Switch van docent naar hovenier

Rinus was docent Engels en werkt nu bij een hoveniersbedrijf. Hij volgde in 2021 een omscholingstraject bestaande uit een leerperiode van 3 maanden en een werkperiode van 6 maanden.

Rinus: ‘Als docent krijg je te maken met ontzettend veel prikkels. Ik zocht daarom tegengewicht en wilde lekker met m’n handen bezig zijn. Ik kwam ooit al eens bij een plantenkwekerij en dacht toen: wat moet het lekker zijn hier te werken. Dat bleef altijd trekken. Ik besloot de stap te zetten en klopte aan bij Groen Uitzendburo, een partner van Zone.college. Een goed gesprek, de dag erop werd ik al gebeld. Ik kon meteen starten met een leerwerktraject bij een hovenier. Dat overtrof al mijn verwachtingen. Na een stukje theorie over plantenkennis kon ik al snel de praktijk in. Daar leerde ik het meest. Ook thuis werd enthousiast gereageerd. Mijn jongste zoon ziet hoe blij ik word in de buitenlucht en komt me nu vaak helpen in de tuin. ’

Ook overstappen naar een baan in het groen?
Rinus ontving na het volgen van het omscholingstraject het VHG-certificaat Aankomend Hovenier. De VHG branche-opleiding is binnen de hovenierssector een gerenommeerde opleiding.
Benieuwd of deze opleiding ook wat voor jou is? Bekijk onze leaflet voor meer informatie over de opleidingstrajecten én een handig stappenplan voor omscholen.

Download het leaflet

Hovenier is één van de kansberoepen. Dit betekent dat er veel vacatures zijn.