Een nieuwe licentie voor knaagdierbeheersing

Houd jij je bezig met het bestrijden van knaagdieren op jouw agrarisch bedrijf? Dan heb je vanaf 1 januari 2023 de licentie IPM-Knaagdier Beheersing Agrarisch (IPM-KBA) nodig. Bij Zone.college kun je een 1-daagse cursus volgen. Als je de cursus met succes afrondt, dan ontvang je de licentie die je nodig hebt voor het kopen en gebruiken van rodenticiden.

Waarom een nieuwe licentie?
Het beleid voor knaagdierbeheersing is gewijzigd om de kans te verkleinen dat gif in het milieu terecht komt. Vanaf 1 januari geldt op agrarische bedrijven één aanpak voor zowel binnen als buiten bedrijfsgebouwen: de geïntegreerde aanpak oftewel Integrated Pest Management, IPM. De integrale aanpak gaat uit van monitoring, preventie, mechanische bestrijdingsmethoden en als laatste redmiddel het inzetten van rodenticiden. Eigenaren en medewerkers van bedrijven, die zelf ratten en muizen in en om hun bedrijfsgebouwen willen blijven bestrijden met rodenticiden, hebben per 1 januari 2023 een persoonsgebonden licentie IPM-KBA nodig én het bedrijfscertificaat IPM-Knaagdierbeheersing. De licenties KBA en KBA-GB komen te vervallen en zijn in 2023 niet meer bruikbaar.

Waar en wanneer starten de cursussen?
De cursus voor het behalen van de licentie IPM-KBA start op dinsdag 18 oktober 2022 in Doetinchem en op woensdag 30 november 2022 in Almelo. Zone.college kan de cursus voor groepen op andere data/locaties verzorgen. De licentie IPM-KBA van Bureau Erkenningen is vijf jaar geldig.

Lees meer over het programma en aanmelden

De persoonsgebonden licentie IPM-KBA en het bedrijfscertificaat IPM-Knaagdierbeheersing zijn nodig als de werkzaamheden niet uitbesteed worden aan een professionele plaagdierbestrijder. Op de website www.ipm2023.nl staat meer informatie over de bedrijfscertificering.