Mooie ontwikkelingen bij opleiding Geo, data & design

In september 2021 is de mbo-opleiding niveau 4 Geo, data & design in Zwolle van start gegaan. Uit onderzoek binnen zowel het bedrijfsleven als de overheid is gebleken dat er een groeiende vraag is naar gekwalificeerd personeel op het gebied van geo-informatie op mbo-niveau. Naar aanleiding hiervan zijn vier mbo-scholen een samenwerking aangegaan met de opleiding AGIS van de HAS Den Bosch.

Curriculum op maat
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek en het lesprogramma op hbo-niveau is een driejarig curriculum opgesteld. Hierin ligt de nadruk op het begrip van de context waarin geo-professionals werken, alsook op het gebruik van veelgebruikte softwarepakketten zoals QGIS, ArcGIS en Canva. Het onderwijs is projectmatig opgezet, met veel aandacht voor praktijkervaring middels gastlessen, excursies, praktijklessen en stages. De studenten worden klaargestoomd om als vakexpert Geo, data & design te kunnen functioneren binnen een interdisciplinair team.

Toekomstige ontwikkelingen
Op dit moment wordt de opleiding aangeboden op basis van een crossover-dossier. Vanaf het schooljaar 2024/2025 zal deze opleiding zijn eigen kwalificatiedossier hebben, vallend onder de sectorkamer Groen bij het S-BB.