Niveau 4

WILDLIFE

Werken met wilde dieren in gevangenschap, zoals olifanten, reptielen, vogels en vissen, is geen dag hetzelfde. Je kunt in bijzondere situaties terecht komen. Soms help je gestrande dieren of verzorg je wilde dieren in een noodopvang. Je laat je hoofd dan niet op hol brengen en steekt enthousiast je handen uit de mouwen, werkt hard, toont eigen initiatief en doet net dat stapje extra. En met plezier!

De opleiding

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding volg je cursussen (theorie), trainingen (praktijk) en loop je stage. Je krijgt vakken als:

 • Voeren & Verzorgen
 • Huisvesting & Hygiëne
 • Gezondheid & Gedrag
 • Trainen dieren
 • Voortplanting
 • Aansturen medewerkers
 • Educatie
 • Dierkunde
 • Veldbiologie
 • Managen/ bedrijfsleiden

Als medewerker van bijvoorbeeld een dierentuin (in binnen- of buitenland), een opvangcentrum of natuurorganisatie ben je een echte natuurliefhebber en heb je een groot hart voor dieren. Die passie en je kennis kun je ook overbrengen op anderen. Maar ook het schoonmaken van verblijven, het voeren en verzorgen van dieren gaat je goed af.

Natuurlijk spreek je je vreemde talen uitstekend, want vaak werk je in het buitenland. Je weet alles over de biotoop en het natuurlijke gedrag van wilde dieren. Verandert er iets in de leefomgeving van de dieren? Jij weet welke gevolgen dit heeft en hoe je hier op moet inspelen. Uiteraard staat de gezondheid en veiligheid van dier en mens bij jou voorop.

Je bedenkt en organiseert ook activiteiten en weet je werk prima te verkopen. Je bent avontuurlijk ingesteld en houdt van afwisseling. Want: werken met wilde dieren is geen dag hetzelfde!

Stage

Tijdens de specialisatie Wildlife loop je regelmatig stage (beroepspraktijkvorming ofwel BPV). Tijdens deze stage maak je kennis met je toekomstige beroep en werk je aan wisselende werkzaamheden. Natuurlijk kijk je tijdens de stage of de theorie met de praktijk klopt. Werken met collega’s, leidinggevenden en leveranciers staat centraal. Je kunt ervaring opdoen bij de verschillende bedrijven. Je loopt een aantal weken aaneen stage en hebt 2 stageperiodes per leerjaar.

In een BOL-opleiding heb je minimaal 30% van de tijd BPV. Wij maken uitsluitend gebruik van BPV-bedrijven erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Bij de specialisatie Wildlife is het verplicht om een keer een stage te lopen in het buitenland.

Waar kun je stage lopen?

 • Stichting Apenheul in Apeldoorn
 • Stichting AAP in Almere
 • Wildlands Adventure Zoo in Emmen
 • Dierenpark Amersfoort
 • Burgers’Zoo in Arnhem
 • Taman Indonesia in Kallenkote (Steenwijk)
 • World of Birds Foundation in Erica
 • Man in ’t Veld in Klarenbeek
 • Felida in Nijeberkoop
 • Reptielenhuis de Aarde in Breda
 • Avonturia de Vogelkelder in Den Haag
 • Zoo Bizar in Orvelte
 • Vogelopvang Soest
 • Sosto Zoo in Hongarije
 • Esperanza verde in Peru
 • Vogelpark Walsrode in Duitsland
 • Cikananga Wildlife Centre in Indonesië
 • Limassol Zoo in Cyprus
 • Attica Zoological Garden in Griekenland
 • Nordens Ark in Zweden

Dat motiveert!
We werken ook nauw samen met bedrijven die dicht bij de opleidingslocaties liggen. Bijvoorbeeld dierenopvangcentra of dierentuinen. Zo ervaar jij heel gericht en in de praktijk hoe projecten en opdrachten werken voor jou. Je ontwikkelt je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent jouw eigen talenten eerder en beter, en je komt erachter hoe een beroep werkt en hoe jij zelf werkt. Zo word je waardevol voor een werkgever en ben jij die mbo’er met de juiste bagage in zijn rugzak.

Verder studeren

Na je opleiding op niveau 4 kun je doorstuderen aan het hbo.

Studiegidsen, opleidingsplan en examenplan

We hebben de belangrijkste documenten verzameld op de onderstaande pagina’s:

Over de grenzen

Bedrijven en instellingen in de groene sector zijn steeds meer internationaal georiënteerd. Ze doen zaken in het buitenland en overal in de wereld, zeker in Europa, werken Nederlanders. Bedrijven groeien door internationaal zaken te doen en werknemers moeten dus steeds meer (internationale) kennis en ervaring hebben.

Zone.college bereidt je voor op deze internationale arbeidsmarkt. In alle opleidingen en specialisaties staan internationale activiteiten op het programma. Zo zijn er meerdaagse excursies en kun je stagelopen bij buitenlandse bedrijven, instellingen en organisaties. Soms is het mogelijk om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen.

Een periode in het buitenland biedt je heel wat: kennismaking met nieuwe mensen en andere gewoontes, ontwikkeling van een vreemde taal en persoonlijke groei. Maar het is vooral nuttig voor je studieresultaten en je professionele toekomst.

Begeleiding

Binnen Zone.college is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. We besteden aandacht aan kennis en vaardigheden, maar hebben ook oog voor de sociaalemotionele ontwikkeling van studenten. Ons doel: het bieden van een passende onderwijsplek aan iedereen, zodat studenten succesvol de gekozen opleiding af kunnen ronden en een passende plek op de arbeidsmarkt vinden of een passende vervolgopleiding kunnen kiezen.

Kosten

Voor je opleiding betaal je:

 • Lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL)
 • Kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
 • Kosten voor extra activiteiten en materiaal

Les- of cursusgeld
Les- of cursusgeld betaal je alleen als je op 1 augustus van het studiejaar 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per schooljaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

Boeken en (digitaal) lesmateriaal
De opleiding kent ook kosten voor boeken en (digitaal) lesmateriaal. Op de website van Studers vind je jouw boekenlijst, waarop je kunt zien welke boeken en licenties je in een studiejaar nodig hebt. Soms heb je aanvullend lesmateriaal nodig. De opleiding bestelt dit lesmateriaal. De betaling loopt dan via Zone.college.

Extra activiteiten en materiaal
Houd naast de kosten voor boeken rekening met mogelijke kosten voor extra activiteiten, bijvoorbeeld een excursie, schoolkamp of festiviteit. Deze activiteiten vallen niet onder het verplichte schoolprogramma en je kiest zelf of je eraan deel wilt nemen.

Soms heb je ook kosten voor (werk)kleding en/of andere materialen. De opleiding informeert je over deze aanvullende kosten.

Meer vragen?
Heb je nog vragen over de schoolkosten? Lees dan hier de schoolkostenbrief van 2020-2021. Natuurlijk kun je ook het schoolkostenbeleid van Zone.college doorlezen.

Start, inschrijving en toelating

Voor de opleiding bedrijfsleider dierverzorging geldt dat je minimaal een vmbo-diploma gemengde of theoretische leerweg nodig hebt. Het advies van de school waar je je vooropleiding hebt gedaan, speelt ook een rol bij de toelating tot je nieuwe opleiding. Daarnaast kijken we ook naar motivatie, beroepsbeeld, praktijkervaring, verwachtingen en kansen op de arbeidsmarkt. We willen je zo goed voorbereiden op een leuke schooltijd en een professionele (groene) toekomst in binnen- of buitenland.

Wettelijke toelating:

 • Diploma voor  mbo niveau 2/3 of vmbo KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo

Wil de specialisatie Wildlife volgen? Dan raden we je het aan om praktijkervaring op te doen in de dierverzorging. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk of een korte stage van 1 tot 2 weken bij een (klein) dierenpark, kinderboerderij, dierenspeciaalzaak of veehouderijbedrijf. Op die manier krijg je een beter beeld bij de werkzaamheden in de branche, zodat je beter kan inschatten of deze opleiding wat voor jou is. Het hebben van praktijkervaring in de dierverzorging wordt daarom door ons sterk aanbevolen.

Maximaal 50

Voor het schooljaar 2021-2022 is voor Wildlife het aantal opleidingsplaatsen beperkt (numerus fixus). Dit heeft te maken met het aantal beschikbare stageplaatsen. Er is dat schooljaar plek voor 50 nieuwe eerstejaars studenten. Aanmelden voor de opleiding kan vanaf 1 oktober.

LET OP: de opleiding heeft het maximaal aantal aanmeldingen bereikt. Nieuwe aanmeldingen komen op een wachtlijst (zie hieronder). Wil je een opleiding volgen die inhoudelijk veel op Wildlife lijkt? Kijk dan eens bij de opleiding Dierverzorging (niveau 4). Een goed alternatief!

Voor toelating tot de opleiding Wildlife geldt dat de aanmeldingen op volgorde van aanmelding in behandeling worden genomen. Na controle op de wettelijke toelatingseisen wordt door de toegelaten studenten de reguliere intakeprocedure doorlopen (lees hier meer). Wanneer het maximaal aantal opleidingsplaatsen is bereikt worden studenten geïnformeerd dat ze op de wachtlijst staan. In dit geval is het verstandig je ook voor een andere opleiding aan te melden.

Procedure intake (numerus fixus)

 • De volgorde van binnenkomst van de aanmelding bepaalt de volgorde van de behandeling van de aanmelding.
 • De volgorde van plaatsing binnen de opleiding wordt bepaald zodra de student voldaan heeft aan de verplichte intake activiteiten. Deze activiteiten zijn:
  • Bij geen tot weinig ervaring in de dierverzorging een voorstage van 80 uur bij een professioneel bedrijf met dierverzorging
  • Meelopen met de opleiding (wenselijk)
  • Bezoeken open dag of informatieavonden (wenselijk)
 • Wanneer het maximaal aantal plaatsingen is bereikt, worden potentiële studenten op de wachtlijst geplaatst, mits voldaan is aan alle verplichte intake activiteiten.

Start en inschrijving
Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Aanmelden
Wanneer Zone.college jouw aanmelding heeft ontvangen, sturen wij je een ontvangstbevestiging. Zo weet jij dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen. Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure.

Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met het Studentenservicepunt via (088) 26 20 900 of mail

mboadministratie@zone.college (Almelo, Deventer en Doetinchem),
admhardenberg@zone.college (Hardenberg) of
admzwolle@zone.college (Zwolle).

Beroepen

Met de opleiding wildlife niveau 4 kun je aan de slag als:

 • Medewerker dierentuin
 • Verzorger exotische diersoorten
 • Medewerker dierenopvangcentrum