Meedenken over veilige rotonde

Aan de slag met mooie projecten samen met partijen ui de schoolomgeving. Leerlingen van Het Groene Lyceum in Twello doen dit door met bouwbedrijf Heijmans mee te denken over een nieuwe rotonde bij de Posterenk. Van vooronderzoek, ontwerp maken en een plan van aanpak voor de bouw presenteren: alles komt aan de orde. En als er ideeën tussen zitten die daadwerkelijk bruikbaar zijn zal Heijmans deze mogelijk meenemen in het uiteindelijke ontwerp. Het Voorsternieuws maakte een reportage van het project.

De leerlingen werden allereerst meegenomen in de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Twello die Heijmans, in opdracht van Rijkswaterstaat, uitvoert. Via een quiz werd hen uitgelegd hoe duurzaam dit project is, wat er gaat gebeuren en waarom de verbreding zo belangrijk is. Daarna gaven de ontwerpers van Heijmans een toelichting op hoe het ontwerpen en bouwen van een rotonde in z’n werk gaat.

Zelf aan de slag
De leerlingen gaan nu dus zelf aan de slag om een eigen ontwerp te maken en nemen daarbij aspecten mee, zoals veiligheid voor alle weggebruikers, doorstroming, duurzaamheid en inpassing in de omgeving. Hun uiteindelijke ontwerp zal via een zelf opgenomen video worden getoond aan de ontwerpers van Heijmans. “Mochten er aspecten of goede ideeën tussen zitten die mee genomen kunnen worden in de bouw van de rotonde bij Posterenk dan zullen we dat zeker overwegen”, zegt ontwerpleider Jos Wemekamp van Heijmans.

Veiligheid voorop
De leerlingen van Het Groene Lyceum zullen medio volgend jaar ook een kijkje gaan nemen bij de uiteindelijke bouw van de rotonde. “Op deze manier denken we dat voor de leerlingen de rotonde een beetje als ‘hun rotonde’ kan gaan aanvoelen. Dat zal hopelijk een positieve uitwerking hebben op veilig gedrag bij de rotonde als deze eenmaal klaar is”, zegt Saskia Smulders, Omgevingsmanager van Heijmans. Wethouder Rosmarijn Boender (Mobiliteit) is blij met de aandacht voor de rotonde. “Wij vinden het belangrijk om leerlingen, straks een grote gebruikersgroep van de rotonde, mee te nemen in het proces en hen mee te geven dat hun stem belangrijk is, vooral als het gaat om veiligheid. Veiligheid gaat voor ons boven alles”.

Projecten belangrijk voor Het Groene Lyceum
Het project rondom de veilige rotonde is een goed voorbeeld van het onderwijs binnen Het Groene Lyceum. Leren door denken en doen staat namelijk centraal. Dus niet alleen leren uit boeken, maar ook aan de slag in projecten en samen zorgen voor een mooi eindproduct.

Het Groene Lyceum is de praktische leerroute naar het hbo voor leerlingen met havo in het advies en die graag leren door denken én doen.  Na zes jaar met veel theorie en praktijk hebben leerlingen een vmbo-diploma (GL/TL) én een mbo-diploma niveau 4 (Manager retail) op zak. Daarmee kunnen ze doorstromen naar het hbo, binnen en buiten het groen.