Opleiding Teelt & technologie laat met behulp van AI en machine learning komkommers groeien!

In samenwerking met Vivent Biosignals uit Zwitserland is de opleiding Teelt & technologie een unieke proef bij de komkommers gestart. Planten reageren voortdurend op veranderingen in de omgeving. Dit gebeurt onder andere via kleine elektrische signalen. De unieke sensoren van Vivent Biosignals registreren deze signalen. Met behulp van machine learning en AI, worden deze signalen worden geïnterpreteerd en in een grafiek gezet.

Hierdoor kunnen bedreigingen zoals schimmelinfecties, plagen of voedingstekorten tot wel 10 dagen eerder worden gesignaleerd, dan normaal met het menselijk oog. Deze gegevens kunnen een enorme stap vooruit zijn in het streven naar een duurzame tuinbouw.

Carl Rentes van Vivent Biosignals heeft over deze sensoren verleden schooljaar een druk bezochte masterclass gegeven bij de opleiding Teelt & technologie.
Toen is het idee geboren om deze gegevens om te zetten in een nieuwe proef. Met behulp van AI wordt uit deze gegevens informatie gehaald wanneer een plant last krijgt van waterstress, met andere woorden: wanneer een plant water nodig heeft.

Onze studenten hebben nu in samenwerking met Alja en Fleur van Vivent Biosignals een proef opgezet met komkommers. Eén rij komkommers krijgt met behulp van AI water, wanneer de plant erom vraagt. En de rest van de komkommers krijgt water wanneer de studenten denken dat het is nodig is. Het doel van de proef is om te kijken wat de productie en groei van beide rijen komkommers is, en of hierdoor waterbesparing en een gezonder gewas mogelijk is. Een stap verder op weg naar een duurzame teelt!

Volg de opleiding Teelt & technologie op LinkedIn, Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van deze proef!

Studenten in gesprek met Alja en Fleur van Vivent Biosignals

Fleur en Alja geven de studenten instructies voor aanleg van de proef

Aanleg van de sensoren door de studenten

De sensoren worden in de stam van de komkommer geprikt

Alle signalen van de sensoren worden in kleine computers verzameld en doorgestuurd naar Vivent Biosignals in Zwitserland

De komkommers krijgen twee sensoren, één onder in de stam en één 30 cm daarboven