"De leerlingen probeer ik te triggeren door ze snel succes te laten ervaren"

Eva van der Meijs:

“Duits is een interessant vak: we wonen hier vlakbij de grens”

 

Eva van der Meijs is lerares Duits. Haar opleiding begon al vroeg: met haar Duitse moeder sprak ze thuis Duits en met haar Nederlandse vader Nederlands. Duits is geen examenvak, maar dat maakt haar alleen maar enthousiaster: ”Het is een uitdaging om leerlingen plezier te laten beleven aan de lesstof.”

Eva’s wieg stond in Breda; de liefde bracht haar naar het oosten. Ze woont in Goor, samen met vriend en zijn dochter. Aanvankelijk volgde ze een SPH-opleiding: “Tijdens de stages merkte ik dat ik mijn draai niet kon vinden en ben ik met de opleiding gestopt. Na een aantal baantjes ben ik begonnen met een deeltijdstudie Duits. Ik ben blij dat ik dat op iets latere leeftijd ben gaan doen. Ik sta nu steviger in mijn schoenen. Je moet in de klas wel jezelf kunnen zijn.” Deze zomer hoopt Eva haar studie af te ronden.

Verplicht

In het 2e en 3e jaar is Duits een verplicht vak voor kader-leerlingen en gl-leerlingen. Eva: “Duits is voor onze leerlingen interessant. We wonen hier vlakbij de grens, er zijn veel contacten over en weer. Bovendien komen veel technische producten en machines uit Duitsland. De omgangsvormen, vooral in het bedrijfsleven, zijn in Duitsland wat stijver en formeler dan bij ons. Daar praten we ook over in de klas.”

Spelenderwijs

“De leerlingen probeer ik te triggeren door ze snel succes te laten ervaren. In het begin oefenen we een kort gesprekje, waarin ze iets over zichzelf vertellen. Dat lukt vaak al snel. Verder doen we veel praktische opdrachten. Ze ontwerpen bijvoorbeeld een poster – in het Duits natuurlijk – waarin ze een zelfverzonnen vak promoten. Ik gebruik ook veel moderne Duitse liedjes. De leerlingen luisteren naar een liedje. Ze vertellen of het lied vrolijk of verdrietig klinkt. Ze mogen die tekst creatief verwerken door een tekening bij het lied te maken of een couplet te vertalen. Zo leren ze spelenderwijs Duits.”