Project Aqua-view: Zone.college stelt internationaal aquacultuur lesprogramma op met Europese partners

Zone.college Zwolle start samen met 8 Europese onderwijsinstellingen het internationale project Aqua-view voor de ontwikkeling van een Europese opleiding aquacultuur voor niveau 5 en een lesprogramma voor niveau 4. Een project waar het Zone.college zich mee kan identificeren omdat duurzaamheid en internationaliseren belangrijk speerpunten zijn. Initiators vanuit het Zone.college zijn Harrie Meijer programmamanager internationaal onderwijs & Europese projecten en Thijs Rutters docent aquacultuur. Vorige maand vertrokken zij naar Malta voor de eerste afstemming met de buitenlandse projectleden over de mogelijke inhoud van een lesprogramma. In dit programma komen alle gangbare kweekmethoden voor zoet en zout water aan de orde. Er zijn 8 onderwijsinstellingen uit 7 landen betrokken bij dit project; Oostenrijk, Slovenië, Italië, Spanje, België en Malta. Vanuit Nederland wordt het project vertegenwoordigd door Van Hall Larenstein en het Zone.college Zwolle.

Sector Aquacultuur
In de aquacultuur sector worden onder andere vissen schaal- en schelpdieren, wieren en algen gehouden voor consumptie.  Er wordt voedsel geproduceerd dat van een hoge kwaliteit is met behulp van duurzame en moderne kweektechnieken. Het is een uitdagende sector met kansen en groeimogelijkheden en daarom ook interessant als potentiële opleiding voor toekomstige Zone.college studenten. Door de Europese afstemming krijgt de opleiding een internationaal karakter en wordt het mogelijk dat studenten ook een deel van hun programma in het buitenland volgen en gaan ze gezamenlijk naar duurzaamheidsvraagstukken kijken. “Door onderwijs op Europees niveau speelt dit project in op deze kansen en stimuleren we Europese samenwerking en ontwikkelingen in de aquacultuur. Vanuit het oogpunt van Europese arbeidsmobiliteit geven we met dit project gehoor aan de wens vanuit het bedrijfsleven voor internationale inzetbare werknemers in deze sector”, aldus Thijs Rutters en Harrie Meijer.

De Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties zijn de blauwdruk om een betere en duurzamere toekomst te creëren. Dit project draagt ​​bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN en de Europese doelstellingen voor aquacultuur door zich te richten op de volgende onderwerpen:

 • Zorgen voor de ontwikkeling van voedselzekerheid, voedselveiligheid en duurzaamheid binnen de sector.
 • Nivellering van verschillen in Europa door uitwisseling van onderwijs, studenten en medewerkers in de sector.
 • Optimaliseren van de innovatieve slagkracht in Europa.
 • Bevordering van nieuw ondernemerschap met duurzaamheid in hun bedrijfsvoering.
 • Verantwoording aan klimaatdoelstellingen.
 • Verhogen en verbeteren van de arbeidskwaliteit en -mobiliteit binnen de sector.

Pilots
Het project Aqua-view bevindt zich nog in het beginstadium van een driejarig traject. Het doel van de bijeenkomst in Malta was om Europese beroepsprofielen voor niveau 4 en niveau 5 te beschrijven. Op basis van input van bedrijven in de aquacultuur is hiermee beschreven hoe het beroep voor medewerkers op niveau 4 en 5 eruit zou moeten zien. De verwachting is dat in april van 2020 de eerste van drie pilots kan starten. De tot dan toe ontwikkelde materialen en de organisatie van de uitwisseling van studenten wordt getest en geëvalueerd.

Partners:

 • Spanje: CIFP De desarrollo sostenible en industrias alimentarias y acuicultura
 • Slovenië: Grm Novo mesto – center biotehnike in Turizma
 • Oostenrijk: Land Niederösterreich, LFS Edelhof, Saatzucht
 • Malta: Malta College For Arts, Science & Technology
 • Italië: M.A.R.E. SOC. COOP. A R.L.
 • België: Odisee vzw
 • Nederland: Stichting Van Hall Larenstein
 • Nederland: Zone college