Leren door doen en ontdekken

Het leukste vmbo van Doetinchem!

Het leukste vmbo van Doetinchem vind je bij Zone.college. Een lesdag op onze school is heel afwisselend. Naast algemene vakken leer je ook veel in de praktijk. Van werken in de keukens en dieren verzorgen tot tegels leggen en programmeren. Hulp nodig? Geen probleem. Je mentor en docenten staan voor je klaar! En met je vmbo-diploma kun je makkelijk doorstromen naar alle sectoren van het mbo.

Toon video

Vmbo Groen in het kort

Welke vakken krijg ik?

In de eerste twee jaar volg je een vast vakkenpakket. Dat bestaat onder andere uit de vakken digitale geletterdheid, leren leren en Nederlands. En wist je dat we ook wel 25 verschillende interessemomenten aanbieden? Zo kun je je in het tweede leerjaar inschrijven voor fotografie, filosofie, circus, het beste idee van Zone en nog veel meer.

Groene wereldoriëntatie
Tijdens de les ‘Groene wereldoriëntatie’ leer en werk je aan verschillende groene onderwerpen en thema’s rondom techniek, dieren, bloemen, planten en voeding. Je zoekt uit wat jij leuk vindt en waar je goed in bent. De lessen zijn vaak in de praktijkruimtes van onze school. Met deze brede kennismaking kun je (aan het einde van het tweede leerjaar) een goede keuze maken voor een van onze Groene werelden: de Actieve wereld, Gezonde wereld, Creatieve wereld, Groen technische wereld en de Levende wereld.

Welke leerwegen zijn er?

Net als bij andere vmbo-scholen kun je ook bij ons verschillende leerwegen volgen. Een leerweg geeft de manier aan waarop je het beste leert: heel praktisch, theoretisch of een beetje van beide.

Jij volgt de leerweg die bij jou past. Welke leerweg het ook is, in de eerste twee jaar krijg je allemaal dezelfde theorie- en praktijkvakken. Binnen een leerweg kun je ook vakken op een hoger niveau doen. Zo sluiten we maximaal aan bij jouw ontwikkeling. Aan het einde van het tweede leerjaar maak je een definitieve keuze voor een leerweg. Daarin doe je ook examen.

Wat past bij jou?

 • Basisberoepsgerichte leerweg (BB)
  Deze leerweg is speciaal voor leerlingen die het liefst met hun handen bezig zijn en dus erg praktisch zijn ingesteld. Met deze leerweg kun je doorstromen naar niveau 2 van het mbo.
 • Kaderberoepsgerichte leerweg (KB)
  Deze leerweg is bedoeld voor leerlingen die graag willen leren door praktisch bezig te zijn. Maar natuurlijk krijg je ook theorievakken. Met deze leerweg kun je doorstromen naar niveau 3 en 4 van het mbo.
 • Gemengde leerweg (GL)
  Deze leerweg is geschikt voor leerlingen die makkelijk studeren. De leerweg kent een flinke dosis theorie. Maar ook de praktijkvakken ontbreken niet. Met deze leerweg kun je doorstromen naar de niveaus 3 en 4 van het mbo.
 • Theoretische leerweg (TL)
  Je kunt een diploma voor deze leerweg krijgen wanneer je binnen de Gemengde leerweg een extra examenvak kiest en hier ook examen in doet.
Leren en werken in Werelden

Aan het eind van het tweede jaar kies je een Wereld óf de Vakmanschapsroute.

De Vakmanschapsroute is een praktische en actieve manier om binnen drie tot vier jaar een mbo-diploma niveau 2 te halen.

In een Wereld leer en werk je met dieren, mensen, planten, bloemen en voeding. Maar elke Wereld heeft zijn eigen accenten. Aan het eind van leerjaar 4 doen de leerlingen van alle Werelden hetzelfde examen. Dat examen hoort bij het profiel Groen. Je werkt in de Werelden in het derde en vierde jaar. De vijf Werelden zijn:

 • Actieve wereld – over buitenleven, groene ruimte en outdoor
 • Creatieve wereld – over bloemen, tuinen, design en cultuur
 • Gezonde wereld – over voeding, gezondheid en leefstijl
 • Groen technische wereld – over duurzaamheid, innovatie en technologie
 • Levende wereld – over dieren, natuur en verzorging

Keuzevakken
Behalve een Wereld kies je ook nog een aantal praktische keuzevakken. Dat kunnen vakken in het ‘groene profiel’ zijn, maar ook vakken uit andere vmbo-profielen, zoals de keuzevakken Welzijn volwassenen en ouderen, Ondernemen, Robotica, Ondersteunen sport & bewegen en nog veel meer.

Een diploma. En dan?

Tijdens je opleiding helpen we je met Loopbaanoriëntatie en Begeleiding (LOB) om te ontdekken waar je goed in bent, wat het beste bij je past en wat je na ons Vmbo Groen wilt gaan doen. We doen dit aan de hand van vijf competenties: Kwaliteitenreflectie, Motievenreflectie, Werkexploratie, Netwerken en Loopbaansturing. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden.

Na je opleiding ligt een overstap naar het Groene mbo voor de hand. Je kunt bij Zone.college heel veel mbo-opleidingen op verschillende niveaus volgen. Van Tuin & landschap tot Veehouderij en van Voeding & technologie tot Dierverzorging. Praktijk-rijke opleidingen, die je voorbereiden op een baan in de groene sector. En mooi dichtbij. Het mbo zit namelijk tegenover onze school.

Maar je kunt ook goed doorstromen naar een andere mbo-opleiding in bijvoorbeeld de ICT, administratie, zorg of techniek. Met je diploma kun je nog alle kanten op!

Waar staat vmbo eigenlijk voor?

Vmbo staat voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Dat betekent dat het vmbo je voorbereidt op allerlei soorten werk en beroepen én op de opleidingen die daarbij horen. Het vmbo besteedt daarom veel aandacht aan praktijklessen en beroepsgerichte programma’s. Maar op het vmbo worden ook de gewone theorievakken gegeven, zoals Engels, wiskunde en biologie.

Binnen het vmbo zijn er 10 profielen, een soort interessegebieden. Zone.college richt zich op het profiel Groen. Een richting waarin je leert door te doen en te ontdekken in een groene omgeving met dieren, planten, bloemen, voeding en techniek. Binnen en buiten de school.

Ongeveer 50% tot 60% van de basisschoolleerlingen gaat naar het vmbo. Het vmbo duurt vier jaar en bestaat uit zogeheten leerwegen. Dit zijn routes die de leerlingen volgen vanaf leerjaar drie. Bij Zone.college Doetinchem kun je diploma’s halen binnen alle leerwegen.

““De combinatie van theorie en praktijk ligt mij””

Waarom zou je voor Het Groene Lyceum (HGL) kiezen? En wat kan je met een HGL-diploma? Voor oud-student Luuk (18), die niet alleen theorie maar ook praktijk wilde, was Het Groene Lyceum een logische ke…

Lees het verhaal van Luuk
22 januari

Open dag Vmbo Groen & Het Groene Lyceum Doetinchem

Kennis maken met het Vmbo Groen of Het Groene Lyceum in Doetinchem? Dit kan tijdens de open dag op 22 januari 2025. Het thema van de open dag is ‘Op Expeditie’. Met een speciale plattegrond kunnen…

Projecten