Kleindierenshow Oneto gaat met de tijd mee

Afgelopen weekend vond de jaarlijkse Oneto-show plaats in Enschede. Leerlingen van Zone.college hielpen bij de voorbereidingen. De Oneto-show is een begrip in de regio en vindt zichzelf langzamerhand uit als een nieuw evenement, blijkt uit een artikel van 1Twente Enschede.

Want vernieuwen hoort bij deze tijd. Tegenwoordig is een nieuwe doelgroep in opkomst: de liefhebber. Daarmee staat de fokker – die zakelijk met zijn dieren omgaat – steeds minder centraal. Volgens Oneto-voorzitter Edgar de Poel zijn liefhebbers dol op dieren, maar weten ze er niks van af. Leerlingen van Zone.college hielpen Oneto-bestuurslid Chirstel Vollema bij de voorbereidingen van de show. Volgens Vollema – ook docent Dierverzorging – verschuift de aandacht op scholen ook van fokkers naar liefhebbers: “Ik heb nu leerlingen die nog nooit een dier hebben vastgehouden. Ze zijn er dol op, maar weten er niks van.” 

Liefhebbers en fokkers samenbrengen 

Dierenliefhebbers vinden een tentoonstelling met naamloze dieren in een hokje zielig. En fokkers begrijpen de dierenliefhebber niet: wie geeft een konijn nu een naam? Volgens De Poel moeten dierenliefhebbers en fokkers elkaar vinden. Om kennis door te geven, om oude rassen in stand te houden, voor verjonging en vernieuwing. Fokkers hebben de kennis waar liefhebbers naar op zoek zijn. En dus moeten beide groepen samengebracht worden. Liefhebbers kunnen zich bijvoorbeeld melden bij de plaatselijke kleindierenvereniging 

Bron: 1Twente Enschede.