Leerlingen HGL Twello op bezoek bij uitwisselingsschool in Duitsland

Donderdag 26 oktober was het zover: het bezoek aan de Duitse school in Coesfeld. Leerjaar 2 leerlingen van Het Groene Lyceum (HGL) van Zone.college Twello konden eindelijk hun Duitse leeftijdsgenoten persoonlijke ontmoeten. In leerjaar 1 hadden ze al mailwisseling met de leerlingen van de Duitse uitwisselingsschool, maar van een echte ontmoeting was het nog niet gekomen.

Na een busreis van anderhalf uur werden onze leerlingen verwelkomd in de nieuwe kantine van de Theodor-Heuss-Realschule. De Duitse leerlingen hadden deze ruimte speciaal voor hun gasten versierd met oranje vlaggetjes. Als eerste activiteit stond een rondleiding door de school op de planning. Er waren naast verschillen (de bel en lokalen) ook zeker een aantal overeenkomsten (de kluisjes en kauwgom onder de tafels), zo vonden de leerlingen. Na de rondleiding werden er in kleine groepjes spreekopdrachten uitgevoerd en luisterspelletjes gedaan.

Om half 1 was het tijd voor een warme Duitse lunch. Er was keuze uit drie gerechten en een lekker toetje. Na de lunch gingen de leerlingen in groepjes Coesfeld in voor een rondleiding. De Duitse leerlingen hadden een speurtocht van standbeelden gemaakt. En ondanks dat hier en daar een ongemakkelijke stilte viel, ging alles toch harstikke soepel, vond HGL-leerling Femke.

Doel van deze uitwisseling was onder andere om leerlingen kennis te laten maken met leeftijdsgenoten die aan de andere kant van de grens wonen. Zo vergroten ze niet alleen hun talenkennis, maar ook hun kennis van een andere cultuur. In mei is het de beurt aan de Duitse leerlingen. Dan komt Klasse 8 samen met hun docent Nederlands Uli naar Zone.college Twello.

De uitwisseling werd mogelijk gemaakt door het Interreg-programma Deutschland – Nederland en gefinancierd door de Europese Unie.