Opening zonnedak Zone.college Twello

Het zonnedak van Zone.College Twello van 518 zonnepanelen produceert zonnestroom. Met de inzet van velen is het gelukt om vanaf de verschillende daken duurzame energie te produceren. Om dit heugelijke feit te vieren wordt er op 22 maart een opening gehouden.

Bij Zone.College locatie Twello staat duurzaamheid al jaren hoog in het vaandel.  Sinds 2017 is de school, als eerste in de provincie Gelderland, gecertificeerd als ECO-school en voert met trots de bijbehorende groene vlag. Eco-schools is een wereldwijde organisatie welke toetst of scholen zich voldoende inzetten aan een duurzame toekomst te werken.  Dat moet niet alleen tot uiting komen in het schoolgebouw, maar ook in het onderwijs en het gedrag van leerlingen, studenten en personeel.  Volgens Eco-schools voldoet de locatie Twello ruimschoots aan de eisen. Maar Twello wil meer. Het Eco-team van de school (bestaande uit leerlingen) heeft bij de directie onder andere aangegeven dat het jammer is dat het grote dak niet gebruikt wordt voor zonnepanelen. De school gebruikt veel elektriciteit en zou daar best zelf een stuk van kunnen opwekken.  In overleg met het Eco-team, ZonnepanelenDelen en ondersteund door de gemeente Voorst is de directie op zoek gegaan naar mogelijkheden dit te realiseren.

En nu is het zover. Op het dak van Zone.College Twello zijn afgelopen maand 518 zonnepanelen geplaatst, vanaf zaterdag 9 februari wordt er zonne-energie opgewekt. De totale jaaropbrengst is in het eerste volledige jaar zo’n 149.040 kWh. Goed voor circa 50 huishoudens. Een win-win-win situatie.  De zonnepanelen installatie is mede mogelijk door de gemaakt door de gemeente Voorst, provincie Gelderland en ZonneDelers. ZonneDelers zijn medewerkers van de school, ouders van leerlingen en bewoners van gemeente Voorst die samen geïnvesteerd hebben in deze zonnepanelen installatie.  Zone.College Twello krijgt goedkopere en groene stroom en kan het niet uitgegeven geld aan onderwijs besteden en tenslotte wordt het milieu er beter van omdat de zon schone stroom opwekt.  Mooier kan toch niet.

Vrijdag 22 maart gaan we de opening van de zonnepanelen installatie vieren, vanaf 14.00 uur. Locatie Meester Zwiersweg 4, Twello.