Leren door doen en ontdekken

Het leukste vmbo van Enschede!

Het leukste vmbo van Enschede vind je bij Zone.college. Een lesdag op onze school is heel afwisselend. Naast algemene vakken leer je ook veel in de praktijk. Van werken in de keukens en dieren verzorgen tot tegels leggen en programmeren. Hulp nodig? Geen probleem. Je mentor en docenten staan voor je klaar! En met je vmbo-diploma kun je makkelijk doorstromen naar alle sectoren van het mbo.

Toon video

Vmbo Groen in het kort

Welke vakken krijg ik?

In de eerste twee jaar volg je een vast vakkenpakket. Dat bestaat in het eerste jaar uit de vakken Nederlands, Engels, wiskunde, biologie, NaSk (natuur- en scheikunde), lichamelijke opvoeding, rekenen, mens & maatschappij, techniek, beeldende vorming en muziek. In het tweede jaar komen daar nog de vakken economie en Duits bij. Daarnaast krijg je mentorles en besteden we veel aandacht aan kunst en cultuur.

Groene wereldoriëntatie
Tijdens de les ‘Groene wereldoriëntatie’ leer en werk je aan verschillende groene onderwerpen en thema’s rondom techniek, dieren, bloemen, planten en voeding. Je zoekt uit wat jij leuk vindt en waar je goed in bent. De lessen zijn vaak in de praktijkruimtes van onze school. Met deze brede kennismaking kun je (aan het einde van het tweede leerjaar) een goede keuze maken voor een van onze Groene werelden: de Actieve wereld, Gezonde wereld, Creatieve wereld, Groen technische wereld en de Levende wereld.

Welke leerwegen zijn er?

Net als bij andere vmbo-scholen kun je ook bij ons verschillende leerwegen volgen. Een leerweg geeft de manier aan waarop je het beste leert: heel praktisch, theoretisch of een beetje van beide.

Jij volgt de leerweg die bij jou past. Welke leerweg dat ook is, in de eerste twee jaar krijg je allemaal dezelfde vakken. Het verschil zit vooral in de mix van praktijkvakken en theorielessen. In de onderbouw kun je nog gemakkelijk overstappen naar een andere leerweg. Aan het einde van het tweede leerjaar maak je een definitieve keuze voor een leerweg. Daarin doe je ook examen.

Wat past bij jou?

  • Basisberoepsgerichte leerweg (BB)
    Deze leerweg is speciaal voor leerlingen die het liefst met hun handen bezig zijn en praktisch zijn ingesteld. Met deze leerweg kun je doorstromen naar niveau 2 van het mbo.
  • Kaderberoepsgerichte leerweg (KB)
    Deze leerweg is bedoeld voor leerlingen die graag willen leren door praktisch bezig te zijn. Maar natuurlijk krijg je ook theorievakken. Met deze leerweg kun je doorstromen naar niveau 3 en 4 van het mbo.
  • Gemengde leerweg (GL)
    Deze leerweg is geschikt voor leerlingen die makkelijk leren. De leerweg kent een flinke dosis theorie. Maar je krijgt ook praktijkvakken. Met deze leerweg kun je doorstromen naar de niveaus 3 en 4 van het mbo.
  • Theoretische leerweg (TL)
    Je kunt een diploma voor deze leerweg halen als je de Gemengde leerweg volgt en een extra examenvak kiest en daarin examen doet.
Leren en werken in Werelden

Aan het eind van het tweede jaar kies je een Wereld óf de Vakmanschapsroute.

De Vakmanschapsroute is een praktische en actieve manier om binnen drie tot vier jaar een mbo-diploma niveau 2 te halen.

In het derde en vierde leerjaar werk je ongeveer twee dagdelen per week in de Wereld die je hebt gekozen. Je maakt opdrachten die bij die Wereld passen en werkt aan leuke thema’s. De rest van de week heb je lessen, zoals Nederlands, Engels en maatschappijleer. Aan het eind van leerjaar 4 doen de leerlingen van alle Werelden hetzelfde examen. Dat examen hoort bij het profiel Groen. De vijf Werelden zijn:

  • Actieve wereld – over buitenleven, groene ruimte en outdoor
  • Creatieve wereld – over bloemen, tuinen, design en cultuur
  • Gezonde wereld – over voeding, gezondheid en leefstijl
  • Groen technische wereld – over duurzaamheid, innovatie en technologie
  • Levende wereld – over dieren, natuur en verzorging

Keuzevakken
Je kiest in het derde leerjaar ook nog een aantal praktische keuzevakken. Dat kunnen vakken in het ‘groene profiel’ zijn, maar ook vakken uit andere vmbo-profielen,  zoals de keuzevakken Ondernemen, Fotografie, Robotica, Welzijn en EHBO.

Een diploma. En dan?

Tijdens je opleiding helpen we je met Loopbaanoriëntatie en Begeleiding (LOB) om te ontdekken waar je goed in bent, wat het beste bij je past en wat je na ons Vmbo Groen wilt gaan doen. We doen dit aan de hand van vijf competenties: Kwaliteitenreflectie, Motievenreflectie, Werkexploratie, Netwerken en Loopbaansturing. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden.

Na je opleiding ligt een overstap naar het Groene mbo voor de hand. Je kunt bij Zone.college heel veel mbo-opleidingen op verschillende niveaus volgen. Van Tuin & landschap tot Veehouderij en van Voeding & technologie tot Dierverzorging. Praktijk-rijke opleidingen, die je voorbereiden op een baan in de groene sector.

Maar je kunt ook goed doorstromen naar een andere mbo-opleiding in bijvoorbeeld de ICT, administratie, zorg of techniek. Met je diploma kun je nog alle kanten op!

Waar staat vmbo eigenlijk voor?

Vmbo staat voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Dat betekent dat het vmbo je voorbereidt op allerlei soorten werk en beroepen én op de opleidingen die daarbij horen. Het vmbo besteedt daarom veel aandacht aan praktijklessen en beroepsgerichte programma’s. Maar op het vmbo worden ook de gewone theorievakken gegeven, zoals Engels, wiskunde en biologie.

Binnen het vmbo zijn er 10 profielen, een soort interessegebieden. Zone.college richt zich op het profiel Groen. Een richting waarin je leert door te doen en te ontdekken in een groene omgeving met dieren, planten, bloemen, voeding en techniek. Binnen en buiten de school.

Ongeveer 50% tot 60% van de basisschoolleerlingen gaat naar het vmbo. Het vmbo duurt vier jaar en bestaat uit zogeheten leerwegen. Dit zijn routes die de leerlingen volgen vanaf leerjaar drie. Bij Zone.college Enschede kun je diploma’s halen binnen alle leerwegen.

“Een hele dag theorie zie ik mijzelf niet doen”

Veronique (12) zit in het eerste jaar van Het Groene Lyceum in Enschede. ‘Ik hou van lekker bezig zijn, dit is een van de weinige scholen waar dat kan.’ Voor Veronique was het niet moeilijk om …

Lees het verhaal van Veronique
24 januari

Open dag vmbo Groen & Het Groene Lyceum Enschede

Kennis maken met het Vmbo Groen of Het Groene Lyceum in Enschede? Dit kan tijdens de open dag op 24 januari 2025. Het thema van de open dag is ‘Op Expeditie’. Met een speciale plattegrond kunnen b…

Projecten