding. We leren het totale vak. Zelf vind ik de plantenkennis vooral heel leuk, met name de wat kleinere planten” vertelt Annemieke. “Ja, ik word daar vrolijk van. Ik herken nu ook planten die ik heb geleerd in mijn werk als hovenier. Dat is ook heel leuk.”

De knoop doorhakken
“Ik neig ernaar om hierna nog de opleiding tot Hovenier VHG te volgen. Maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik die knoop pas ga doorhakken nadat ik deze opleiding heb afgerond.”

Benieuwd of de opleiding Aankomend Hovenier VHG iets voor jou is?

Lees meer over de opleiding Aankomend Hovenier VHG

Informatieavonden
Er zijn verschillende informatieavonden gepland in Lunteren.

24 april | 15.00-20.30 uur

18 september | 15.00-20.30 uur

 

De opleiding Aankomend Hovenier VHG start dit najaar op meerdere locaties.