Hoe is het nu met?

Rachél Blikmans werkt bij Stal Hendrix in Kessel, een gevarieerde baan met uitdaging. Vorig jaar zat ze nog bij ons op school en volgde de opleiding Paardenhouderij niveau 4. Hoe gaat het nu met Rachél?

Toen je aan je opleiding begon, wat was toen je droom?

“Mijn droom was vroeger toch echt wel om voor een stal als Hendrix te werken. Ik vind het echt een uitdaging om met zoveel verantwoordelijkheid te werken. Het is mijn taak om er voor te zorgen dat de paarden er goed uit zien als we op concours gaan, de paarden moeten gezond zijn en regelmatig naar de hoefsmid, tandarts etc. Het is mijn verantwoordelijkheid en taak om dit correct uit te voeren.”

Is gedurende je opleiding je idee en visie op het werken in de paarden veranderd?

“Nee, ik heb altijd een duidelijk beeld gehad van hoe de paardenwereld eruit zag en hoe ik het later wilde na school. Ik ben al erg vroeg begonnen met het werken in de paardenbranche, waardoor ik al veel heb geleerd, daarnaast gaf de opleiding Paardenhouderij mij een heel goede visie op het werken in de paarden.”

Op welke gebeurtenissen kijk je met plezier terug tijdens je schooltijd?

“Het leukste onderdeel van de opleiding was buitenregio stage, dit gaf mij echt een idee hoe je leven eruit zou zien na de opleiding, wanneer je fulltime in de paarden gaat werken.

Daarnaast vond ik het leuk om in elke periode aan een ander thema te werken. Zo hadden we thema’s als training, verzorging, mennen, ondernemerschap, stalmedewerker.”

En wat vond je minder leuk om te doen of mee te maken?

“Wat ik minder leuk vond was het administratieve lesgedeelte. Ik heb dan wel niveau 4 afgerond met het schrijven van een beleidsplan, maar ik ben er echt achter gekomen dat ik veel liever buiten in de praktijk werk, dan binnen achter de computer.”

Was het moeilijk voor jou om te beslissen wat je na je opleiding zou doen?

“Ik heb wel heel erg getwijfeld. In principe had ik een baan in de buurt waar ik fulltime zou kunnen werken, ook een soortgelijke functie waarbij ik gewoon thuis kon blijven wonen, dichtbij familie en vrienden. Maar daarnaast had ik ook deze mogelijkheid, waarvoor ik dus naar Limburg moest verhuizen. Ik vond het erg lastig om die stap te maken, omdat ik wel een deel ‘thuis’ achterliet, maar aan de andere kant was dit een ontzettend mooie kans om veel te leren, ervaring op te doen en je netwerk uit te breiden.

Natuurlijk heb ik de kans gepakt om naar Hendrix te gaan en hier ben ik ontzettend blij mee. Ze zijn hier heel flexibel waardoor ik ook vaak naar huis kan in het weekend of in vakanties. Ik heb het ontzettend naar mijn zin op stal en mijn collega’s zijn echt vrienden, dat is superfijn.”

Waar werk je op dit moment?

“Sinds oktober 2018 werk ik bij Stal Hendrix in Kessel, Limburg. Stal Hendrix is een internationale springgerichte training- en handelsstal. Ik werk hier als groom voor springruiter Pieter Keunen.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Ik begin mijn dag om 08.00 uur met het voeren van de paarden en het uitmesten van de stallen. Daarna begint Pieter met rijden en neem ik de zorg op me voor de paarden. Ik zadel ze op, help Pieter met springen en zadel de paarden af en zet ze schoon op stal. Ook rijd ik regelmatig zelf een aantal van Pieters paarden. Daarnaast doe ik ook nog heel veel andere dingen, bijvoorbeeld longeren, de werkplekken schoonhouden, de paarden in en uit de molen, wei of paddock halen en meegaan op concours natuurlijk. Een werkdag duurt tot ongeveer 17:00 uur.”

Wat geeft je het meeste voldoening in je huidige baan?

“Wat ik zo leuk vind aan mijn baan is, dat het heel gevarieerd is. Ik groom voor Pieter, dat houdt in dat veel mee ga op concours, zo’n 1 a 2 keer in de week. Ook gaan we regelmatig naar internationale concoursen bij Peelbergen in Nederland of Sentower Park in België. We hebben paarden van alle niveaus. Dat is heel erg uitdagend om mee te werken. Ik rijd ook regelmatig zelf, dat vind ik nog steeds heel erg leuk.”

Zijn er ook zaken die je minder leuk vindt?

“Wat natuurlijk altijd wel in de paardenwereld is, is dat je af en toe wel eens een lange en zware dag hebt, waarbij je overuren maakt. Dat hoort erbij vind ik. Een baan in de paardenwereld is gewoon geen 9 tot 5 baan.”

Heb je ambities in de sport of in een andere discipline van de paardenhouderij?

“Op dit moment niet, ik vind wat ik nu doe leuk en wil dit de komende tijd graag blijven doen. Wat ik daarna nog wil doen, is voor mij nog niet helemaal duidelijk. De komende tijd heb ik mijn plek wel gevonden.”

Wat zou jij studenten adviseren?

“Ik zou vooral willen adviseren om écht te doen wat je zelf leuk vindt en waar jij zelf van droomt.  Ik ben er van overtuigd dat als je doet waar je goed in bent en je daar ook 100% voor inzet, je dan hoe dan ook kunt bereiken wat je doel is. Je zult er wel hard voor moeten werken, maar dat is het zeker waard. En ook vooral durf eens een risico te nemen of uit je comfortzone te gaan, want dat heb ik ook gedaan door deze baan te nemen en ik ben er ontzettend trots op!”