Studenten Groen, grond en infra organiseren VOMOL project

Hoe ga je veilig om met landbouwmachines in het verkeer? Dat leren Luc en Obed, derdejaarsstudenten Groen, grond en infra, basisschoolleerlingen uit de regio tijdens het VOMOL project – Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer. Het doel: leerlingen bewust maken van het gevaar van groot landbouwverkeer.

Leerlingen uit groep 8 gaan na de zomer naar het voortgezet onderwijs. Veel van hen gaan op de fiets naar school en de kans dat je in het verkeer te maken krijgt met groot landbouwverkeer, is natuurlijk heel groot. Maar hoe ga je hiermee om, hoe weet je als fietser wanneer de bestuurder jou wel en niet ziet en hoe maak je jezelf zichtbaar? Om leerlingen bewust te maken van het gevaar van groot landbouwverkeer, organiseerden Luc en Obed afgelopen vrijdag op melkveebedrijf Vetker-Grevelman het VOMOL project voor bovenbouwleerlingen van basisscholen De Bron en de Klimop uit De Krim.

Zelf ervaren
Het zicht op een landbouwmachine ervaar je natuurlijk het beste als je zelf achter het stuur van de machine zit. De leerlingen mochten dan ook zelf een kijkje nemen in en om vier grote machines. In de machines hebben zij kunnen ervaren wat een bestuurder van het voertuig wel en niet kan zien. De leerlingen zijn enthousiast: “Het is erg leuk en goed dat we deze les hebben gehad. Als we straks heel ver naar onze nieuwe school moeten fietsen, is het goed om te weten wanneer we moeten afstappen en hoe we ervoor zorgen dat de bestuurder ons ziet.” Andere leerlingen kenden het gevaar al wat beter en vonden vooral de voertuigen zelf interessant: “Mijn oom heeft ook grote trekkers. Ik heb er al vaker opgezeten. Maar ik vind het alles met een motor heel leuk, dus het was gaaf om ook andere trekkers eens van binnen te mogen zien!”

Van A tot Z alles regelen
Obed en Luc hebben samen het VOMOL project georganiseerd voor meerdere basisscholen. Luc: “Het is goed om kinderen in de trekkers te laten zitten. Op deze manier zien ze niet alleen hoe het zicht van een bestuurder is, maar ze ervaren het ook echt.” Obed vult aan: “Het is belangrijk om dit project te organiseren voor basisschoolleerlingen. We zitten zelf ook vaak op de trekker en weten hoe lastig het soms is om als bestuurder de fietsers goed te zien in het verkeer.” De twee studenten hebben het project samen met docent Gerrit Hoff en Rolf Klooster georganiseerd. “We hebben vaak bij elkaar gezeten om alles te regelen. We hebben melkveebedrijf Vetker-Grevelman gebeld en gevraagd of we bij hen het project mochten uitvoeren. Vervolgens hebben we het draaiboek opgesteld, een planning gemaakt en hebben we drie ochtenden georganiseerd. De machines werden beschikbaar gesteld door loon- en akkerbouwbedrijf Lamberink en Loon- en transportbedrijf Veltink.”

VOMOL-project
Gerrit Hoff, docent Groen, grond en infra bij Zone.college in Almelo, is al jaren betrokken bij het project. “Het project is ontstaan naar aanleiding van de ernstige ongelukken die helaas met landbouwverkeer zijn voorgekomen. Het VOMOL project is een mooie samenwerking tussen de provincie, gemeenten, brancheorganisatie Cumula, politie, VVN en basisscholen en wordt georganiseerd en verzorgd door Groeipunt cursussen en opleidingen, partner van Zone.college. Jaarlijks worden zo’n 30 projectdagen verzorgd in Overijssel. Gemeenten kunnen het project ‘aanvragen’ en Groeipunt organiseert samen met docenten en studenten van Zone.college het VOMOL project bij basisscholen in de betreffende gemeente. Door kinderen te laten deelnemen aan dit project, gaan zij beter voorbereid de weg op. We hopen hiermee het aantal verkeersongelukken met kinderen en landbouwvoertuigen te verminderen.”

Kom jij ook?
Luc en Obed organiseren samen drie ochtenden, waarbij zij ruim 150 basisschoolleerlingen kennis laten maken met landbouwverkeer. Aanstaande vrijdag 23 november organiseren zij de laatste ochtend. Deze ochtend wordt georganiseerd bij Sporthal Mollincksslag, aan de Kanaalweg West 29c in Bergentheim. Wil je een kijkje komen nemen? Dat kan! Meld je aan via rklooster@zone.college.

Meer informatie
Wil je meer weten over het VOMOL project? Neem dan gerust contact op met Groeipunt, partner van Zone.college. Contactpersoon Hendrik de Boer via telefoon 06 – 3630 1651 of e-mail hendrik.deboer@groeipunt.nl

Groeipunt ontwikkelt en organiseert cursussen en opleidingen voor bedrijven en organisaties. Kijk voor meer informatie op www.groeipunt.nl