Europees Studenten- kampioenschap Forestry Skills (ESCFS)

In de week van 20 tot 24 mei reisden drie van onze studenten, Thijs Vreugdenhil, Lilo Saywell en Gijs Kutterik, naar Roemenië om deel te nemen aan de internationale forestry skills wedstrijd. Roemenië bleek verrassend modern, maar ook arm en eenvoudig. We waren te gast bij Colegiul Campulung Moldovenesc in het noorden van Roemenië. Vanuit 18 landen deden 22 teams mee aan de wedstrijd. Na een ontspannen aankomst op maandag met een stevige maaltijd (aardappelpuree met vlees), begon op dinsdag de wedstrijd echt met het bosparcours. Dit parcours liep over een lengte van 4 km met een afdaling van 1440 m naar 740 m. Onderweg moesten 16 opdrachten worden uitgevoerd waarbij de soortensamenstelling, inhoud van bomen en oppervlaktes bepaald moesten worden. Team NL behaalde hiermee de 14e plek. Die avond bereidden de verschillende landen hun lokale lekkernij, en kon er van alles geproefd worden.

Technische Onderdelen en Fairplay Competitie
Woensdag en donderdag stonden in het teken van technische onderdelen: zo precies en snel mogelijk snoeien, vellen en ketting wisselen. De lat lag hoog, de druk was voelbaar en de resultaten waren wisselend, maar uiteindelijk naar tevredenheid.

Naast de prestaties is er ook de fairplay competitie. Hierbij stemmen de teams op de drie teams die zij het meest sociaal en eerlijk aan de wedstrijd vinden deelnemen. Het doel van Team NL was om deze te winnen en dat is gelukt! Voor het eerst in de geschiedenis werd deze prijs gedeeld met Team België, dus de Lage Landen stonden samen op het podium.

Erasmus+ Subsidie
De deelnemende studenten hebben gebruik gemaakt van een Erasmus+ subsidie om hun verblijf en reizen te financieren. Dit laat zien hoe Erasmus+ studenten helpt om internationale ervaringen op te doen en hun vaardigheden te ontwikkelen. De studenten mochten aan deze wedstrijd deelnemen omdat ze zich in januari tijdens de nationale skills wedstrijd kwalificeerden voor dit kampioenschap.