Naast werken bij een bouwbedrijf, leren voor hovenier

Margot Fietje (55) werkt als Supply Chain Planner (inkoper) bij een bouwbedrijf en volgt daarnaast de VHG-branche opleiding Hovenier van Zone.college in Almelo. “Eigenlijk ontstond het idee om iets anders te gaan doen al een kleine tien jaar geleden. Ik heb toen een cursus tuinontwerp gedaan en dat vond ik ontzettend interessant. Ik zou naast het werken achter de computer ook meer buiten willen werken. En die mogelijkheid is er nu omdat ik sinds 2022 32 uur ben gaan werken.”

“Daarnaast ben ik al van kleins af aan met tuinieren en planten bezig. Buiten zijn en tuinieren is echt mijn ding. Dan ben ik helemaal in mijn element. En door die cursus die ik heb gevolgd kreeg ik nog meer interesse in tuinontwerpen en beplantingsplannen.”

Gevarieerde opleiding

Tijdens de opleiding komen er veel onderwerpen aan bod: “Het is gevarieerd. We krijgen veel theorie over planten, budgettering, bodem en bemesting en gereedschap en het onderhoud daarvan. Maar we gaan ook zelf aan de slag met snoeien en bestraten” vertelt Margot. Naast haar huidige baan doet Margot vrijwilligerswerk bij Kasteel Twickel in de moestuin en de kasteeltuinen. “Dat doe ik sinds vorig jaar om meer ervaring op te doen. Maar wat ik op de opleiding leer, kan ik ook goed inzetten tijdens mijn vrijwilligerswerk, zoals de plantenkennis.”

De toekomst

Margot is van plan om volgend jaar ook de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier te volgen. Ze vindt het hoveniersvak veelzijdig, en dat maakt het bijzonder en leuk. “Maar ik zie mezelf later niet als hovenier bij een hoveniersbedrijf werken. Het is namelijk best fysiek werk. Het ontwerpen van tuinen en het maken van beplantingsplannen lijken mij wel interessant voor de toekomst. Al zou ik een baan als inkoper in de groensector ook wel mooi vinden” aldus Margot.

Ben je benieuwd of de opleiding ook iets voor jou is?

Lees meer over de opleiding Aankomend Hovenier VHG

Informatieavond september 2023
Op 7 september is er een informatieavond in Lunteren. De opleiding Aankomend Hovenier VHG start medio september op meerdere locaties.