"Dreams can come true"

Waar komen studenten van Paard.zone terecht? Die vraag krijgen we regelmatig. Daarom laten we oud-studenten aan het woord. Met deze keer Puck Haverkate.

 

“Dreams can come true”

 

Ik zal mij in het kort voorstellen: ik ben Puck Haverkate, 21 jaar en sinds februari 2018 zelfstandig aan het werk in de paarden onder de naam Haverkate Horsetraining. Het balletje is na mijn geweldige ponytijd gaan rollen toen ik de BBL-opleiding Paardenhouderij in Zwolle deed. Ik reed voor Rob Schipper Sporthorses en later voor Stal Maathuis in Geesteren. Ik reed veel verschillende paarden en bracht er enkele uit op concours. Bij de Hemmelhorst behaalde ik mooie successen, zoals Kring- en Overijssel kampioen.

 

Ondertussen kreeg ik steeds meer gezondheidsproblemen, waaronder geen energie, onverklaarbare buikpijn, enz. Dit resulteerde uiteindelijk in een zware operatie waarbij mijn nier is verwijderd. Ik mocht na drie maanden het rijden weer oppakken, maar uiteraard zat ik na negen weken weer op het paard en voelde mij na al die jaren echt kiplekker!

 

In de periode thuis ben ik plannen gaan smeden om mijn eigen bedrijf op te zetten. Sinds februari 2018 ben ik van start gegaan onder de naam Haverkate Horsetraining. Binnen korte tijd waren mijn werkdagen goed gevuld.

 

Bij VDP Horses in Bathmen ben ik verantwoordelijk voor de opleiding van jonge springpaarden. Dit is echt mijn passie. Het is zo fantastisch om te zien dat de jonge paarden uit de opfok uitgroeien tot prachtige, goed opgevoede, kwaliteitsvolle springpaarden die dressuurmatig goed te rijden zijn.

 

Ik kom niet uit een gezin met stallen vol paarden of bakken met geld, dus wat ik iedereen wil meegeven, is dat je met doorzettingsvermogen, geduld en heel hard werken heel ver kunt komen. Natuurlijk is een kleine dosis talent of goed ruitergevoel mooi meegenomen, maar trainen en jezelf verbeteren; daar draait het om.

 

Natuurlijk ben ik er nog lang niet. Mijn toekomstdromen zijn een aantal paarden in de hoogste klassen te mogen rijden en zelfs een keer een internationaal debuut te beleven. En op den duur is het zeker de bedoeling om mijn eigen opleidingsstal te realiseren. Maar alles stapje voor stapje. Realiseerbare doelen stellen en daar naartoe werken is mijn werkwijze.