Mbo-certificaat ‘Varkensverzorging’ voor iedereen met affiniteit met dieren

Om te kunnen voldoen aan de vraag naar geschoolde medewerkers én omdat we mensen uitzicht willen bieden op een goed betaalde baan heeft Zone.college in samenwerking met Groeipunt de basiscursus ‘Verzorging van varkens’ georganiseerd. De basiscursus ‘Verzorgen van varkens’ is bedoeld voor medewerkers op varkensbedrijven, dierverzorgers, iedereen met een hart voor dieren, jong en oud. Na deze praktische opleiding weten de deelnemers hoe ze de biggen, zeugen en vleesvarkens het beste kunnen verzorgen en waarom ze het zo doen. Bij het ontwikkelen van de cursus is overleg geweest met alle betrokken partijen uit de varkenssector, zoals de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

De cursus is zo samengesteld dat het een officieel erkend mbo-certificaat oplevert. Bram Burgler onderwijskundige: ‘Mocht een cursist er voor kiezen nog een vervolgopleiding te doen via BeroepsBegeleidende Leerweg, ofwel: vier dagen werken, één dag naar school, dan krijgen ze ook vrijstelling voor dit onderdeel. De cursus past daarmee goed bij de ambitie van Zone.college: groots, groen onderwijs voor alle generaties.’

Praktisch
De basiscursus duurt tien weken (1 cursusdag per week). In de cursus komen alle basiszaken van het varkensbedrijf aan bod. Van huisvesting en klimaat, voeding, gedrag en welzijn, gezondheid en hygiëne tot vruchtbaarheid. De cursus is gericht op het gesloten bedrijf met zowel zeugen als vleesvarkens en is praktisch opgezet. De lessen worden gegeven door deskundigen uit de sector op verschillende locaties in de branche. Tijdens de cursus zijn de deelnemers minimaal twee dagen in de week werkzaam op een varkensbedrijf of lopen minimaal twee dagen stage bij een varkensbedrijf. De cursus biedt de deelnemers kan om hun kennis te vergroten en beter kansen op een betaalde baan.

De basiscursus ‘Verzorgen van varkens’ start op 1 oktober 2019. Iedereen met affiniteit met dierverzorging kan zich aanmelden voor de cursus via de website van Groeipunt. De tiendaagse cursus kost 2.495 euro exclusief btw. Er zijn diverse opties voor subsidie of een andere financiële ondersteuning. Kijk voor subsidiemogelijkheden op de website lerenenwerken.nl of neem direct contact op met Josette Meier van Groeipunt (telefoon: 088 – 26 20 703).

Het maximum aantal deelnemers aan de cursus is vijftien personen. Zijn er meer aanmeldingen, dan zal de cursus op meerdere bedrijven worden gegeven.