Van elke dag binnen naar elke dag buiten

Paul van der Pluijm (32) maakte de overstap van docent Engels op een mbo-school naar hovenier. Het idee wat anders te gaan doen, ontstond tijdens de coronaperiode. “Ik moest veel online les geven en raakte uitgekeken op mijn werkzaamheden als docent Engels. Het roer eens helemaal omgooien, speelde al langer in mijn hoofd. Ik was altijd al geïnteresseerd in de natuur, maar van planten had ik niet zoveel kennis. Ook wilde ik graag meer met mijn handen werken. Zo kwam ik uit bij het beroep hovenier” vertelt Paul.

“Ik ben zelf gaan solliciteren bij hoveniersbedrijven. Uiteindelijk mocht ik bij Mulder bos & tuin aan de slag. Ik had geen ervaring maar dat vonden ze geen probleem. Ik werk daar nu nog steeds met veel plezier.”

Werken als hovenier

Paul werkt nu bijna twee jaar als hovenier bij een hoveniersbedrijf. “Ik ga mee met de boomverzorging, tuinaanleg en tuinonderhoud. Ik help dus eigenlijk overal bij mee en dat zorgt dat ik breed inzetbaar ben. Dat past ook wel bij mij als persoon, die afwisseling.” Daarnaast doet Paul zo nu en dan ook zelfstandig wat hoveniersklussen en geeft hij cursussen gericht op bosmaaitrainingen of veilig werken langs de weg.

Opleiding sluit aan bij praktijk

Naast zijn werk als hovenier volgt Paul de VHG-branche opleiding Hovenier van Zone.college in Almelo. De kennis die hij tijdens de opleiding opdoet, kan hij tijdens zijn werk gebruiken. “Zo leren we bijvoorbeeld veel over verschillende planten. Die plantenkennis kan ik gebruiken wanneer ik voor een klant een beplantingsplan maak.”

Paul is nog niet uitgeleerd: “ik wil het hele vak beheersen, dus ik ga volgend jaar ook het derde jaar volgen tot Vakbekwaam Hovenier.”

Wil je net als Paul ook de switch maken naar hovenier en ben je benieuwd of de opleiding iets voor jou is?

Lees meer over de opleiding Aankomend Hovenier VHG