Milan Lammerink, BBL-student Groen, grond & infra

De schoolopdrachten maakt hij vooral tijdens zijn werk en soms heeft hij ’s avonds nog wat huiswerk. “Dat huiswerk is ongeveer 2 uur in de week. De rest van de week werk ik vier dagen bij Loonbedrijf Grefelman in Luttenberg en ga ik 1 dag in de week naar school. Een prima verdeling.” Aan het woord is Milan Lammerink, student Groen, grond & infra in Zwolle, die in juli zijn BBL-diploma gaat halen. “De gezelligheid in de klas ga ik volgend jaar wel missen.”

Twee jaar geleden koos Milan heel bewust voor een BBL-opleiding. “Ik had het echt helemaal gehad met het leren op school en wilde gewoon graag aan het werk. Ik werkte in de vakanties en weekenden al op de boerderij van mijn oom en het liefst was ik dan ook boer geworden. Maar we hebben thuis alleen geen veehouderijbedrijf, dus leek het me logischer om iets in het loonwerk te doen. En dan het liefst door te leren in de praktijk, tijdens het werk en niet alleen op school.”

De BBL-opleiding Groen, grond & infra bij Zone.college kwam al snel in beeld. “Kameraden van mij zaten al in Zwolle op school en hadden ervaring met deze opleiding. De keuze was dus snel gemaakt en zonder een bezoek aan de school. Want dat kon niet vanwege Corona”, vertelt Milan.

 

Echte werkgever
Milan heeft inmiddels twee jaar ervaring met de opleiding en is positief. “Dat je leert in de dagelijkse praktijk bij een echte werkgever is echt leuk. Geen werkdag is hetzelfde en ik mag verschillende werkzaamheden uitvoeren. De opdrachten vanuit school zijn ook goed te doen. Natuurlijk zijn er altijd minder leuke klusjes en opdrachten, maar dat hoort er nou eenmaal bij.”

Trekker rijbewijs
‘Tijdens de lesdag op school hadden we het eerste jaar vooral de algemene vakken Nederlands, Rekenen en Burgerschap. In het laatste jaar kwam de praktische theorie van het loonwerk aan de orde, zoals bemesting, zaaien en hakselen. Je kreeg dan best wel handige tips voor je dagelijkse werkzaamheden. Voor de opleiding heb je een trekker rijbewijs nodig. Dat moet je zelf regelen en zit niet standaard bij de opleiding. Zone.college helpt je wel bij de financiering ervan.’

“Wat ik het leukste vindt aan mijn werk? De afwisseling. Geen dag is hetzelfde! Je werkt lekker buiten, hebt veel vrijheid en werkt met grote machines. Zelf vind ik het werken met de hakselaar het meest interessant. Dat komt ook minder vaak voor, zeker als het om mais gaat. En wat ik over vijf jaar doe? Dan werk ik nog steeds bij een loonwerkbedrijf. Dat past gewoon het beste bij mij!”

Meer over Groen, grond & infra

Meer informatie over het voorlichtingsgesprek

Lees meer ervaringsverhalen