Het Nederlands Kettingzaag Certificaat haal je bij Zone.college

Vanaf november kun je bij Zone.college de cursussen en de examens doen voor het behalen van het Nederlands Kettingzaag Certificaat niveau 1 tot en met 5. Het Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC) is een waardevol document voor opdrachtgevers en werkgevers.  Zij weten met dit certificaat precies welke werkzaamheden een werknemer mag uitvoeren. Onduidelijkheid over of een werknemer over de juiste competenties bezit is met het Nederlands Kettingzaag Certificaat verleden tijd. Met het STAP-budget is een NKC-cursus bij Zone.college kosteloos.

Meerdere niveaus
Het Nederlands Kettingzaag Certificaat is opgezet door een groep opleiders en branche-organisaties. Samen zijn er richtlijnen opgesteld voor de opleiding, de examinering en certificering. Er zijn 6 niveaus vastgesteld en voor elk niveau is er een certificaat. Heb je al veel ervaring met het werken met een kettingzaag, dan is het mogelijk om de eerste niveaus over te slaan.

Bij Zone.college kun je voor niveau 1 tot en met 5 een cursus volgen, die je goed voorbereid op het examen:
Cursus Kettingzaag NKC 1 – Korten van liggend hout
Cursus Kettingzaag NKC 2 –  Afzetten kleine bomen en struiken
Cursus Kettingzaag NKC 3 – Vellen zonder hulpmiddelen tot diameter 30 cm
Cursus Kettingzaag NKC 4 – Lichte velling
Cursus Kettingzaag NKC 5 – Zware velling

Ieder examen bestaat uit een theorie- en een praktijktoets.

Registratie bij Bureau erkenningen
Een behaald certificaat is maximaal 5 jaar geldig. Je kunt het certificaat verlengen met een praktijktoets tijdens een hercertificeringsbijeenkomst. De NKC-certificaten worden uitgegeven en beheerd door Bureau Erkenningen. Deze instantie controleert ook of de aangesloten exameninstellingen en examinatoren aan alle eisen voldoen. Een Nederlands Kettingzaag Certificaat is in Nederland niet verplicht. De vraag naar het certificaat neemt toe, omdat het voor iedereen meteen duidelijk is welke werkzaamheden mogen worden uitgevoerd.

Financiële tegemoetkoming
Je kunt voor de cursussen STAP-subsidie aanvragen. STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) is een regeling van de Nederlandse overheid.

Meer informatie over de geplande cursussen en examens