Naar het buitenland - Kijken op een groot bedrijf

Internationalisering vinden we belangrijk bij Zone.college. Daarom moedigen we studenten aan om te kiezen voor een stage in het buitenland. En dat je niet altijd de oceaan over hoeft te steken bewijst het verhaal van Rolf Hidding. Deze student Veehouderij in Hardenberg liep samen met twee medestudenten acht weken stage in Duitsland bij Lubars Agrar, een melkveebedrijf met circa 3500 melkkoeien.

Hoe zag een werkdag eruit?
Elke dag werden we voor de schuur verwacht om 7:00 uur. Wanneer je een dag in de stal liep waren we eind van de middag ongeveer klaar, en wanneer je op het land bezig was was het heel normaal dat je er s’ avonds rond 7/8 uur weer was. 

Waar verbleef je?
Samen met een aantal andere Nederlandse werknemers zaten we in een kleine woning op het bedrijf.  s’ Morgens hoefden wij maar 100 meter te lopen en we waren al bij de schuur. Hier hadden wij niks geen klagen over.

Waarom heb je voor een buitenlandse stage gekozen?
Het leek mij een erg mooie ervaring om een keer in een ander land te kijken. Toen ik aan het zoeken was naar een bedrijf kwam ik Lubars Agrar tegen en hoorde dat dit een groot bedrijf was. Het leek mij mooi om een keer te kijken hoe het op een relatief groot bedrijf gaat wat betreft alle dagelijkse werkzaamheden.  

Wat was het leukst aan je buitenland stage?
In het begin was het wel erg wennen, maar uiteindelijk kregen we vrij veel afwisseling in de werkzaamheden. Het was een super mooie ervaring! Door de vele afwisseling krijg je veel te zien van het bedrijf en is elke dag weer anders. Lastig tijdens de stage was soms toch de communicatie, dit komt mede door de vele verschillende nationaliteiten.

Welk advies heb je voor studenten die buitenlandse stage overwegen?
Ik zou zeggen ‘als je de kans hebt moet je het gewoon gaan doen en niet twijfelen. 8 weken klinkt lang maar eigenlijk gaat het erg snel voorbij’. 

Als je in maximaal 3 woorden je stage moet omschrijven, welke woorden zou je dan gebruiken?
Leerzaam, interessant en een super mooie ervaring.