“Vraag jezelf bij de schoolkeuze af: wat voor kind heb ik?”

Schoolkeuze: ouders over de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs.

Julian en zijn jongere zus Amelie gaan beiden naar Het Groene Lyceum. Hun moeder Vanessa Schroer vertelt hoe die keuze tot stand is gekomen en hoe het bevalt.

‘Op de basisschool was Julian een kind dat hield van buiten spelen, doen, bezig zijn en groen. Hij kon slecht stilzitten. Maar hij kon wel goed leren. Geen handige combi, ontdekten wij. Want als je goed bent in rekenen en taal, krijg je alleen maar nog meer rekenwerk en taalopdrachten. En daar wordt Julian niet gelukkig van. Hoe moet dat straks op de havo of het vwo, vroegen we ons af. Via via hoorden we over Het Groene Lyceum en in groep 6 gingen we er alvast eens kijken. We waren nog maar net binnen of Julian riep uit: “Mama, waarom is de basisschool niet zoals dit?” In groep 7 en 8 hebben we nog wel een gewone havo/vwo-school bezocht, maar daar werd Julian niet blij van. Terwijl we hem bij de open dag van Zone.college na vijf minuten al kwijt waren. Was hij ergens een lokaal ingedoken en druk bezig.’

 

“Mama, waarom is de basisschool niet zoals dit?”

 

Uitdagend
“Amelie koos twee jaar later ook voor Het Groene Lyceum. Dat deed ze omdat daar ten opzichte van gewone havo-/vwo-scholen veel meer tijd wordt besteed aan projecten en creatieve vakken. We vroegen ons tevoren wel af of het onderwijs er voor haar uitdagend genoeg zou zijn. Maar voor Amelie zit de uitdaging in een vak als BETEC (beeldende vorming en techniek), waar je creatieve ontwerpen leert maken en uitvoeren, en in projecten zoals zelf een schoolkamp organiseren. Je loopt stages en leert presentaties houden, vloggen, zelf op bedrijven afstappen. Er wordt veel van je zelfstandigheid gevraagd en je doet allerlei vaardigheden op die je voorbereiden op het werkende leven. Bovendien ligt het tempo op Het Groene Lyceum behoorlijk hoog. Behalve soms in een huiswerkuur verveelt Amelie zich absoluut niet.”

Plezier
“Bij een kind dat goed kan leren, denken school en ouders al snel aan havo of vwo. Dat is prima voor wie theorie leuk vindt en geconcentreerd kan werken, maar minder geschikt voor kinderen die graag dóen. Kijk daarom goed wat voor kind je hebt. Julian en Amelie hebben door Het Groene Lyceum veel zelfvertrouwen gekregen. En het belangrijkste: ze gaan met heel veel plezier naar school. Dat is op deze leeftijd niet vanzelfsprekend.”