“Hier staan ze letterlijk naast de koe”

Zone.college biedt een bijzondere vorm van lesgeven waarin theorie en praktijk naadloos op elkaar aansluiten: praktijk-rijk leren. Het idee is dat studenten en docenten zoveel mogelijk ‘naar buiten’ gaan om te ervaren hoe het er bij echte bedrijven aan toe gaat. De principes van praktijk-rijk leren worden ook toegepast in de opleidingen Veehouderij van Zone.college. Zo is melkveebedrijf Maatschap Meijer in Holthone een van de bedrijven waar studenten de praktijk leren kennen.

Marcel Meijer vertelt dat de oorsprong van zijn bedrijf eigenlijk in het Twentse Hertme ligt. “Daar zijn we in 2002 weggegaan vanwege de ruilverkaveling. Datzelfde jaar zijn we hier in Holthone begonnen met 60 koeien. Inmiddels hebben we ongeveer 240 melkkoeien en zo’n 160 stuks jongvee. Voor het melken van onze koeien hebben we vier melkrobots.”

Overall en laarzen aan
Elke donderdag meldt een groep studenten van Zone.college zich bij het bedrijf. “Dan gaan we eerst hier in de kantine aan de slag met een stuk theorie dat ze van school hebben meegekregen. Daarna trekken we de overall en de laarzen aan en gaan we de stal in om te ervaren hoe die theorie er in de praktijk uitziet. Bij ons bedrijf maken de studenten vooral kennis met de onderwerpen fokkerij en gezondheid. We halen bijvoorbeeld een stuk of wat koeien uit de stal en die gaan we keuren: wat is qua exterieur de beste koe en wat is de slechtste? Oftewel: welke heb je straks het liefst in de stal staan?”

Het echte werk
Marcel geeft zijn praktijklessen met veel plezier. “Ik mag graag met studenten om tafel zitten en proberen mijn passie voor de melkveehouderij op hen over te brengen. En dan vooral de vertaling van theorie naar praktijk. Je kunt alles wel uit boeken leren, maar zolang je niet weet hoe een agrarisch bedrijf in elkaar zit, heb je daar nog niet zoveel aan. Deze studenten vinden het op zich prima om in de schoolbanken te zitten, maar voor hen gaat er niets boven het echte werk. Hier staan ze letterlijk naast de koe, met twee benen in de praktijk. Dat is enorm waardevol, zeker voor studenten die zelf niet van de boerderij komen. Het is een ervaring die hen zal helpen als ze straks zelf echt bij een bedrijf aan het werk gaan.”