Docent in opleiding loopt stage op vroegere school

“De sfeer is open, vriendelijk en gemoedelijk”

Jurgen Til uit Aalten was nog bezig met zijn brommerrijbewijs toen hij aan zijn mbo-opleiding in Doetinchem begon. Inmiddels is hij 21, doet hij de docentenopleiding en loopt hij stage op zijn school van toen, nu Zone.college.

“Op het mbo vond ik het erg leuk”, vertelt Jurgen. “De sfeer was open, vriendelijk en gemoedelijk onder studenten én docenten.” Lacht: “Het was een goede leeromgeving, zoals dat heet.”

Goeie sfeer

En dat is nog altijd zo, vindt Jurgen. Voor zijn studie Agrarisch Ondernemerschap in Dronten doet hij een minor (een soort bijvak) aan Aeres Hogeschool in Wageningen, een opleiding tot leraar in het agrarisch onderwijs. “Ik wil onderzoeken of docent Veehouderij iets voor mij is en loopt nu tien weken stage bij Zone.college. Ik ben er erg enthousiast over. De sfeer is nog steeds hetzelfde.

Heb je vragen, dan loop je gewoon even binnen bij een collega. Iedereen wil je helpen. Het is een fijn team om mee samen te werken en om van te leren.”

Parttime docent

Jurgen geniet van het lesgeven. “Je bereidt een les voor, maar in de praktijk gaat het nog wel eens anders. Dat geeft niet, zolang je de rode draad maar volgt en je lesdoel in het oog houdt. Er is vaak interactie tijdens een les. Een student vertelt hoe iets thuis gaat op het bedrijf; een ander reageert hoe het bij hem wordt aangepakt. Welke methode is beter? Dan ontstaan zinvolle gesprekken.”

Thuis in Aalten runnen zijn ouders een melkveebedrijf met tachtig koeien, dat hij op termijn zal overnemen. Zolang zijn ouders meewerken, ziet Jurgen zichzelf wel als parttime docent in het onderwijs. “Het contact met mensen houdt je scherp. Sparren met studenten maakt dat je bijblijft. Op een boerderij heb je dat minder.”