Nieuwe techniek Pats-C geïnstalleerd in de kassen van Zone.college

De techniek in de tuinbouw veranderd razend snel. Een van de nieuwste ontwikkelingen is het scouten (signaleren) van motten met behulp van slimme camera’s. Motten vliegen meestal ’s nachts en worden door werknemers op de bedrijven en door onze studenten in de kas vaak te laat pas waargenomen. Het probleem van motten is dat ze eitjes leggen waar rupsen uit komen. Rupsen kunnen in korte tijd voor heel veel vraatschade aan de gewassen zorgen. Het is voor de kweker dus van groot belang om snel te weten of er motten in de kas vliegen en welke motten dit zijn.

Twee jonge onderzoekers aan de TU in Delft kwamen op het idee om een high speed camera te koppelen aan slimme software om zo in een vroeg stadium motten te kunnen waarnemen. Zo ontstond het bedrijf PATS. De volgende stap voor het bedrijf is het ontwikkelen van kleine drones die de motten als ware opjagen en vermalen met de propellers van de drones. Binnen korte tijd is PATS gegroeid naar 12 werknemers en hebben ze al diverse prijzen mogen ontvangen voor hun slimme oplossing.

Bij de opleiding Teelt & technologie hebben ze deze ontwikkeling met grote interesse gevolgd. Na verschillende gesprekken met studenten, docenten en het bedrijf PATS hangt er sinds kort ook een PATS-C detectie systeem in de kas met gerbera’s bij Zone.college.

Hoe werkt PATS-C?
Het PATS-C systeem detecteert motten die in het blikveld van deze slimme camera’s vliegen. Het PATS-C systeem bestaat uit twee onderdelen, een LED-module die de vliegende motten verlicht en het basisstation dat de motten met slimme camera’s vastlegt. De detectie vindt in de nacht plaats, de periode waarin motten zeer actief zijn. Door de koppeling aan een dataregistratietechniek maakt het systeem ‘s morgens automatisch een melding van de aanwezigheid van motten.

In het dashboard van de klimaatcomputer van Zone.college zien de studenten van de opleiding Teelt & technologie via duidelijke grafieken het aantal gemeten motten op specifieke tijden zien. Geen mot ontsnapt meer aan de aandacht van de student. Het systeem is zelfs zo slim dat het aan de hand van de vluchtgegevens kan zien om welk type mot het gaat!

In deze grafiek kun je volgen hoeveel motbewegingen er per dag bij Zone.college gesignaleerd zijn.

 

 

In deze grafiek kun je volgen wanneer de motten het actiefst zijn. Uit deze grafiek kun je afleiden dat de motten bij Zone.college aan het einde van de dag (22.00 uur) actiever zijn dan aan het begin van de dag.

 

Met deze grafiek kun je per dag en per uur het aantal motbewegingen monitoren.

 

 

 

Hier kun je zelfs zien welke route de motten volgen.

 

Ook kunnen de studenten via een video de route van de mot in de kas volgen.

Het is voor ons en onze studenten heel belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de tuinbouw. Het PATSC systeem is hier een mooi voorbeeld van.