Bostransformatie: Een Reis naar Biodiversiteit en Samenwerking

Maarten en zijn vader Henk Morsink hebben gezamenlijk een bos van 4,5 hectare aangeschaft. Ze streven ernaar om dit bos te transformeren tot een biodivers systeem, van de grond tot aan de kruin van de bomen. Via een momenteel gevolgde cursus willen ze het bos geleidelijk aan omvormen tot een prachtig en ecologisch gevarieerd systeem.

Ze volgen momenteel een cursus waarbij ze inzicht verkrijgen in de werking van een biologisch systeem. Met dit project willen ze leren van en bijdragen aan de natuur. Tevens willen ze een aangename plek creëren, waar ze kunnen ontspannen, plezier beleven en waar ze hun kennis met anderen kunnen delen.

Bij de aankoop van het bos waren ze nog niet op de hoogte van alles dat er bij het onderhoud van een bos komt kijken, maar dit maakt het wellicht des te boeiender. Ze streven naar ontdekking en willen begrijpen hoe de natuur functioneert. De cursus vormt de leidraad om het perceel stap voor stap terug te brengen naar een biodivers systeem, met de nadruk op eetbare planten om een rijke oogst te realiseren en te experimenteren met de producten die het biologisch systeem voortbrengt.

Eigen videokanaal
Op hun eigen videokanaal delen ze hun ervaringen, benadrukken de uitdagingen waar ze tegenaan lopen, en tonen wat ze leren. Zo geven ze een inkijkje in het proces van het omvormen van een bestaand bos tot een biodivers systeem.

Samenwerking met Zone.college
Docent Bos- en natuurbeheer, Joris Wiersinga, raakte afgelopen zomer in contact met Henk en Maarten. Hij zag in hun initiatief een uitstekende gelegenheid voor zijn studenten om betrokken te raken bij praktische uitdagingen in de echte wereld. Samen met vader en zoon Morsink onderzocht hij mogelijkheden voor samenwerking, omdat het bos zelf het ideale klaslokaal is voor studenten Bos- en natuurbeheer. Onlangs nam hij de studenten mee naar het perceel voor een praktijkles met de bosmaaier, wat resulteerde in een waardevolle win-win situatie voor alle betrokken partijen.
Bekijk hieronder de beelden van de praktijkles: