Internationaal VET4VN project groot succes

In oktober 2022 vond de tweede studentenactiviteit van het Erasmus KA2 project Vocational Education and Training for Veterinary Nurses in Helsinki plaats. Het was de tweede Learning and Training activiteit van het project dat gesubsidieerd wordt door Erasmus. De reis ging dit keer naar de Taitotalo school in Helsinki, Finland.

Met 10 docenten en 29 studenten uit Nederland (Aeres Leeuwarden, Terra MBO, Zone.college), Denemarken (Hansenberg), Slovenië (BIC), en natuurlijk Finland (Taitotalo), werkten we aan ‘Distant Learning and Coaching’ met behulp van een livestream over het onderwerp radiologie.

Studenten hadden thuis al gewerkt aan de theorie over radiologie. Daarvoor was een digitaal Moodle (soort ELO) platform opgezet. Studenten konden hiermee zelf hun nieuw opgedane kennis testen met online quizjes en opdrachten. Alle theorie werd in Helsinki nog eens opgehaald in een korte les. De les, in het Engels, werd gegeven door een Finse collega. Studenten waren hier zeer enthousiast over. Ze gaven aan dat ze nu eindelijk de radiologie begrepen😊. Aansluitend gingen de studenten in groepen aan de slag om een demonstratie van een röntgenopname voor te bereiden voor de livestream.

​​​​​​​De studenten stortten zich vol overgave op de taken. Ze schreven samen het script, en bepaalden zo wie, wat, wanneer en hoe iets gedaan moest worden. Er werd fanatiek gerepeteerd. Het was een mooie vorm van peer teaching die ondanks de taalbarrière  en het verschil in leeftijd goed uitpakte. Natuurlijk was het in eerste instantie een beetje eng om voor de camera, in het Engels, een demonstratie te geven. Maar door de goede samenwerking in de groepen en de fijne sfeer hebben alle studenten demonstraties van de röntgenopnames in de livestream supergoed en vol enthousiasme uitgevoerd.

De livestream is in verschillende landen gevolgd, door een aantal klassen, collega’s, paraveterinairen, en enkele associated partners van het project. Met alle ervaringen en feedback gaan we nu aan de slag om de toepassingsmogelijkheden van een livestream bij het afstandsonderwijs verder uit te werken.

Studenten volgden ook nog een dag vol culturele activiteiten, waarbij ze het centrum van Helsinki bezochten. Daarnaast ondernamen ze in hun vrije tijd ook van alles, één groep reisde zelfs naar een natuurgebied in een poging het noorderlicht te zien. Het waren intensieve, leerzame en gezellige dagen. Het was prachtig om te zien dat er aan het eind van de week telefoonnummers werden uitgewisseld, en in allerlei talen “we houden contact” werd gezegd.